Articol
Modernizarea și reabilitarea termică a Pavilionului II și a Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie reprezintă nu doar un bine făcut pentru pacienții care ajung la spital cu afecțiuni pulmonare și pentru angajații acestei unități medicale, ci și o economie a bugetului de cheltuieli cu energia.
Clădirile au devenit eficiente energetic prin lucrări de termoizolare și prin instalarea de tehnologii verzi. Tehnologie „verde” la Spitalul de Pneumoftiziologie a însemnat montarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere și pompe de căldură reversibile pentru climatizare. În acest fel, necesarul de energie primară asigurată de furnizori a fost redus cu 50%. Noile echipamente „verzi” vor asigura 40% din consumul de energie al celor două clădiri, spun reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, care au realizat investiția din fonduri europene și din buget propriu.
Valoarea totală a investiției este de 10.398.056,84 lei, cu TVA, suma fiind compusă din asistența financiară europeană nerambursabilă de 7.494.216,27 lei, cu TVA, precum și de fonduri asigurate de Consiliul Județean Sibiu: 152.943,19 lei cu TVA, contribuție proprie la proiect și 2.750.897,38 lei, cu TVA, pentru lucrări neeligibile din punct de vedere al ghidului de finanțare, dar absolut necesare pentru o bună desfășurare a actului medical: instalații sanitare, electrice, utilități, intervenții la structură, echipamente de detectare și scară de incendiu, canalizare menajeră și pluvială, precum și lucrări de refacere interioare după reabilitare.
Pentru prima dată, compartiment special pentru copii
Medicul Iulia Simina, medic coordinator al Compartimentului de Pneumologie Copii, a declarat: „Cel mai important este poate faptul că în sfârșit avem un compartiment de Pneumologie pediatrică care deservește 4 județe”.
Martor al schimbărilor în bine aduse Spitalului de Pneumologie Sibiu este dr. Ioan Drăghilă, medic șef Pneumologie II, care a spus că din 1988, de când a ajuns la acest spital, ca medic, lucrurile iau cea mai bună formă.
„Se îndeplinesc toate criteriile pe care le cer normele Ministerului Sănătății, respectiv asigurarea unei suprafețe de 7 metri pătrați per pat de spital și dotarea fiecărui salon cu grup sanitar propriu”, spune dr. Drăghilă.
Condiții mai bune pentru pacienți și angajați
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a spus că mulțumirea cadrelor medicale poate duce la îngrijiri mai bune pentru pacienți.
„Pacienții vor beneficia de o îngrijire și o atenție mai bune dacă cei care își desfășoară activitatea în spitalele noastre, respectiv cadrele medicale, au de asemenea condiții bune în care să își exercite atribuțiile pe care le au. Atenția noastră se îndreaptă și spre aceștia și toate investițiile pe care le facem au în centrul atenției noastre pacientul și cadrele medicale”, a spus Cîmpean.
Iar cadrele medicale sunt mulțumite.
„Pentru noi, condițiile de muncă s-au schimbat. Este mult mai bine”, a spus Florina Tigaeriu, asistent șef Secția Pneumologie II.
„Îngrijirea pacienților se face mult mai ușor în aceste condiții”, a spus Oana Ghincea, infirmieră Secția Pneumologie II.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristian Roman, a spus, la inaugurarea celor două pavilioane, că anul 2022 este un an al rezultatelor, după ce, la începutul anului, a fost dat în folosință și Dispensarul TBC.
„2022 este un an al rezultatelor pentru noi, pentru că după o muncă de mulți ani am reușit, așa cum știți, la începutul anului, să inaugurăm Dispensarul TBC, iar acum suntem la acest moment fericit în care inaugurăm încă două pavilioane”, a spus Roman.
A fost lucrare dificilă, a spus și Ion Diaconu, de la ElectroVâlcea SRL, firma care s-a ocupat de reabilitare, mai ales că s-a desfășurat în timpul pandemiei, ordinul de începere fiind dat în vara anului 2021.
„Începuturile au fost ca o provocare, dată fiind situația pandemică din acel moment. Ne puneam un semn de întrebare, că nu știam cum se va finaliza lucrarea. Cu trecerea timpului s-au rezolvat pe parcurs. Ne bucurăm că lucrarea a ieșit și satisface din punct de vedere tehnic”, a spus Diaconu.