Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu implementează o strategie și cu măsuri menite să eficientizeze utilizarea resurselor (gaz, electricitate) și reducerea consumului în această perioadă. În acest sens, s-a înființat o comisie de monitorizare cu responsabili pe diferite paliere de activitate (medical, administrativ – tehnic).
În urma analizelor efectuate cu scopul de a cunoaște modul de utilizare a resurselor și a-l optimiza, s-a decis ca furnizarea energiei termice (gaze naturale) să se facă, în acest moment, conform unui program fix: dimineața, în intervalul orar 05.00- 08.00 și seara, în intervalul orar 21.00- 23.00.
„Trebuie precizat că eficientizarea/reducerea consumului de energie electrică si gaze naturale se face ținându-se cont de specificul spitalului, care este unul multipavilionar”, a spus Decebal Todăriță, la solicitarea Tribuna.
Totodată, acest proces se va desfășura „cu discernământ”, iar programul este unul flexibil, în stabilirea sa ținând-se cont de temperatura de afară/evoluțiile meteorologice, precum și de necesitatea de a fi asigurate condițiile de lucru necesare personalului medical dar și confortul pacienților spitalizați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
„Măsurile sunt concepute astfel încât să nu fie afectate activitatea specifică și confortul beneficiarilor serviciilor de sănătate”, a mai spus Todăriță.
Economie și la energia electrică
În ceea ce privește reducerea consumului de energie electrică s-a stabilit ca atât la nivelul secțiilor SCJU Sibiu, cât și la nivel administrativ să se reducă iluminatul pe coridoarele mai puțin tranzitate, unde vor rămâne aprinse mai puține becuri pe parcursul zilei și nopții. De asemenea, este interzisă utilizarea aparatelor de uz personal (reșouri, aeroterme, etc.) măsură pe care SCJU Sibiu a implementat-o încă din anul 2018.
Vor fi oprite aparatele de birotică (calculatoare, monitoare, imprimante) după terminarea programului și în zilele de sâmbătă și duminică în serviciile/birourile/compartimentele unde nu se desfășoară activitate).
De asemenea, spitalul va fi dotat cu lămpi și becuri LED în spațiilor interioare și exterioare. „Acest proces este în derulare, fiind dotate parțial curtea spitalului, parcul și anumite secții. Procesul va continua, astfel încât majoritatea surselor de iluminat clasice, care sunt mari consumatoare să fie înlocuite lămpi/becuri LED, astfel încât sa reducem cât mai mult posibil consumul de energie electrică”, a mai spus Todăriță.
Se va marșa și pe educarea comportamentelor de consum ale angajaților și beneficiarilor pentru a fi evitată risipa.
„Subliniem că, pe lângă aceste măsuri, SCJU Sibiu cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu s-a preocupat în ultimii ani cu privire la eficientizarea energetică a clădirilor/pavilioanelor unității sanitare. Astfel, s-a acționat proactiv și au fost demarate ample investiții pentru a avea clădiri eficiente energetic. Este vorba despre proiectele de reabilitare termică a mai multor pavilioane, proiect gestionat de Consiliului Județean Sibiu. Aceste investiții și lucrări sunt în derulare și fac parte dintr-un proiect amplu de reabilitare termică finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și includ Blocul chirurgical, Maternitatea și pavilionul Secției Dermato-venerice. În cadrul blocului Chirurgical a fost deja finalizată reabilitarea termică a Secției Clinice Urologie și a Secției Clinice Chirurgie II. Lucrările efectuate dintre care amintim: schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, înlocuirea pardoselii, a tapetului, izolarea interioară a pereților înlocuirea instalațiilor electrice, termice, sanitare și de ventilație placarea tavanelor cu rigips, vor duce la limitarea pierderilor de energie și la micșorarea consumului și a costurilor”, a transmis Decebal Todăriță, la solicitarea Tribuna.