Despre „Sărbătoarea tuberozelor” de la Hoghilag au aflat românii de pretutindeni, astfel că sâmbătă și duminică în localitatea de la marginea județului au venit oaspeți din toate zonele țării, cu autocare, cu mașini personale, unii chiar cu trenul. Organizatorii acestei manifestări au anunțat încă dinaintea începerii sărbătorii că vor pune la dispoziție aproximativ 500.000 de flori. Aproape că nu a fost turist care să nu plece cu câteva fire de tuberoze, o floare cultivată în trecut de sași, redescoperită apoi de locuitorii din Hoghilag și transformată într-un brand local. Punctul central al evenimentului a fost curtea Bisericii Evanghelice din localitate unde diferiți producători și-au expus marfa, spre bucuria celor care au participat la sărbătoare. Nu au lipsit nici spectacolele de muzică populară sau folk. Pe parcursul celor două zile, turiștii au putut vizita culturile de tuberoze, fie individual, fie în tururi ghidate, organizate de producători.
5 lei firul de tuberoză
Cei care au venit sâmbătă sau duminică la Hoghilag și-au putut cumpăra parfumatele flori la prețul de 5 lei firul. Pentru a păstra cât mai mult mirosul deosebit, vizitatorii au avut la dispoziție și produse cosmetice, cu extract de tuberoză, de la creme, săpunuri la uleiuri aromatice. La standurile amenajate în curtea Bisericii Evanghelice producătorii au vândut și zacuscă, siropuri și dulceață preparate după rețete clasice, pâine de casă, legume sau obiecte personalizate. Copiii au avut parte de multe activități interesante, pentru ei fiind organizate ateliere interactive, unele în parteneriat cu Muzeul Astra.
Tuberoza de Hoghilag poate deveni a treia floare din Europa ce urmează să primească de la Comisia Europeană recunoașterea ca produs cu „Indicație Geografică Protejată”, alături de Azaleea de Gent din Belgia şi Trandafirul de Szoregy din Ungaria. (D.B.)