Un preot, o biserică multiseculară, un sat turistic și un muzeu unicat în lume

Acasa >

Articol

Sâmbătă, 20 mai, se împlinesc 18 ani de când s-a stins din viață preotul ortodox Zosim OANCEA (n.25 iulie 1911,Alma-m.20 mai 2005,Sibiel), întemeietorul Muzeului Național al Icoanelor Pictate pe Sticlă din Sibiel, sat aparținător de orășelul Săliște, din Mărginimea Sibiului. În ale sale săli sunt expuse aproape 800 de diverse icoane, cele mai vechi având peste trei secole. Printre podoabele inedite se află o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, îmbrăcat în bundiță moldovenească; o icoană în care Maica Domnului poartă șurță țărănească, specifică țărăncilor satelor din valea superioară a Mureșului, iar într-o altă icoană este încinsă la brâu cu o eșarfă tricoloră, vopsită în roșu, galben și albastru. Biserica din vecinătatea amintitului muzeu datează din anul 1765 și este înzestrată cu hramul de pomenire și cinstire ”Sfânta Treime”, iar zidurile sale au fost pictate între anii 1774-1775 de zugravii Iacob și Stan, fii ai preotului din Rășinari, din acele îndepărtate vremi și vremuri. Stilul folosit de ei este cel bizantin, inspirat din picturile bisericilor mănăstirilor de pe Muntele grecesc Athos. Și cum, cu timpul, acea pictură lucrată în frescă se înnegrise din cauza depunerii prafului și a fumului lipicios al lumânărilor, credincioșii satului și-au dorit o biserică mai luminoasă, astfel încât au acoperit toate zidurile interioare cu cinci straturi succesive de var. Și a stat așa până când, în anul 1965, varul a fost îndepărtat și a rămas pictura originală, nu numai conservată foarte bine, dar și întinerită de fenomenul de absorție și spălare al varului. Sus, pe calotă, este pictat Iisus Pantocrator. În al doilea registru sunt nouă grupuri de îngeri; în al treilea registru sunt înfățișați Papi de la Roma îmbrăcați în haine de episcopi ortodocși. Sunt Papii dinaintea Schismei Celei Mari de la 1054. Atunci când s-au despărțit cele două biserici creștine: catolică și ortodoxă. Al patrulea registru reprezintă un serviciu religios făcut în Înaltul Cerului de către Îngeri. În colțurile bisericii sunt pictați cei patru evangheliști. Între ferestrele laterale sunt înfățișați Sfinții Martiri care au murit în jurul anului 300: Sfântul Gheorghe, Sfântul Tudor și Sfântul Pricopie. Iconostasul este lucrat din lemn la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar icoanele sale sunt pictate în secolul al XVIII-lea. Ctitorii bisericii sunt toți locuitorii satului Sibiel. Însă meritul de a vă fi putut povesti ceea ce ați citit, nu este al meu, ci al blajinului meu prieten și sfătuitor- preotul Zosim OANCEA, fiu al satului Alma, așezare zidită pe malul stâng al râului Târnava Mare, pe lângă drumul care leagă Mediașul-Dumbrăveniul și Sighișoara, cel care ne-a lăsat moștenire Muzeul de Icoane pe Sticlă de la Sibiel.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

                                                                                                      Nelu Vulcan-Agnițeanul

                                                                                                           Joi, 18 mai 2023

 

19 mai 2023 la 06:20

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 5 ore
„Operațiunea flotant” sau cum să faci baie gratis la Ocna Sibiului
Practica solicitării vizei de flotant pentru a-ți putea înscrie copilul la o altă școală decât cea de care...
Actualitate
4 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 5 ore
Studenți și cadre didactice au venit la Sibiu special pentru Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea”
Reputația Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu este recunoscută pe plan național și internațion în ce privește...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 10 ore
Cea mai înghesuită stradă din Sibiu colţ cu probabil cea mai frumoasă stradă tot din Sibiu
Destul de departe de realitate este găselniţa aceea de marketing cu strada Cetăţii pe post de "probabil cea...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Miriuță, după înfrângerea de pe ”Municipal”: ”Puteam scoate mai mult dacă eram mai atenți”. Acuză că l-au înjurat spectatorii…
Antrenorul echipei ieșene, Vasile Miriuță, a recunoscut, la final, în conferința de presă, că echipa sa ar fi...
Actualitate
2 min de citit