Voluntarii Asociaţiei Cârţişoara au reabilitat una din vechile fântâni ale satului

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

De câteva săptămâni, "Fântâna lui Crişan" din Cârţişoara a fost readusă în circuitul puţinelor fântâni publice din comună, cu o "faţă" nouă, locul fiind acum popas obligatoriu pentru turiştii, vizitatorii sau localnicii ce au nevoie de puţină odihnă, la loc umbros, frumos amenajat şi o cupă de apă rece.

,,Această fântână se afla în ruină, la ieşirea din Streza-Cârţişoara spre Arpaşu de Jos. Pe vremuri, înainte de a se face Transfă­gărăşanul, acest drum era drumul principal de intrare şi ieşire în sat. Omul care locuia în apropierea ei se numea Crişan. Era prieten cu Badea Cârţan. În şura lui Crişan era organizat depozitul de cărţi al lui Badea Cârţan şi tot acolo se făcuse şi o şcoală confesională", le-a declarat reprezentanţilor presei, Laurenţiu Dorodici, preşedintele Asociaţiei Cârţişoara, cea care s-a ocupat de fântână.

În urma unor idei şi demersuri întreprinse de voluntarii Asociaţiei Cârţişoara, fântâna a fost decolmatată, dezinfectată cu cloramină şi praf de var, apa a fost scoasă în totalitate şi a izvorât alta, care este potabilă. Au fost făcute teste de calitate, iar apa este corespunzătoare. Reabilitarea fântânii a luat sfârşit pe o vreme caniculară, aşa că aceasta îşi poate dovedi pe deplin utilitatea în aceste zile toride de vară.

Lucrările efectuate la acest obiectiv au fost destul de complexe şi ample (în jurul fântânii s-a montat un tub de ciment, iar pe acesta au fost fixate un acoperiş cu ţiglă, tambur şi roată cu găleată, pentru scoaterea apei. Pavajul din jurul fântânii este realizat cu piatră şi nisip din râul Bâlea. De asemenea, întregul obiectiv a fost împrejmuit cu gard, iar în imediata apropiere au fost amplasate bănci şi o masă.

Conform informaţiilor făcute publice de reprezentanţii asociaţiei, costurile totale prilejuite de lucrările de reabilitare executate la acest ansamblu sunt de aproximativ 9.000 lei, banii fiind asiguraţi din surse proprii, dar şi de la doi sponsori. În afara acestor sume de bani, mai mulţi oameni din localitate au contribuit la reabilitarea obiectivului prin muncă sau cu diverse materiale de construcţie, servicii de transport, mâncare pentru muncitori, utilaje etc.

,,Peste 100 ore de lucru cu suflet şi mult drag pentru Cârţişoara şi pentru toţi oamenii care îşi vor potoli setea aici. Nu a fost tocmai uşor.  A fost mult, mult de muncă. Au fost mulţi oameni care au participat direct sau indirect la această lucrare, cărora le-am pomenit numele într-o postare pe Facebook. La fântână se va monta o troiţă de stejar, iar in toamnă fântâna va fi pictată de Zvetlana Zaiteva, cu o scenă biblică (n.r. Zvetlana este o ucraineancă ce s-a stabilit la Cârţişoara acum 6 ani, proprietara pensiunii Podul de Brazi). În toamnă, cel târziu, vom face sfinţirea ansamblului Fântâna lui Crişan.  Am început deja pregătirile, astfel că, în scurt timp, "Fântâna lui Crişan" va fi cartografiată şi evidenţiată pe Google Maps, devenind uşor accesibilă celor interesaţi", ne-a mai informat Laurenţiu Dorodici.

Autor
15 august 2022 la 17:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 ore
De ce nu poți adormi la volan, pe autostradă, în zona Săliște
Autostrada Sibiu - Sebeș a fost una care, de-a lungul timpului, le-a dat șoferilor mai multe bătăi de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 18 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit