Un ziarist român în presa franceză

Acasa >

Articol

Craioveanul Mircea Golfineanu s-a născut în 25 decembrie 1862 în Bănie, ca descendent al unei familii de boieri de vază din Oltenia. Urmează studiile liceale la Craiova și apoi pe cele filologice. Ajuns în Franța, unde sub numele de Jean de Mitty, devine un cunoscut publicist-corespondent la „Mercure de France, „La Revue Blanche” , „Le journal” dar și redactor șef al publicației „Le cri de Paris”, Periodique et satirique francais, înființată în 1897 (https://www.wikidata.org/wiki/Proterty:P571).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În Capitala Franței se căsătorește cu o conațională, tot olteancă, Elena Coțofeanu, o femeie de o frumusețe răpitoare cu care va avea trei copii, revenită în țară după moartea soțului (Emilian Mitrea, Timp liber, 8 dec.2019). În urma decesului va fi înhumată în curtea Bisericii Madona Dudu din Craiova.

Din păcate, la faza actuală de cercetare, sursa informațiilor este săracă în ce privește viața și activitatea craioveanului. Este cunoscut faptul că a debutat în jurnalism la Grenoble, localitate unde descoperă manuscrise inedite ale scriitorului francez Stendhal (1783-1842), pe numele său adevărat Henri-Marie Beyle. Stendhal s-a născut în acest oraș montan , loc de desfășurare în 1968 a Jocurilor Olimpice de Iarnă. În traducere liberă, Grenoble este „orașul lui Grațian” din latinescul Gratianopolis.

Utilizând mijloacele moderne de informare, am constatat faptul că în Biblioteca Națională a Franței ( Bibliothèque nationale de France), se păstrează un exemplar al cărții Lucian Leuwen a lui Henry Beyle (Stendhal) care, pe foaia de gardă are următoarea însemnare: |Texte imprimé, oevre posthume, reconstitueé … et précédée d'un commentaire par Jean de Mitty|, Paris, E. Dentu, f.a., 503 p. Lucrarea cu informațiile inedite descoperite, însoțită de autograful editorului, era adresată lui Maurice Barrès (1862-1923), scriitor și om politic francez, din 1906 Membru al Academiei Franceze.

Informațiile necunoscute depistate de Golfeanu se regăsesc și în altă lucrare a lui Stendhal, Napoléon; notes et introduction par Jean de Mitty,Paris, Editions de la Revue Blanche, 1897 |coperta: 1898|.

O a treia lucrare: Au service de l'empereur. Journal d'un valet de chambre.Texte imprimé /recueilli et publié par MM. Jean de Mitty et Hugues Rebell/, Paris Albin Michel DL, 1907, păstrată în aceleași depozite ale Bibliotecii Naționale Franceze este realizată împreună cu scriitorul francez Hugues Rebell (1867-1905), născut la Nantes, autor erotic, mai puțin cunoscut. Lucrarea a cunoscut cinci ediții în intervalul 1900-1916.

Considerat „Jurnalist și anecdotier”, Golfineanu nu este autor al unor alte lucrări de mai largă cuprindere (romane) deși titlurile au fost anunțate în diverse gazete (https.//www.idref.fr./050637630).

La Institute de France , la Bibliothéque littéraire și Biblioteca Universității de la Paris dar și la Institutul național de istoria artei, sunt păstrate scrisori autografe ale lui Jean de Mitty, adresate unor contemporani. Reținem cele 13 scrisori (29 de file) adresate poetului și criticului francez Stéphane Mallarmé (1842-1898), activ la Paris aproape două decenii (1880-1898), o remarcabilă figură a curentului simbolist european, sau cea păstrată în fondul omului politic și istoric Gabriel Hanotaux (1853-1944)., (vezi: www.calames.abes.fr./pub/ #details?id) dar și cele 8 scrisori ale lui André Mycho însumând 15 foi, cu tangență directă la Jean de Mitty. André Mycho (1870-1937), pseudonimul lui André Desboutin, este fiul artistului Marcellin Gilbert Desboutin (1823-1902).

O lucrare denumită Lettres inédites de Jean de Mitty/ Jean de Mitty; Nobuhiro Takaki/, |Lieu de publication inconnu; éditeur inconnu, 2016| figurează de asemenea în fondurile Bibliotecii franceze, neconsultată de noi, care ar putea aduce lămuriri suplimentare în acest sens.

Actul de deces al lui Mircea Golfineanu, stins din viață la doar 47 de ani, la 25 iulie 1911 în localitatea Rueil-Mammaison, lieu-dit La Jonchère (Hautes-de-Seine) se păstrează la Primăria din localitate sub nr. 129/1911, la acte de stare civilă (decese).

Încheiem rîndurile de mai sus reproducând trei extrase, din tot atâtea gazete franceze , prilejuite de moartea lui Mircea Golfineanu, pasaje care au fost publicate în „Românul” (Anul I, 1911, nr.158 din 20 iulie/2august, p.5).

Periodicul „La Liberté” scria: „ D. Jean Golfineanu, în literatură Jean de Mitty, a murit la Jonchère, lângă Rueil, unde se retrăsese de câțiva ani. O boală nervoasă îl condamnase la o odihnă desăvârșită, din care nu a ieșit, în ultimul timp, decât pentru a duce o polemică care s-a sfârșit printr-un duel în care a fost ușor rănit.

Jean de Mitty era în vârstă de 47 de ani. Debutase în ziarism la Grenoble, unde a fondat o revistă de artă și eleganță.

În Paris a colaborat la mai multe ziare, în care a pictat portrete de oameni politici cu o vervă, o delicatețe de stil, o finețe de spirit savuroasă.

A fost redactor-șef la „Cri de Paris” Acest gentilom al literelor a scris puțin. Admirator fervent al lui Stendhal a cules cu pietate notele manuscrise ale celebrului scriitor și le-a strâns în două lucrări foarte apreciate.”

Figaro” menționa: „Distinsul nostru confrate d. Jean de Mitty a murit ieri la Jonchère, lângă Rueil, în vârstă de 47 de ani.

A fost un scriitor foarte delicat și un desăvârșit literat.

Numeroasele cronici pe care le-a publicat în diferite ziare și reviste sunt caracterizate printr-o fermecătoare finețe de spirit și printr-un ton foarte original, vioi, elegant și mândru.

I se mai datorește – și e un serviciu care nu trebuie uitat – publicarea mai multor bucăți inedite de Stendhal pe care le-a descifrat cu multă răbdare în Biblioteca din Grenoble și care fac bucurie admiratorilor acestui scriitor.

Dintre acestea face parte „Lucien Leuwen” care este un capo d'operă. Moartea lui este viu regretată.”

Le Temps” consemna: „Aflăm cu părere de rău moartea confratelui nostru Jean de Mitty, decedat la proprietatea lui din Rueil, în vârstă de 47 de ani.

Jean de Mitty a fost multă vreme redactorul ziarului „Cri de Paris” și deși era de

origine română, se făcuse cunoscut prin gustul lui viu pentru literele franceze și marea curiozitate a spiritului său pentru tot ce este artă și literatură.

Pasionat de Henry Beyle (Stendhal) descoperă manuscrisul original al romanului „Chartreuse de Paul”, anume „Lucien Leuwen” – descoperit la Grenoble, Jean de Mitty și-l adnotase! Manuscrisul era inedit nefiind publicat până la conaționalul nostru.

A publicat de asemenea o ediție a Vieții lui Napoleon de Stendhal, îmbogățită cu fragmente inedite..

Era bolnav de mai mulți ani de o afecțiune nervoasă.”

Dr. Lucian Giura

 

 

 

28 februarie 2023 la 17:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
(ACTUALIZARE) Victorie scurtă cu Poli Iași, gol marcat de Ianis Stoica. Urmează marea finală cu CFR Cluj pentru Cupa României!
FC Hermannstadt câștigă ultimul meci disputat pe teren propriu în actualul sezon, 1-0 cu Poli Iași, golul fiind...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Neluțu Luca răsuflă ușurat: ”Am avut emoții! Toate meciurile le-am jucat sub o anumită presiune”
Antrenorul ”călăreților roșii”, Neluțu Luca, a reușit să salveze echipa de la barajul pentru menținerea în eșalonul secund...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” rămân în Liga 2 după victoria cu Afumațiul. Hat-trick Matko Babic!
Echipa din Șelimbăr a câștigat, astăzi, cu 3-0, la Cisnădie, meciul cu CS Afumați, contând pentru ultima etapă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit