Tribuna
Miodrag Belodedici i-a adus lui Viorel Hizo trofeul Cupei României. ”În '91, Burleanu ne-a tăiat drumul spre finală cu un gol în minutul 95!”
Ovidiu BOICA
20573 vizualizari
Miodrag Belodedici i-a adus lui Viorel Hizo trofeul Cupei României. ”În '91, Burleanu ne-a tăiat drumul spre finală cu un gol în minutul 95!”
Reputatul internațional român, dublu campion european cu Steaua și Steaua Roșie Belgrad, a fost prezent, zilele trecute, la Sibiu, pentru a se întâlni cu cel mai mare antrenor din orașul nostru, Viorel Hizo. Întâlnirea face parte din programul Federației Române de Fotbal de promovare a Cupei României. Viorel Hizo a depănat amintiri din perioada în care a jucat o semifinală de Cupa României cu FC Inter precum și despre alte ediții ale competiției KO când a ajuns în fazele superioare cu Dinamo și Rapid.

 

Viorel Hizo a fost gazda lui Miodrag Belodedici, care n-a venit la Sibiu cu mâna goală, ci cu trofeul Cupei României. Astfel, renumitul antrenor a avut șansa de a pune pentru a doua oară mâna pe Cupă, după ce, acum doi ani, a fost ambasadorul lui FC Hermannstadt cu ocazia finalei pe care au disputat-o sibienii, pe ”Arena Națională”, cu Universitatea Craiova, pierdută cu 2-0. Regretul lui Hizo e că, deși a ajuns în fazele superioare ale Cupei României cu FC Inter, Dinamo și Rapid, nu a jucat niciodată cu trofeul pe masă.

Dialogul s-a legat în special în jurul amintirilor din competiția KO ale lui Viorel Hizo, acțiunea fiind inclusă într-un eveniment de promovare al Cupei României. Belodedici ajunge acasă la foști mari jucători, antrenori, jurnaliști și suporteri! Viorel Hizo a fost a doua gazdă a lui ”Belo” și a trofeului, după Dorinel Munteanu, veteranul selecțiilor în echipa națională, cel care a fost propulsat la prima reprezentativă tocmai de FC Inter.

”A fost o realizare să ajung să calific echipele în semifinale. Am jucat trei semifinale, am calificat odată Rapidul în finală, am jucat două sferturi de finală... Lucrurile sunt și cu plus, și cu minus. Regret și m-a marcat mult că nu am reușit să câștig o Cupa României, dar asta este. Amintirile nu sunt de fiecare dată foarte plăcute, dar trebuie să iei din ele întotdeauna ce este mai bun și ceea ce crezi c-ai făcut bine”, și-a început povestea Viorel Hizo.

 

Burleanu a eliminat Interul, în semifinale

 

Prima semifinală disputată de o echipă cu Viorel Hizo pe bancă a fost cea din 1990/1991. FC Inter a trecut rând pe rând de Minerul Băița, Sportul Studențesc și Farul Constanța, de ”marinari” după o dublă manșă, tur/retur, iar în semifinale sorții i-au scos în cale echipa FCM Bacău. La Sibiu, pe ”Municipal”, a fost remiză albă, iar în retur jocul curgea tot spre un 0-0 care ar fi trebuit să ducă meciul în prelungiri. N-a fost să fie, golul din prelungiri al lui Gheorghe Burleanu, tatăl actualului președinte al FRF, calificând Bacăul în marea finală.

”A fost o perioadă bună a Interului. Atunci am terminat pe locul 4 campionatul și au apărut la echipa națională Dorinel Munteanu și Mihali. Locul 4 și o semifinală de Cupa României erau foarte mult pentru Sibiu, în momentul în care tu veneai după numai doi ani în Divizia A. Reprezenta ceva! Ne-am prezentat destul de bine, am jucat semifinala cu Bacăul, am avut neșansă, o fază care ne-a împiedicat să mergem mai departe, în prelungiri... Pe o ploaie torențială, o minge a sărit dintr-o baltă direct în tibia lui Viorel Jurcă, de acolo, la un mijlocaș, Gică Burleanu, care a înscris lejer și s-a terminat. Era minutul 94 sau 95! Dar, a fost un vis frumos, am ajuns să jucăm semifinala”, a rememorat Hizo.

 

Steaua, primul meci la Sibiu după câștigarea Cupei Campionilor Europeni

 

Interului i-a revenit onoarea de a juca primul meci cu Steaua după ce ”roș-albaștrii” cuceriseră, pe 7 mai 1986, Cupa Campionilor Europeni. Jocul de pe ”Municipal” s-a desfășurat cu tribunele arhipline, de-abia mai aveai loc să arunci un ac.

”La Sibiu, după ce echipa a promovat, am jucat tot timpul cu casa închisă. Mi-aduc aminte, după ce am promovat în Divizia B din Divizia C, primul meci al Stelei, ca și câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni, a fost la Sibiu. A fost 2-2, un frendly game, un meci amical. Mi-aduc aminte că toată lumea spunea să rupă sibienii porțile stadionului, să intre, să vadă Steaua și era normal, la ce-a reușit Steaua în acel an...”, a povestit Viorel Hizo.

 

Aproape de încă o semifinală cu Inter și greșeala asumată. ”Echipa avea identitate, ca echipă a Sibiului!”

 

FC Inter, cu Viorel Hizo pe bancă, a fost aproape de a juca în semifinalele Cupei României și în ediția 1992/1993, însă în cele din urmă sibienii au fost eliminați de o divizionară secundă. După 2-2 la Baia Mare, FC Maramureș s-a impus pe ”Municipal”, absolut surprinzător, cu 1-0, obținând astfel biletele pentru penultimul act al competiției KO.

La aproape 30 de ani distanță, Viorel Hizo și-a asumat vina pentru acea eliminare și a explicat cum au stat lucrurile: ”Nu m-am așteptat (n.a. să fim eliminați) și îmi asum greșeala pe care am făcut-o în acel moment. Eu am promovat foarte mulți jucători tineri de la Sibiu. La un moment dat erau 7-8 jucători în echipă. Echipa avea identitate, ca echipă a Sibiului. Erau jucători buni! Radu Niculescu avea 16 ani. I-am spus: ”Indiferent cum joci, rămâi în echipă. Să nu-ți fie frică, nu ai teamă, nu ți se întâmplă nimic. Să nu consideri că jocul ăsta, dacă-l joci prost, va fi ultimul meci”. M-am încăpățânat! Radu a făcut un meci prost și oamenii, în tribună, ”Bă, mai schimbă-l!” N-am vrut, m-am încăpățânat... Probabil, dacă eram mai liniștit, mai calm, luam alte decizii în acel moment și treceam de Baia Mare, mai ales că ne trebuia doar un joc egal. Am avut foarte multe ocazii, s-a ratat foarte mult, dar asta e...”

 

Calificare compromisă din cauza... gheții

 

Un meci de referință din întreaga istorie a Cupei României a fost cel dintre Rapid, unde ajunsese Viorel Hizo, și ARO Cîmpulung Muscel. Partida s-a disputat în decembrie, iar terenul era complet acoperit cu gheață, dar arbitrul Lică a considerat că se poate juca și așa. S-a ajuns la penaltiuri, unde Fane Țîră a alunecat în mometul executării unei lovituri de la 11 metri decisive și ARO a mers mai departe, în optimi.

”A fost un meci care, părerea mea, nu ar fi trebuit să se dispute. Marcel Lică, el a arbitrat, a decis să se joace. A fost un patinoar, gheață pe tot terenul. Probabil că s-a considerat... Jocul a fost în decembrie! Să nu mai vină încă o dată echipele, a fost o opțiune destul de ciudată în acel moment, dar nu se putea juca pe teren, era imposibil să joci pe gheața aia. Am fost fericit că am scăpat fără accidentări. Am ajuns la 11 metri și Fane Țîră a alunecat, n-a mai apucat să tragă, dar mingea s-a mișcat și am pierdut calificarea. A fost chiar în primul tur”, a mai spus Hizo.

 

Instrucție cu Steaua. De la 0-1, la pauză, la 4-1!

 

Un alt meci care i-a rămas viu în memorie lui Viorel Hizo este tot din Cupa României, cu Steaua. La pauză, ”roș-albaștrii” conduceau cu 1-0, dar giuleștenii au făcut o parte secundă de vis, marcând de patru ori fără să mai primească vreun gol.

Viorel Hizo a povestit cum a reușit să-l anihileze pe Basarab Panduru, de care s-a temut atât de mult

”În primul rând, cred că în noaptea aceea s-a băut cea mai multă bere în Giulești. Toată lumea era fericită... La pauză era 1-0 pentru Steaua și jocul era egal, un joc aspru. Stadionul (n.a. 23 August) cred că a fost aproape plin. A fost lapoviță și ninsoare, la un moment dat. Repriza a doua a fost a noastră. Am avut o echipă foarte bună, am avut trei atacanți care au jucat foarte bine, Vlădoiu - vârf de atac, Dănuț Lupu și Iulian Chiriță. Lupu a făcut un meci extraordinar de bun. La Steaua juca foarte bine Panduru. Juca extraordinar, ce mai, pentru mine a fost o problemă mare ce să fac cu el. Erau Militaru, Panduru, Ilie Stan, era Lăcătuș, Steaua avea echipă. O linie bună de fund cu Panait, Toni Doboș și cu - Dumnezeu să-l ierte! - Didi Prodan. Și Pîrvu era fundaș stânga. Mi-era extraordinar de greu. Țin minte că m-am frământat zile întregi, ce fac cu Panduru. Mi-am zis că un singur jucător poate să-l ”rezolve” pe Panduru, în ce formă era atunci, Mutică. Și toată lumea îmi spunea atunci, măi, pe Mutică, fundaș central, Panduru o să-l întoarcă până o să facă faulturi, o să primească cartonașe, o să-l elimine, deci era o problemă mare. Atât am vorbit cu Mutică în săptămâna aia, atâta i l-am arătat pe Panduru la video și acolo a fost cheia meciului. A fost o cheie grea de tot și Mutică a rezolvat-o”, mai povestește antrenorul de 73 de ani.

”Eram convins că o să câștigăm Cupa României. Am avut atunci un moment atunci, când echipa a câștigat 5-1 cu Farul, a câștigat cu Craiova, a câștigat 3-0 cu Petrolul, cu care urma să joace finala. Echipa juca bine...”, a adăugat Hizo.

 

Rapidul, prima victorie cu Steaua după 18 ani

 

Rapidul avea un adevărat complex în fața Stelei, înainte de a ajunge Viorel Hizo în Giulești. Cu tehnicianul sibian pe bancă, ”vișiniii” au reușit să câștige din nou cu formația din Ghecea după aproape două decenii.

”Eu am trăit o asemenea mare bucurie când m-am dus la Rapid... Am câștigat cu Steaua după 18 ani, deci 18 ani Rapidul n-a câștigat... A fost o stare de euforie, de entuziasm, erau tribunele pline în Giulești”, îmi aduce aminte tehnicianul.

 

Îndepărtat cu 12 zile înainte de finală

 

Un gust amar i-a rămas lui Viorel Hizo la finalul sezonului 2001/2002. Tehnicianul calificase Rapidul în marea finală a Cupei României, dar n-a mai apucat să joace, cum se spune, cu trofeul pe masă. A aflat din presă că a fost demis.

”Am calificat echipa în finală și, cu 12 zile înainte... N-am mai ajuns la finală, am fost schimbat. Te marchează o astfel de veste pe o perioadă lungă. De la presă am aflat, n-am fost anunțat de patronul Rapidului. Presa a aflat înaintea mea. Eram cu trofeul pe masă și aveam deja asigurat locul 3, care era pentru cupele europene. Am urmărit finala la televizor și le-am ținut pumnii băieților. Am lucrat un an de zile cu ei extraordinar, a fost un an plin. Rapidul a fost echipa cea mai bună în acel campionat. A reușit ”dubla” aceea, a reușit trei tururi în cupele europene, culminând cu Paris Saint-Germain. S-a calificat în finala Cupei României, a reușit victorii importante, cu Dinamo, cu Steaua. Deci, echipa a jucat bine, era foarte bună. Și jucătorii, cred că în acel moment erau cei mai buni, și erau numai jucători români”, mai spune Hizo.

În acel an, Rapidul a câștigat Cupa României după 2-1 în finală cu Dinamo.

 

Ține cu Sepsi în finala de anul acesta

 

Viorel Hizo se simte mai atras de Sepsi OSK Sf. Gheorghe când vine vorma de finala de anul acesta a Cupei României. Motivul? În staff-ul tehnic al echipei covăsnene se regăsesc doi dintre foștii săi jucători, Leo Grozavu și Robert Ilyeș.

”Sentimental, aș vrea să câștige Leo Grozavu, pentru că mi-a fost jucător și la Dinamo, și la Ceahlăul Piatra Neamț. Ește un jucător foarte serios, un jucător care a avut, cred eu, la noi în campionat, cea mai bună pasă lungă. Avea, la un moment dat, ”trasoare”... Mi-aduc aminte un meci cu Dinamo. A dat o pasă, de la noi din teren, la o lovitură liberă, l-a lăsat singur cu portarul pe Marc. O pasă așa, la 60 de metri, și (n.a. Marc) a dat gol. Și, în al doilea rând, pentru că este Robert Ilyeș. Pe Ilyeș l-am adus la Rapid fără să stau măcar odată de vorbă cu el, dar a fost un jucător... Fără jucători de genul ăsta nu poți să câștigi niciodată. Pe Ilyeș, dacă-l puneam la stâlpul ăsta și-i spuneam că nu trebuie să miște, nu mișca, ăsta (n.a. Ilieș) știa ce trebuie să facă”, a adăugat Hizo. 

 

”Cupa României e un trofeu în care se cântă imnul, are o semnificație destul de importantă, atâta timp cât se cântă imnul țării. Cred că e destul de semnificativ pentru oricare dintre jucători”.

Viorel Hizo

 

 

comentarii
4 comentarii

Pacat de acea semifinala pierduta cu Bacau. Tin minte ca moldovenii au picat in primul tur cu Weder Bremen si au iesit dupa un scurt 0-10 la general.
me
13.07.2020 10:15
BUNA ZIUA LA PULICUL GENERAL,
ma numesc Rodica, vreau sa folosesc acest mediu pentru a informa lumea despre cum m-am îmbogățit după ce mi-am vândut unul dintre rinichi la Spitalul Național Aditya Pradhan, Înainte am căutat un spital sincer pentru a-mi vinde rinichiul după atâția ani de trăind în sărăcie, până când mă întâlnesc cu un prieten major care m-a prezentat la spitalul ADITYA, negociem prețul și au acceptat să-mi cumpăr rinichii pentru 780.000 de dolari și mi-au plătit jumătate din plată înainte de a merge pentru operație.
Imediat după operație, îmi oferă soldul rămas al banilor și sunt încă într-o stare de sănătate foarte bună și sunt din nou mulțumit de viața mea, deoarece sărăcia este o crimă în timp ce banii sunt apărare.
Pentru cei care caută locul potrivit pentru a vă vinde rinichii și pentru a rămâne sănătos, puteți contacta spitalul ADITYA la
[ DR.PRADHAN.UROLOGIST.LT.COL@GMAIL.COM ]
Încă o dată, trebuie să folosiți ceea ce aveți pentru a obține ceea ce nu aveți și veți fi în continuare într-o stare bună și sănătoasă, deoarece sărăcia este o crimă, în timp ce banii reprezintă mijlocul de apărare, apelând acum la spital la
[ DR.PRADHAN. UROLOGIST.LT.COL@GMAIL.COM ]
RODICA
15.08.2020 00:05
BUNĂ ZI PULICULUI GENERAL,
ma numesc Adio prisoni, Iam din Romania
Vreau să folosesc acest mediu pentru a informa lumea despre modul în care m-am îmbogățit după ce am vândut unul dintre rinichi la Spitalul Național Aditya Pradhan. Înainte am căutat Spital sincer pentru a-mi vinde rinichiul după atâția ani de viață în sărăcie, până Mă întâlnesc cu un prieten important care m-a prezentat la spitalul ADITYA, am negociat prețul și au fost de acord să-mi cumpere rinichii cu 780.000 de dolari și mi-au plătit jumătate din plată înainte să plec pentru operație.
Imediat după operație, ei îmi dau soldul rămas din bani, iar eu sunt încă într-o stare foarte bună de sănătate și sunt fericit cu viața mea din nou, deoarece sărăcia este o infracțiune, în timp ce banii sunt apărare.
Pentru cei care caută locul potrivit pentru a vă vinde rinichii și pentru a vă menține sănătoși, puteți contacta spitalul ADITYA la
[DR.PRADHAN.UROLOGIST.LT.COL@GMAIL.COM]
Încă o dată trebuie să folosiți ceea ce aveți pentru a obține ceea ce nu aveți și veți fi în continuare într-o stare bună și sănătoasă, deoarece sărăcia este o infracțiune, în timp ce banii sunt mijloacele de apărare, apelând acum la spital la [DR.PRADHAN. UROLOGIST.LT.COL@GMAIL.COM]
DR. PRADHAN
02.10.2020 16:51
Nu am știut că există vrăji de loterie până când am fost îndrumat la doctorul Ilekhojie de către vecinul meu. Am jucat jocuri de powerball în ultimii 7 ani și nu am câștigat niciodată peste 2.000 de dolari, dar după ce am intrat în contact cu Dr. Ilekhojie, i-am spus experiența mea din trecut despre jocul la loterie, din care nu am câștigat niciodată o sumă mare, iar Dr Ilekhojie mi-a spus ce se va face rugându-se și pregătindu-mi o vrajă la loterie. A făcut asta și mi-a dat niște numere să joc la loterie. La început am luat totul ca pe o glumă până când mi s-a trimis un e-mail la o săptămână după aceea am câștigat suma de 343.000 de dolari. Am fost șocat și surprins chiar în acel moment, deoarece rugăciunile mele mult așteptate au fost în sfârșit răspunse și îi mulțumesc Dr. Ilekhojie pentru că m-a ajutat pentru ca situația mea financiară să se schimbe și a generațiilor mele. Dacă doriți să câștigați o sumă uriașă la următorul vostru joc de loterie, contactați Dr Ilekhojie. Trimite-i un e-mail prin: gethelp05@gmail.com sau Sună/WhatsApp la acest număr +2348147400259 pentru un răspuns imediat
Paul Gana
16.02.2022 18:03
Din aceeasi categorie
SEVIS

Clinica Saneos

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Compa
SOMA
Licitatie publica

ACCENT MEDIA