Vine din America, stoarce ulei de leac și este mânuită de un aviator: ultima piuă de ulei din Gura Râului

Gura Râului e un loc de poveste. Și nu doar pentru că natura și-a arătat măiestria pe aceste meleaguri, ci și pentru că oamenii de aici au știut să valorifice tradițiile locului. Istorioara săptămânală descoperită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean, aduce azi, în prim-plan ultima piuă de ulei:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„De-a lungul străzii Lungi din Gura Râului, curge un fir de apă căruia sătenii îi spun „Iazul”, trădând încă din capul locului destinația acestuia. Aici funcționau odinioară moara și numeroase joagăre și pive pentru prelucrarea postavului sau a semințelor din care se obținea ulei.

Și dacă vremea acestor instalații pare să fi apus de multicel, în bătătura lui Petre Bârză, ultima piuă se încăpățânează să stoarcă semințele în căutarea picăturilor de ulei, unele folosite în tratarea diverselor beteșuguri. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tocmai se stinsese cel de-al Doilea Război Mondial când Ioan Bârză, bunicul lui Petre, aducea taman din America o instalație de decojit semințe: „Bunicul Ioan a colindat mult prin lume, a ajuns chiar în China și America. În război a fost luat prizonier și dus în Rusia și, pe când era închis în lagăr, Maica Domnului i-a apărut în vis spunându-i: „Fugi acum!” Așa a făcut și nimeni nu l-a văzut când a evadat. Apoi, din America a adus utilajul care funcționează și azi”, spune Petre Bârză povestea bunicului pe care a auzit-o în vremea copilăriei trăită lângă piuă.

Extragerea uleiului nu este o treabă ușoară pentru că necesită răbdare și pricepere. „Facem ulei din semințe de dovleac, floarea soarelui, in, nucă sau germeni de porumb. Cel de dovleac este cel mai căutat pentru că ajută la tratarea prostatei inflamate și face bine la păr, îl îndesește”, spune nea Petre intrând într-o magazie din lemn.

Inițial, instalația s-a folosit de forța apei, prima piuă fiind montată la 1900. În 1945, este adusă cea din America, conectată tot la pârâul Iazului. „Pe ea scrie că este produsă în Anglia, cred că o perioadă a funcționat în America, apoi, după război, bunicul a adus-o în Gura Râului. Din 1965, tata a renunțat la apa Iazului și a conectat-o la un motor electric”, spune guranul arătând spre mașinăria metalică. 

Pentru fiecare litru de ulei este necesară o cantitate de 8 kilograme de semințe de bostan porcesc bine uscate. Semințele intră între două role metalice, care le crapă coaja și sfărâmă miezul. Sub role este instalată o sită vibratoare, prin care trece doar făina din miez.

„În aceste două trocuțe din lemn punem făină și puțină apă. Se frământă până rezultă o turtă pe care, timp de 30 de minute, o coacem la foc domol la ceaunul din fontă. Apoi, turta o băgăm la presă, unde stă tot 30 de minute. Uleiul este filtrat prin niște pânze din lână, ca pe vremea bunicului Ioan”.

Producția de ulei a scăzut de la un an la altul, piața fiind inundată de tot soiul de sortimente, multe de import. Cu toate acestea, cine a încercat o dată uleiul lui nea Petre, a devenit client permanent. „Cel mai greu îmi este la presă, că trebuie să ai forță în brațe, iar eu nu mai sunt chiar tânăr”.

Iar în sprijinul lui vine tocmai un … pilot de avion. „Mă mai ajută băieții, când au și ei timp liber. Unul este pilot militar”, spune omul cu mândrie în glas și privire.

Curtea familiei Bârză este generoasă. Acum multe zeci de ani aici veneau oameni cu căruțe încărcate de semințe și plecau cu butoaie pline-ochi de ulei. „Caii stăteau în grajd, iar mușterii în această căsuță. Veneau cu zilele, în Postul  Paștelui, și rămâneau până se termina treaba. Cei mai mulți erau din satele Mărginimii Sibiului, dar veneau și din județele Alba sau Mureș.”

Apele Iazului curg domol la vale, încadrate fiind de asfaltul străzii Lungi și albia Cibinului. De ani buni nu mai este pus la muncă, electricitatea fiind singura care mai mișcă roțile ultimei piue de ulei din Gura Râului. 

Picătură cu picătură, povestea mașinăriei care a trecut oceanul pentru a ajunge la poalele Cindrelului, ajunge la turiștii care trec pragul familiei Bârză și gustă din uleiurile stoarse ca pe vremea bunicilor. Cei mai mulți vin prin Programul „Anii Drumeției”, după ce au bătătorit potecile Munților Cindrel, la poalele căruia se află și „Paznicul Cibinului”, bradul vechi de o jumătate de secol cu care gurănii se mândresc. 

Cu toții ascultă poveștile lui nea Petre, gustă din uleiurile făcute exact ca pe vremea bunicilor, în care scufundă bucăți pe pită zdravănă, coaptă în cuptorul de lemne. Iar bonus, pe masa din bucătărie tronează un castron zdravăn cu gogoși fierbinți, musai stropite cu o porție zdravănă de vin fiert sau ceai din fructe de pădure, după pofta și, mai ales, vârsta musafirilor.

Și pare că nimic nu este de mirare în „Bocca de Rio”, sat despre care Lucian Blaga spunea că are „ceva nespus de românesc”, iar noi, cei de astăzi, ne mândrim că este parte a județului Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste”.

 

22 ianuarie 2025 la 16:37
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 15 minute
Ce poate genera în turismul sibian majorarea TVA: vouchere, faliment și evaziune fiscală
Tot mai multe voci locale susțin că turismul sibian trece printr-o perioadă dificilă. O spun hotelierii, proprietarii de...
Actualitate
4 min de citit
acum 40 minute
Pe jos sau în căruță, tot la teatru ajungi! Urmează o duminică de vis pregătită de „Anii Drumeției”
Chiar dacă este organizată în zi de 13, duminica următoare va fi cu noroc pentru cei care vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 2 ore
Spectacol pe patru roți. După 5 ani, Raliul Sibiului Bilstein readuce Superspeciala pe asfalt, în inima orașului
Raliul Sibiului Bilstein 2025 se apropie cu pași repezi și promite trei zile pline de emoție, adrenalină și...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 4 ore
Teatrul din Cartier, zece ani de povești și emoții aduse aproape de oameni
De zece ani, Bis Teatru duce spectacole în cartierele Sibiului și în localitățile din județ. Anul acesta, ediția...
Eveniment
4 min de citit
Autor b.o.n.
acum 17 ore
Urs în Cârțișoara! A fost transmis mesaj RO-Alert!
În urmă cu puțin timp, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 a fost semnalată prezența unui...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 20 ore
Filarmonica de Stat Sibiu se delimitează de atitudinea și gesturile obscene adresate de colegul nostru, domnul Samodaiev, orchestrei și muzicienilor acesteia
Misiunea Filarmonicii de Stat Sibiu este aceea de a răspândi cultura în comunitate, iar cei care sunt prezenți...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
(Actualizare) Minora de 14 ani din Chirpăr, dispărută de acasă, a fost găsită
Actualizare Potrivit IPJ Sibiu, în cursul acestei nopți minora a revenit la domiciliu. Pe perioada absenței de la domiciliu,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 22 ore
Muzica clasică revine la Sibiu: începe ediția a XV-a Festivalului Classics for Pleasure
În perioada 9–13 iulie, Sibiul devine din nou capitala muzicii clasice. Festivalul „Classics for Pleasure” ajunge la ediția...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 23 ore
Au terminat facultatea la ULBS în 1995, iar azi sunt implicați în conducerea unor instituții etalon
În 1990, imediat după evenimentele revoluționare din 1989, învățământul superior sibian a cunoscut o renaștere importantă. Atunci a...
Cultură
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Peste 41 de milioane de lei pentru modernizarea Căii Șurii Mari
Primăria Sibiu a anunţat luni că a obținut finanțare europeană nerambursabilă și pentru modernizarea și extinderea Căii Șurii...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Palatul mitropolitan, salvat de la ruină. Cum va arăta peste 18 luni o clădire istorică etalon a Sibiului
Construit la sfârșitul sec. XIX, „Palatul mitropolitan” de la Sibiu este o clădire monument istoric, un edificiu arhitectural...
Actualitate
4 min de citit
acum 2 zile
De la caniculă la ploaie într-o singură săptămână. Aşa spune prognoza pentru săptămâna ce începe
În săptămâna ce va începe, pentru judeţul Sibiu, prognoza meteo va fi următoarea: Luni, vremea va fi călduroasă....
Actualitate
2 min de citit