Turneul Internațional Stradivarius la Sibiu

Acasa >

Articol

Joi seara, Sala Atrium a Primăriei Municipiului Sibiu s-a dovedit neîncăpătoare pentru spectatorii care au dorit să participe la concertul Paganini Magic din cadrul Turneului Internațional Stradivarius, însă timp de peste 1h 30 min spațiul Primăriei Sibiu s-a transformat într-un spațiu ideal de a asculta vioara Stradivarius și chitara clasică avându-i în prim plan pe artiști Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Evenimentul de la Sibiu a fost organizat de Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi și Muzeul Național Brukenthal cu sprijinul partenerilor locali Hotel Ramada din Sibiu și Boromir.

Evenimentul a fost deschis de dr. Alexandru Constantin Chituță, organizatorul Turneului Internațional Stradivarius la Sibiu: ”Am deosebita onoare de a fi gazda dumneavoastră pentru câteva clipe în acest minunat spațiu al Primăriei Municipiului Sibiu, care în această seara va fi cea mai frumoasă sala de spectacol din Sibiu, un adevărat Templu al muzicii, o Catedrală răsunătoare, un spațiu al profesionalismului, bunului gust, al păcii și al dragostei. Pentru acest lucru îi mulțumesc doamnei primar Astrid Fodor pentru că a răspuns promt în organizarea acestui concert aici. De câțiva ani Turneul Internațional Stradivarius are loc și la Sibiu în curtea palatului Brukenthal însă în acest an, nu am vrut să riscăm din cauza vremii, și iată că ne aflăm aici. Le mulțumesc organizatorilor și prietenului Alexandru Tomescu că și în acest an Sibiul apare pe lista acestui minunat Turneu. E a 15 ediție a celui mai important turneu muzical ce are loc în România!”
În continuare violonostul Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie la chitară clasică au încântat publicul cu piese compuse  de Paganini, publicul răsplătind performanța muzicală cu minute de aplauze.

Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut violonist român contemporan a declarat: ”Ați făcut vreodată bungee jumping? Dacă da, atunci știți ce am simțit eu în clipa în care m-am hotărât să pregătesc  capriciile de Paganini pentru Turneul Stradivarius. Paganini a fost, poate, prototipul starurilor pop din ziua de azi: nonconformist, controversat, a creat ceea ce numim astzăi un brand, prin care a depășit cu mult granițele muzicale”

La încheierea concertului domnul Alexandru Dumbravă, viceprimarul Municipiului Sibiu a mulțumit celor prezenți, organizatorilor și artiștilor: ”Cred că în primul rând trebuie să îi mulțumim lui Alexandru Chituță pentru faptul că realizează aceste evenimente de înaltă calitate la Sibiu. Îi datorăm mulțumiri și aplauze. Consider  că acest spațiu al Primăriei Municipiului Sibiu a fost nemaipomenit și cred că iată pentru câteva clipe nu am mai fi dorit să plecăm de aici. Primăria Municipiului Sibiu a fost o gazdă primitoare și este o bucurie că și în acest an Turneul Internațional Stradivarius are loc aici.”

Turneul Internațional Stradivarius – este o inițiativă culturală realizată din fonduri private și credem cu putere că muzica clasică trebuie să ajungă la un public cât mai larg, să fie tot mai cunoscută, practic să creeze un climat cultural național.

Ediția a XVa- 2022- a Turneului Stradivarius propune publicului, prin campania de interes public, să se implice și să acționeze în sprijinul tinerilor artiști ucrainieni afectați de război. Pacea și Libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului înfăţişând femei şi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care s-au adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mame și copii refugiați în lumea largă, înseamnă sacrificiul suprem pentru valorile democrației și libertății.

Ne propunem să ducem povești, să susținem inițiative care au puterea de a schimba atitudini și vieți și care pot fi parte activă a schimbării comportamentului față de tinerii artiști afectați de dramele războiului din Ucraina.

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
Între 1995 şi 1999, studiază la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului.
Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long– Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum– Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).
Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinţată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.

Chitaristul român Dragoș Ilie a încântat audiențe din Europa și Statele Unite prin măiestria și dinamica interpretativă. De la o vârstă fragedă a ales chitara, învățând primele acorduri de la tatăl său. A urmat studiile la clasa profesorului Marius Țimpău, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, avându-l drept mentor și pe regretatul conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.

Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de merit, în țară cat și in străinătate. Printre acestea menționăm Fundația MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, bursele „START” și Bursa „Moștenitorii României Muzicale”. După ce a câștigat prestigioasa „Woodruff Scholarship”, Dragoș Ilie și-a completat studiile de licență la „Schwob School of Music” – Columbus State University, SUA cu profesorul și compozitorul Andrew Zohn.

A obținut peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii I. De asemenea a susținut concerte, a prezentat seminare și master-class-uri în Europa și Statele Unite. A apărut ca solist alături de Orchestra Națională Radio și Filarmonica de Stat Transilvania. Apariții media includ revistele Classical Guitar Magazine, Acoustic Guitar Magazine cât și o serie de lecții pentru Tonebase, platformă online ce conține lecții ale celor mai mari nume actuale ale chitarei. Artistul este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasică din lume.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

08 iulie 2022 la 10:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 44 minute
Atenționare: Cod Portocaliu de furtuni puternice și grindină în județul Sibiu
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu de furtuni periculoase și grindină astăzi,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Reţinut pentru că a vrut să plătească cu cardul altuia
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au reținut, luni, un tânăr de 20 de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
“Truck & Bus”. Poliţia controlează transportul de pasageri şi marfă
IPJ Sibiu informează că în perioada 5 - 11 mai, polițiștii Serviciului Rutier Sibiu desfășoară acțiunea preventivă "Truck...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Sibienii au luat cu asalt Lacul lui Binder: distracție pe apă și pe plajă din prima zi de la deschidere
Sute de sibieni au profitat de vremea frumoasă din minivacanța de 1 Mai și au ales să-și petreacă...
Actualitate
2 min de citit