Cea de-a doua întâlnire a operatorilor de turism și a influencerilor din domeniu organizată la „Povestea Calendarului”, în Porumbacu de Sus, a coincis cu aniversarea a patru ani de la înființarea cunoscutului parc tematic. Participanții au arătat o parte dintre dificultățile pe care le întâmpină în atragerea de turiști, căutând soluții pentru prelungirea sejururilor.
Problema infrastructurii a fost abordată de către primarul comunei Porumbacu de Jos, Dorel-Ioan Martincu, care a transmis faptul că „avem în vedere introducerea unei aducțiuni de apă potabilă până în dreptul „Castelului de lut”. Căutăm și soluții și pentru alimentarea cu gaz metan și întreținerea drumului de acces. Ne preocupă turismul, știm că poate aduce beneficii comunității locale.”
Rămânând la capitolul autorități publice, au fost făcute prezentări ale demersurilor pe care Consiliul Județean Sibiu le-a făcut pentru extinderea traseelor de drumeție montană și organizarea de ieșiri în natură, prin Programul „Anii Drumeției”, cât și prin Proiectul „Slowdown”, menit să încurajeze turismul lent, petrecut în comunitățile locale. „Învățăm din experiența partenerilor europeni despre modalitățile prin care au reușit să crească numărul turiștilor și al înnoptărilor în unitățile de cazare din domeniul ecoturismului. Trebuie să avem o alternativă sănătoasă la turismul de masă, iar județul Sibiu dispune de cadrul natural, infrastructura necesară și are toate atuurile atunci când vine vorba de gastronomie, tradiții, meșteșuguri sau ofertă culturală”, a transmis Thomas Roth, responsabil de comunicare în cadrul proiectului promovat de autoritatea județeană.
Reprezentanții parcului tematic „Mini Transilvania” de lângă Odorheiu Secuiesc, au arătat că după pandemie comportamentul turiștilor s-a schimbat: „Au redescoperit România, călătoresc mai puțin în străinătate. Dacă înainte aveam 70% vizitatori din Ungaria și 30% din România, acum procentele s-au inversat. Aș vrea să ne gândim cum putem aduce aici turiștii ungari, să viziteze și aceste parcuri tematice, să le prelungim șederea în România”.
Ana Vlad este influencer de turism, cu peste 740 mii de următori pe pagina sa de socializare. „Trendul este spre experiențele de care turiștii pot avea parte. Este mai puțin despre cum arată locul de cazare. Contează priveliștea, produsele locale. Operatorii trebuie să-și înțeleagă potențialul și să se promoveze ca atare. Oamenii revin pentru experiența trăită”.
Despre promovare și educație a vorbit și Istvan Szabo, reprezentantul Fundației Conservation Carpathia, organizație tot mai implicată în refacerea cadrului natural al Munților Făgăraș: „Un studiu făcut în locuitorii a 6 mari orașe din România arată că 65% dintre locuitorii lor știu despre Transfăgărășan, dar nu știu despre Munții Făgăraș. Aici trebuie să intervenim noi, cei care credem în potențialul natural și turistic al acestor munți”.
A fost abordată și tema costurilor: „Vacanțele în România au ajuns să coste mai mult decât în Europa. Trebuie văzută și partea de accesibilitate financiară”, a arătat unul dintre influencerii invitați, în timp ce alții au marșat pe necesitatea ca operatorii să acorde mai multe facilități pentru familiile cu copii mici, sau turiștii cu animale de companie.
Evenimentul de la „Povestea Calendarului” continuă și astăzi, cu excursie pe potecile Munților Făgăraș, spre Cabana „Negoiu”, sub conducerea unui ghid al Programului „Anii Drumeției”.
De notat este faptul că prezența creatorilor de conținut specializați în turismul românesc este o oportunitate de promovare a județului Sibiu, recunoscut pentru multiculturalitatea sa, cadrul natural generos și diversitate gastronomică.
Lacomia operatorilor din turism din Ro. este peste orice masura!