Turnul Sfatului intră în reabilitare. Primăria Sibiu alocă 11 milioane lei pentru scări noi

Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Sibiului, Turnul Sfatului, va intra în reabilitare, după ce Consiliul Local Sibiu va vota un proiect de aprobare a indicatorilor tehnico – economici pentru lucrarea estimată la 11 milioane lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Specialiștii propun o serie de soluții care să respecte regulile impuse în privința monumentelor istorice, dar și îmbunătățiri care să înlesnească accesul vizitatorilor și să ofere siguranță în cazul unei evacuări.

Va fi verificată zidăria de cărămidă pe toată suprafaţa vizibilă a pereţilor interiori, iar zonele în care aceasta este degradată vor fi reparate prin înlocuirea elementelor deteriorate cu cărămizi identice ca formă, dimensiune şi proprietăţi fizice cu cele existente.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Elementele deteriorate ale şarpantei vor fi înlocuite cu alte elemente din lemn identice ca dimensiune în secţiune și esenţă cu cele existente, prevede raportul atașat proiectului.

De asemenea, mâna curentă şi balustrada scărilor de lemn ce încep la etajul III vor fi înlăturate și înlocuite cu balustrade de metal. Rampele de scară dintre etajele 3-4 şi 4-5 vor fi modificate, iar treptele vor avea altă dimensiune, una care să respecte standardele.

Rampele de scară dintre etajele 4-5-6 vor fi eliminate şi înlocuite cu două scări noi, cu trepte realizate din tablă metalică

„Intervențiile asupra scărilor au rolul de a facilita evacuarea eficientă și sigură a vizitatorilor în caz de eveniment, prin modificarea balustradei şi a mâinii curente, respectiv prin modificarea ultimelor două rampe de scară pentru a corespunde cu normele actuale ale siguranţei în exploatare”, prevede documentul suspus votului Consiliului Local Sibiu.

 

Ferestre și ziduri reparate

 

Proiectul prevede lucrări ample la tâmplărie și la ziduri și chiar înlăturarea unor lucrări greșite făcute în trecut.

Sunt luate în calcul reabilitarea ferestrelor, reabilitarea învelitorii, lucrări de preconsolidare, curăţare, consolidare, biocidare, reîntregire volumetrică şi cromatică, hidrofobizare a suprafeţe.

Tencuielile pe bază de ciment din zona inferioară a zidurilor vor fi îndepărtate şi va fi refăcută retencuirea cu mortar pe bază de var hidraulic. Se vor pune în evidenţă plăcile cu inscripţii în latină situate la nivelul parterului şi etajului 1 şi piatra portalului şi se va îndepărta tencuiala de pe suprafaţa pietrei uşii de la intrare. Întreaga suprafaţă exterioară a turnului, inclusiv interiorul gangului, se va zugrăvi.

„Pentru toate etajele a fost propus un sistem de expunere din mobilier modular, care poate fi compus în plan vertical sau orizontal, pentru a alcătui padine, piedestaluri, etc. Mobilierul pentru expoziţie va fi autonom, corpurile de iluminat aşezate pe acesta funcţionând pe bază de baterii. Alte elemente necesare (sistem audio, sistem de supraveghere video, detector fum, etc) vor fi montate pe tavan, perimetral, ascunse de grinzile de planşeu şi conectate prin cabluri plate”, prevede raportul.

 

Obiectiv turistic internațional

 

Turnul Sfatului este in obiectiv turistic de reputaţie internaţională şi se numără printre cele mai cunoscute atracţii turistice din zona centrală a municipiului Sibiu. Construcția are o suprafață de137 mp și o înălțime de 17,3 m.

„Turnul datează din perioada cuprinsă între anii 1224 şi 1241 și a fost folosit iniţial ca poartă de intrare în cea de-a doua centură de fortificaţii a oraşului Sibiu. Este rezultatul mai multor faze de construcţie, de-a lungul timpului fiind înălţat succesiv şi înglobat unui grup de clădiri. Turnul este alcătuit din şapte etaje retrase succesiv, susţinut de contraforturi înalte ce se retrag în trepte, cu un acoperiş în formă de bulb ce datează din secolul XIX. Construcţia iniţială se regăseşte în structura primelor două etaje, următoarele 5 fiind rodul intervenţiilor suferite pe parcursul diverselor momente istorice. Rolul său a evoluat în timp, de la turn de apărare a accesului în zona fortificată, la depozit de cereale, punct de observaţie a incendiilor, loc de arest temporar sau chiar muzeu de ştiinţe naturale şi de exponate medievale, în final păstrându drept un adevărat simbol al oraşului, nelipsit din tablouri şi vederi”, este menționat în raport.

La etajul VI este amplasat un mecanism de ceas realizat la 1494 de o renumită firmă elveţiană.

Custom Image

Autor
25 ianuarie 2022 la 13:20
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 2 ore
Piața Habermann, învăluită în culoare și stil, la Sibiu Fashion Days
În ciuda temperaturilor ridicate din weekend, Piața Habermann din Sibiu a fost plină de evantaie, ochelari de soare...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 4 ore
Sibienii au preferat filmul în aer liber, la „Arini Fest Cinema”
În acest weekend, familiile, cuplurile, dar și cei singuri își pun în rucsac pături, își caută unghiul perfect...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
(UPDATE) Matthew Riccitello, favorit la câștigarea Turului Ciclist al Sibiului după ce trece al doilea linia de sosire la Păltiniș Arena
Americanul are acum 66 de secunde în clasamentul general în fața lui David De La Cruz, iar Turul...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 6 ore
Construiești o casă? Hai azi la Ravago și pornește cu dreptul!
Cei care își doresc o locuință construită bine, cu materiale de calitate și soluții moderne, mai au astăzi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 8 ore
Zilele Muzicale Româno-Americane au adus “Anotimpurile” pe strada Cetății.
Cea mai frumoasă stradă din Sibiu s-a transformat vineri seara într-o veritabilă sală de spectacol în aer liber...
Eveniment
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Video/ Pregătiri intense pentru prima seară la Festivalul „Bujorul de Munte”. Drumeţie, mâncare tradiţională şi proiecţie de film
Vineri după-amiază, Gura Râului a intrat în atmosferă de sărbătoare. Festivalul "Bujorul de Munte", eveniment așteptat atât de...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 07.07.2025 PROD, strada PRINCIPALA partial 09:00...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(UPDATE) Pro-continentala Israel – Premier Tech păstrează tricoul galben, dar în preia Riccitello. (VIDEO) Prima la profesioniști, dar ce victorie pentru american…
Matthew Riccitello este câștigătorul etapei regine la ediția a XV-a a Turului Ciclist al Sibiului. Rutierul american s-a...
Eveniment
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
FC Hermannstadt câștigă ultimul amical de dinaintea debutului noului sezon, 2-0 cu ”călăreții roșii”. ”Dublă” Sergiu Buș!
Sibienii termină presezonul cu o victorie în amicale. Echipa lui Marius Măldărășanu s-a impus, vineri, pe terenul Bazei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Sibiu în ritm de vară: concerte simfonice, muzică militară și balet în aer liber
După un debut spectaculos al verii muzicale în Piața Mare, unde în seara de 3 iulie, sub bagheta...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Mama Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, canonizată de Biserica Ortodoxă Română
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  Sfântului Sinod al Bisericii...
Eveniment
2 min de citit