Sute de tineri, alături de părinți și de profesorii lor s-au reunit sâmbătă la cea de-a 30-a ediție a Maifest, cea mai mare sărbătoare a sașilor sibieni și unul din obiceiurile calendaristice cele mai răspândite ale sașilor din Transilvania, legat direct de viața comunitară.
Evenimentul a debutat în centrul istoric al Sibiului, cu tradiționala paradă a porturilor populare, la care a participat un număr impresionant de 830 de copii împreună cu grupa de dans al cadrelor didactice din cadrul școlilor și liceelor cu predare în limba germană din Sibiu și județul Sibiu.
Tinerii au defilat pe traseul Colegiul Național Samuel von Brukenthal, Piața Huet, Podul Minciunilor, Piața Mică, Piața Mare, B-ul N. Bălcescu, str. Cetății, parcare Sala Thalia. La orele prânzului, toți participanții s-au reunit în Pădurea Dumbrava Sibiului, unde pe scenă a fost prezentat un bogat program artistic.
Corina Bokor, viceprimar al Sibiului, a transmis salutul de bun venit oaspeților, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.
„Dragi copii, dragi participanți, mă bucur ca, în numele Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, să vă transmit un călduros bine ați venit la cea de-a 30-a ediție a sărbătorii de mai, prin care în fiecare an ne bucurăm de frumusețea primăverii în Dumbrava Minunată a orașului nostru. Vă doresc să aveți o petrecere frumoasă”, a spus Corina Bokor, care i-a dat cuvântul primarului Sibiului, Astrid Fodor.
Astrid Fodor: Vreau să felicit doi tineri, care sunt un exemplu de conviețuire între etniile noastre
Astrid Fodor, primarul Sibiului din partea Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, le-a urat și ea participanților bun venit și a vorbit despre importanța acestui eveniment.
„Bine ați venit la cea de-a 30-a ediție a Maifestului, cea mai cunoscută și cea mai de tradiție sărbătoare a minorității germane din Ardeal. Sărbătoarea aceasta datează din mijlocul secolului al XIX-lea, s-a desfășurat până la Al Doilea Război Mondial, a fost întreruptă și s-a reluat din 1991. Maifest a fost sărbătoarea școlilor cu predare în limba germană, acum este o sărbătoare a primăverii, a bucuriei și aș spune că este o sărbătoare a comunității noastre, dacă mă gândesc că 90% din acești copii sunt copii din familii românești și învață limba germană ca limbă maternă. Acum avem ocazia să constatăm și la această sărbătoare că ceea ce ne apropie este mult mai important decât lucrurile minore care poate ne despart”, a spus Fodor. Primarul Sibiului a felicitat elevii care au participat, cadrele didactice care le-au însoțit și a menționat alte două evenimente culturale majore ale Sibiului, care anul acesta au ajuns la cea de-a 30-a ediție: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Astra Film.
Astrid Fodor a prezentat publicului doi dintre tinerii membri ai FDGR implicați în toate acțiunile culturale ale Forumului German.
„Vreau să transmit mulțumirile mele pentru două persoane care s-au implicat în acest eveniment, nu doar cu prilejul acestei ediții, și doresc să îl menționez pe domnul Helmut Lerner, care este responsabil cu toate evenimentele culturale ale FDGR, este sufletul evenimentelor noastre culturale și este și consilier local de foarte mulți ani. Și vreau să vi-l prezint și pe Sebastian Arion, președintele Organizației Tineretului FDGR. Ei sunt cel mai bun exemplu, când vedem că Helmut este etnic german, Sebastian este român și colaborează excelent, amândoi lucrează la Forumul German și colaborează foarte bine, sunt un exemplu de conviețuire între etniile noastre”, a mai spus primarul Sibiului.
O sărbătoare de tradiție
Organizatorul celei de-a XXX-a ediții a Serbării de mai – „Maifest” este Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu.
Această tradiţională Serbare de mai – „Maifest” se adresează elevilor şi cadrelor didactice al şcolilor şi liceelor cu predare în limba germană, dar şi familiilor şi prietenilor acestora. „Maifest”-ul este o acțiune pentru publicul larg și se adresează tinerilor de vârste diferite, iar la acest eveniment cultural participă ansamblurile școlilor cu predare în limba germană şi grupe de dans modern. Programul cultural cuprinde poezii, cântece dedicate primăverii, dansuri populare germane, dar și o serie de jocuri interactive și educative pentru participanți.
Scopul acestei manifestări culturale a rămas acelaşi care a fost de la începutul acestui obicei şi anume, serbarea primăverii în mijlocul naturii, cu o contribuţie activă a tinerilor aparţinând comunităţii germane din Sibiu.
Un rol important în păstrarea, organizarea și dezvoltarea obiceiurilor de-a lungul anului l-au avut așa-zisele instituții sociale ale comunităților sătești. Aici pot fi menționate vecinătățile, ca formă de organizare la sași, cu un rol accentuat în organizarea vieții cotidiene și rituale. În ziua de 1 mai, sașii pregăteau venirea primăverii la marginea localității când erau organizate alaiuri pe muzică de fanfară.
Aceste acţiuni la nivel local s-au încetăţenit abia după 1990, în urma scăderii numerice a populaţiei germane din ţara noastră. Cele mai multe au loc anual. Printre manifestările care au menirea să contribuie la menţinerea identităţii germanilor din România se numără diferitele serbări, iar una dintre ele este Serbarea de mai – „Maifest” organizată şi la Sibiu.
Serbarea școlilor de sfârșit de an, a fost reluată în formă schimbată la începutul anilor 90, după o întrerupere de mai mult de 50 de ani, numindu-se acum anualul „Maifest”. Așa cum sugerează numele, „Maifest”-ul are loc de regulă la începutul lunii mai, făcând parte din seria de ritualuri și ceremonii dedicate primăverii, era adesea suprapus peste ziua de 1 mai. În Transilvania de altădată, Maialul era sărbătoarea prin care în special elevii celebrau frumusețea primăverii. Se sărbătorea cu dansuri pe muzică de fanfară ce aveau loc de obicei în păduri sau la iarbă verde la marginea localităților (Dumbrava la Sibiu, Breite la Sighișoara). Programul cultural cuprinde defilări, poezii și cântece dedicate primăverii. În Sibiu această serbare școlară a devenit o sărbătoare a comunității germane, la care participă mulți oaspeți din regiunile învecinate.