Articol
Conform studiului anual realizat de Reveal Marketing Research în preajma sărbătorilor, românii vor cheltui cu 13% mai mult pentru sărbătorile de iarnă din acest an, arată un comunicat Reveal Marketing Research transmis redacţiei. Creșterea nu reflectă neapărat un consum mai mare, ci acoperirea inflației. Conform aceluiaşi studiu, 33% din bugetul alocat sărbătorilor se va cheltui pe mâncare și băuturi, 25% pe cadouri și 10% pe decorațiuni și atmosferă festivă. Produsele de îngrijire personală (23%), hainele (20%) și articolele pentru casă (14%) sunt cele mai dorite cadouri de Crăciun anul acesta.
Conform rezultatelor studiului, românii au sentimente preponderent pozitive în asteptarea sărbătorilor de iarnă (68%). Cele mai des menționate emoții pe care le trezesc sărbătorile sunt cele de fericire/ bucurie (18%), starea de bine (14%) și sentimentul de mulțumire (10%). Pe de altă parte, gândurile negative nu îi părăsesc pe 29% dintre români nici anul acesta, procentul fiind in creștere cu +7% comparativ cu anul trecut (22%). Principalele sentimente negative resimțite în prag de sărbători sunt starea de indiferența (8%) tristețea sau stresul (6%) și melancolia (6%).
Și în acest an, majoritatea românilor își vor petrece, sărbătorile de iarnă acasă doar cu persoanele cu care locuiesc în aceiași gospodărie (53%) sau în vizită la cei dragi (40%). Dintre cei care aleg să meargă în vizită, 32% vor petrece sărbătorile cu familia, iar 8% cu prietenii. La o privire mai atentă, putem observa că 85% dintre români își vor petrece sărbătorile de iarnă în localitatea de reședință.
Potrivit studiului realizat de Reveal Marketing Research, românii estimează că bugetul pentru sărbătorile din acest an va fi similar (53%) sau mai mic (34%) față de cel de anul trecut. Femeile se diferențiază printr-o abordare mai prudentă, menționând într-o proporție mai mare decât bărbații un buget mai mic decât anul trecut (37% față de 31% în cazul bărbaților). Doar un procent de 12% menționează un buget mai mare, în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste cuprinse între 44-55 ani (25%).
Referitor la organizarea cheltuielilor, procentual, 33% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare va merge către mâncare și băuturi, 25% către cadouri și 10% către decorațiuni și atmosferă festivă. În plus, 13% din bugetul pentru acest an este alocat unui fond de cheltuieli neașteptate.
Asemănător sărbătorile de iarnă de la sfârșitul anului trecut, peste jumătate dintre români (61%) declară că vor reduce cheltuielile pentru decorațiuni și atmosferă festivă, în timp ce 47% intenționează să aloce un buget mai mic cadourilor, iar 36% vor reduce suma cheltuită alimentelor și băuturilor cumpărate. În contextul creșterii prețurilor și a costului vieții din ultimul an, suma medie pe care românii estimează că o vor cheltui de sărbători a crescut cu 13% față de sfârșitul anului trecut, ajungând de la 1188 RON la 1340 RON.
"Inflația de 5,1% înregistrată în noiembrie 2024 față de anul trecut explică atât creșterea bugetului alocat sărbătorilor, cât și prudența crescută a românilor în gestionarea cheltuielilor din această perioadă. Cu toate acestea, în ciuda preocupărilor financiare, dorința de a sărbători tradițional și alături de cei dragi rămâne puternic înrădăcinată.”, menționează Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research".
Cele mai dorite cadouri de Crăciun anul acesta sunt produsele de îngrijire personală (23%), hainele (20%) și articolele pentru casă (14%).