Târgul de țară la Ignat, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, anunţă că organizează "Târgul de țară la Ignat", inițiativă în care vor fi reliefate pregătirile specifice bucătăriei tradiționale în pragul sărbătorii Crăciunului. Acest fapt va fi posibil utilizând cunoștințele, metodele și instrumentarul tradițional gastronomic din Muzeul ASTRA. Pentru a avea o masă îmbelșugată de Crăciun, pregătirile vor începe cu preparatele din carne de porc. În acest scop, au fost sacrificați patru porci din rasele Mangalița și Bazna, fiecare cântărind peste 200 de kilograme. Sâmbătă și duminică, pe lângă urmărirea etapelor de preparare a cărnii de porc, vizitatorii vor putea degusta jumări aurii, pomana porcului alături de murături puse din recolta grădinilor din luncă, ciorbă acrită cu moare de varză și cu hrean. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Târgul de țară la Ignat readuce în prim plan modul în care noi valorificăm resursele utilizate din zona grădinilor muzeului ASTRA, dar și viabilitatea acestora în hrana contemporană. De asemenea, punctăm aici și modul în care plantele aromatice sunt uscate in mod tradițional și sunt utilizate în preparatele gastronomice. Toate practicile alimentare sunt valorizate prin programele noastre, care vin ca o consecință a cercetării de teren. Țin să punctez faptul că mâncărurile prezentate la acest eveniment resimt influențe și dinspre comunitățile săsești din satele de confluență cu Mărginimea Sibiului.”, a declarat Lucian Robu, director Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

,,Masa de sărbători trebuia să fie una bogată, atât pentru cei ai casei, cât şi pentru colindători sau oaspeţi. În satul de altădată, fiecare familie tăia un porc înainte de Crăciun. După un an în care se îngrijeau de el, gospodarii preparau bucate menite să le asigure o masă îmbelşugată la sărbătoarea Naşterii Domnului, dar care să le şi ajungă cât mai mult timp din anul următor. Iernile geroase erau perioadele ideale pentru maturarea și păstrarea preparatelor din porc, în condiţiile în care nu existau frigidere şi se foloseau pentru depozitare pivniţa, cămara sau podul casei. Modalităţile de preparare aveau ca scop conservarea ingredientelor prin sărare, condimentare cu sare și piper, afumare, uscare, fierbere sau doar opărire. Dintre preparate amintim: cârnaţul, caltaboşul, toba, jumările aurii, carne la borcan cu untură, peciile uscate, sângeretele. Cârnații, jumările, toba, caltaboșul și untura se preparau în ziua în care se tăia porcul, iar carnea cu oase și slăninile se puneau la sărat pentru câteva zile, apoi se zvântau și se puneau la afumat. Afumarea se făcea doar după ce slănina, cârnaţii şi carnea erau zvântate. Cele mai bune lemne pentru afumat erau considerate cele de la pomii fructiferi, dar, în lipsa lor, era bun şi lemnul de fag. După afumare, carnea şi cârnaţii mai puteau fi ţinuţi în pod, unde nu mai intra fumul, pentru a se mai usca, iar slănina se punea în cămară sau în lada din casa bună. Se spunea că era bună de mâncat după ce se auzea prima dată că durduie. Caltaboşul şi pateul erau ţinute în cămară, la rece, şi se puteau mânca începând cu următoarea zi după preparare. Rând pe rând, preparatele erau consumate, drămuindu-se pentru a ajunge cât mai mult timp. De acum, oala cu varză era însoţită de câte un os cu carne afumată, la fel şi ciorbele. Carnea din borcan se începea după ce se terminau oasele cu carne afumată şi peciile. Toate acestea erau mai rar cosumate ca atare, fiind folosite în bucăţi socotite la numărul de persoane pentru care se gătea; erau puse doar de gust, baza mâncării fiind cartofii, varza sau fasolea. Primul preparat care se consuma chiar în ziua în care se tăia porcul era pomana porcului, preparată din carne de la pulpă, tăiată bucăţi, o lingură de untură şi sare. Se lăsa să fiarbă cu capac până când grăsimea se limpezea. Se servea împreună cu murături – varză acră, castraveţi sau gogonele – şi o mămăligă zdravănă.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf la Muzeul ASTRA

Şapte producători din județul Sibiu vor fi în muzeu, astfel că vizitatorii vor putea achiziționa produse din carne de porc, produse apicole, produse din lapte de oaie, pâine și produse de panificație, plăcinte cu fructe, cozonac, dar și săpunuri naturale și produse din lavandă. De asemenea, în zona Târgului de țară vom amenaja o expoziție cu instrumentar gastronomic arhaic – ladă de făină, scafe pentru mălai, ghioabe ș.a., care poate fi utilizat și în prezent, și o expoziție de plante aromatice – cimbru, busuioc, mărar ș.a. – obținute din grădinile Muzeului ASTRA și folosite apoi în conservarea alimentelor. Duminică, la orele amiezii, Grupul de colindători din Șura Mică și Grupul Junii vor susţine unr ecilat de colinde. Evenimentul este inclus în programul Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol 2022, prin care Muzeul ASTRA promovează gastronomia populară.

07 decembrie 2022 la 14:02
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 3 ore
Restricții de trafic, pe Valea Oltului. Când și unde se oprește circulația
Cei care au drum pe Valea Oltului sâmbătă trebuie să știe că sunt restricții de circulație în zonele...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 12 ore
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
acum 13 ore
Sport, natură și voie bună la Sadu: comuna găzduiește evenimentul „Exploratori în satul luminii”
Comuna Sadu se pregătește să găzduiască duminică, 20 iulie, un eveniment dedicat mișcării, naturii și socializării. Sub genericul...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
(ACTUALIZARE) Prima victorie se (mai) lasă așteptată! FC Hermannstadt, la fel ca în sezonul precedent, remiză cu o nou-promovată la primul meci acasă!
Tibi Căpușă a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Ianis Stoica a făcut 2-0 înainte de pauză....
Eveniment
6 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 20 ore
Acordurile lăutei se vor auzi în Biserica Evanghelică din Sibiu
Lăuta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu o istorie fascinantă ce se întinde pe mai bine...
Cultură
3 min de citit
acum 21 ore
Utilajele și muncitorii au început lucrul pe încă un lot din autostrada Sibiu-Făgăraș
Lucrările de construcție pe noul lot al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș au fost demarate recent. Potrivit surselor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 22 ore
Dispozitivul C-Arm folosit în premieră la Spitalul Militar de Urgență Sibiu pentru manevre intravasculare exploratorii și terapeutice
Aparatul Roentgen mobil cu braț C, cunoscut și sub denumirea de C-Arm, este un dispozitiv radiologic mobil utilizat...
Eveniment
2 min de citit
acum 22 ore
De la mapă, la sapă: viitorii arhitecți învață să tencuiască cu bălegar în „Țara Colibelor”
18 studenți la Arhitectură din cadrul facultăților din București și Cluj trudesc de zor la refacerea unui fost...
Actualitate
2 min de citit
acum 22 ore
Hotelul și restaurantul Select, scoase la vânzare. Cât costă tot complexul
Inaugurat în urmă cu 13 ani, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri hotel-restaurant din Sibiu este scos la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
O vânzare de puşcă cu aer comprimat, “interceptată” de poliţie
Polițiștii din Mediaș, au organizat miercuri o acțiune de prindere în flagrant pentru a depista o persoană care...
Actualitate
1 min de citit