VIDEO: Pericolul petardelor, descris de medicul oftalmolog Adriana Stănilă: „Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de plastic de 8-10 milimetri în interior”

Acasa >

Articol

Pericolul pe care îl reprezintă petardele și alte materiale pirotehnice este, de multe, ori, minimizat de cei ce le utilizează. În perioada Sărbătorilor de iarnă, când mulți folosesc astfel de obiecte – chipurile, pentru a alunga duhurile rele – se produc numeroase accidente, majoritatea dintre acestea la nivelul ochilor. Medicii oftalmologi au în această perioadă numeroși pacienți care ajung la ei cu afecțiuni grave și, din acest motiv, trag un semnal de alarmă, recomandând prudență maximă. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Comparativ cu perioade similare de acum 10-15 ani, când legislația privind comercializarea și utilizarea materialelor pirotehnice nu era bine pusă la punct, numărul cazurilor din prezent a scăzut, dar pericolul nu a fost înlăturat în totalitate. 

Adriana Stănilă: „Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”

Prof. univ.dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total, spune că vizate sunt atât persoanele adulte, cât și copiii. Medicul sibian povestește cazul unui copil de 7 ani și cel al unui tânăr, ambele cutremurătoare:

Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de plastic de 8-10 milimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă! Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul și cel la care lucra s-au gândit să umple niște cauciucuri cu o substanță inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”.

Ce facem în caz de accident

„Din păcate, în astfel de situații grave, sunt puține moduri în care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta. Ce este însă foarte important la primul ajutor în cazul unui traumatism ocular este ca pacientul să încerce să nu traumatizeze suplimentar globul ocular. Adică să nu se frece la ochi! Un corp străin în interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult. Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic ușor, îl pot aplica local pentru a calma durerea. Imediat însă este esențial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist” se mai arată în comunicatul de presă transmis de  MPR Agency. 

27 decembrie 2022 la 14:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 1 oră
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit
acum 2 ore
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit