Foto: Muzeul ASTRA
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de scumpiri ale accizelor, de orice alte feluri de scumpiri, de tăierea unor sporuri, perioadă în care tensiunile în societate iau tot mai mult locul stării de bine cu care ar fi normal ca fiecare dintre noi să ne încărcăm ”bateriile”, doar vine perioada concediilor, Muzeul ASTRA face un apel (VIDEO) la solidaritate cu toți cei care aduc plus valoare prin tot ceea ce fac pentru cultura din România.
”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni. Adică aptitudini, competențe, abilități, caractere. Guvernele au dus atât cultura, cât și educația în precaritate, dezbinare, confuzie, depresie. Lucrătorii culturali au fost, ca și cei din educație, constant umiliți, sufocați, ținuți într-un prizonierat de precaritate, neputință și frică. O dată în plus, ei sunt primii de la care «se taie», ei sunt scoși în fața națiunii ca fiind privilegiați, profitori, evazioniști, hoți. Ei, cărora li se aruncă de 35 de ani ceva mărunțiș, cât să nu moară de foame, dar cu care să păstreze și să pună în valoare un patrimoniu uriaș, așezându-l la loc de cinste în peisajul cultural internațional.
Nu veți stimula niciodată performanța în sistemul public sancționând tocmai instituțiile perfomante. Dimpotrivă: veți adânci sentimentul de neputință al celor care demonstrează că pot duce, prin eforturi colosale, un sistem cronic subfinanțat la cele mai înalte cote de calitate profesională și recunoaștere națională și internațională”, notează ASTRA, în debutul unui mesaj distribuit pe rețelele de socializare.
Instituția de cultură sibiană face acest apel din postura uneia care a adunat, de-a lungul vremii, atât de multe premii internaționale, considerând că acestea sunt ”în primul rând premiile României”: ”Numiți orice premiu european pentru patrimoniu – și e foarte posibil ca Muzeul ASTRA să-l fi luat. Iar dacă nu l-a luat încă, e pe lista scurtă a nominalizaților pentru edițiile viitoare. În primul rând sunt premiile României, așezând-o ca țară pe tabloul principal al culturii de calitate, al dezvoltării prin cultură, la nivel european. Suntem conștienți de perioada dificilă prin care trece România, ne străduim cu resurse limitate să fim solidari, dar ne-am bucura să vedem că performanța este apreciată nu doar la nivel declarativ, sperând în continuare că într-o bună zi să fie recompensată”.
În aceste condiții, Muzeul ASTRA lansează următorul apel public, adresat în primul rând guvernanților, ”în egală măsură un manifest pentru spiritul ASTRA și un apel pentru solidaritate cu cultura română”, în speranța că aceștia ”să nu fie ostili culturii pe care ar trebui s-o administreze. Și cu care mult prea rar au fost solidari”.
”Apelul ASTRA
Construit pentru patrimoniu, Muzeul ASTRA a devenit el însuși patrimoniu. Conservând patrimoniul României, a devenit patrimoniu universal.
Muzeul ASTRA. Patrimoniul nostru sunt oamenii!
Europa se recunoaște întreagă în spiritul ASTRA – fiindcă în patrimoniul românesc al ASTREI se oglindește umanitatea europeană întreagă.
Patrimoniul nostru sunt milioanele de oameni care ne vizitează de ani de zile. Zecile de milioane de oameni care au construit obiectele și tradițiile pe care le conservăm, le punem în valoare și prin care demonstrăm că pot aduce dezvoltare locală.
Muzeul ASTRA. Patrimoniul nostru e umanul integral!
„Prin dificultăți către astre” – spune dictonul fondatorilor noștri. Vom merge și acum la fel: prin greutățile de azi către ASTRA de mâine. Fiindcă nimic nu poate lua Muzeul ASTRA de lângă oameni.
Oricât de aspre au fost vremurile, n-au putut opri spiritul uman. Oricât de aspre vor fi vremurile, nu vor putea opri spiritul ASTRA.
Spiritul ASTRA. Patrimoniul nostru e omul!
Vă invităm, așadar, să fiți solidari cu Muzeul ASTRA. Și cu întreaga cultură română. Care, gestionând un enorm patrimoniu uman, produce oameni.
Nu tăiați așadar din cultură! Fiindcă, de fapt, tăiați astfel din oameni…
Muzeul ASTRA. Lăsați oamenii să vină la noi!
Muzeul ASTRA. Facem umanitatea bine!”