STJU23, un exerciţiu de apărare 360°

Acasa >

Articol

„Astăzi asistăm la un moment semnificativ în dezvoltarea Forţelor Ar­mate Române. În 2020, această structură HQ la nivel de corp de armată a început cu o mână de militari foarte hotărâţi, cu viziune şi competenţă. Astăzi, avem un Cartier General solid, cu personal român şi aliat, care le va testa abilităţile şi coeziu­nea în cadrul celui mai complex Exerciţiu Asistat de Computer NATO”, a spus General Daniel Petrescu.
Exerciţiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capa­bility – FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă la nivel de corp de ar­mată, capabilă să asigure comanda şi controlul operaţiunilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situaţie -fapt pentru care este numit şi ”Exerciţiu de 360°”.
În acest context, co­man­damentul Corpului Multi­naţional de Sud-Est de la Sibiu (care face parte din structura de forţe NATO) va activa conform misiunii sale în România şi Bul­garia.
Dragoş-Dumitru Iacob, comandantul Corpului Multinaţional Sud-Est de­clara reprezentanţilor me­dia că: „HQ MNC-SE asi­gură interoperabilitatea şi integrarea operaţională a forţelor aliate desemnate, în sprijinul consolidării arhitecturii de securitate pe Flancul Estic al NATO. Pe măsură ce ne anga­jăm în acest exerciţiu, să ne amintim greutatea responsabilităţii noastre de a proteja milioanele de cetăţeni care se uită la NATO pentru siguranţă şi securitate. Să îmbrăţişăm un adevărat spirit de ”corps” în cooperare, ca­maraderie şi inovaţie care a definit această alianţă”, Domnia sa sublinia că obiectivul pe care îl are în vedere Cartierul General al Corpului Multinaţional Sud-Est este acela de a testa capacitatea de comandă şi control într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaţionale, fiind un exer­ciţiu în care o echipă de experţi din Comanda­mentul Forţelor Terestre Aliate de la Izmir, din Tur­cia, va testa capacitatea acestui comandament în vederea certificării sale ca structură de forţe a NATO, capabilă să execute comanda şi controlul ope­raţiilor terestre aliate la nivel regional, în orice situaţie, în condiţii de criză sau conflict. Astfel ope­rabilitatea complectă va fi stabilită în urma evaluării finale în data de 20 octombrie”.
Reprezentanţii media au avut posibilitatea de a vedea şi o expoziţie statică cu tehnică militară, pri­mind informaţii de la ex­perţii militari internaţionali.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
16 octombrie 2023 la 20:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 4 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 7 ore
Un alt loc liniştit al Sibiului: pista de biciclete de pe Cibin sau despre cum nu le avem cu transportul “alternativ” prin oraş
La câtă gălăgie s-a făcut şi se face pe tema transportului aşa-zis "verde" în Sibiu, ar trebui ca...
Actualitate
7 min de citit
acum 7 ore
Afaceri de milioane de euro, scoase la vânzare în Sibiu. Cât costă un hotel în centrul orașului
Sibiul rămâne un oraș turistic, chiar dacă statisticile arată că numărul celor care îl vizitează e în scădere....
Actualitate
5 min de citit