Tribuna
PNL
Zece cărţi scrise de femei pentru femei
10939 vizualizari
Zece cărţi scrise de femei pentru femei
Bărbaţii spun că logica femeilor e ca un labirint în care poţi să te pierzi şi să nu găseşti niciodată o ieşire, dar cine a zis că gândurile sexului opus sunt uşor descifrabile şi se încadrează sub un tipar. Ar fi ideal să existe o enciclopedie din care reprezentantele sexului frumos puteau să se inspire şi să acumuleze cunoştinţe necesare pentru înţelegerea jumătăţilor. Dacă lansarea acesteia se mai lasă aşteptată, câteva sfaturi şi idei sunt disponibile în volumele pe care le găsiţi în acest articol.

 

"Dorinţa femeii puternice de a avea un bărbat puternic"- Maja Storch

În bestsellerul său, tradus în zece limbi, psihoterapeuta şi autoarea Maja Storch examinează modurile în care femei indepen­dente şi de succes reuşesc, involuntar şi în mod repetat, să-şi submineze relaţiile intime - şi motivele inconştiente pentru care fac acest lucru.Ea le ajută pe femei să-şi deblo­cheze fricile care stau în spatele tiparelor care se auto-perpetuează şi să atingă echi­librul necesar de independenţă, vulnerabi­litate, dorinţă şi putere, care le va permite să aibă succes în relaţii.În stilul său personal şi aventuros, Maja Storch aduce experienţele clientelor şi prietenelor sale, precum si propria ei viaţă, pentru a oferi o perspectivă unică asupra relaţiilor contemporane şi pentru a le oferi iluminarea femeilor puternice de pretutindeni. Scrisă pentru femei, dar adresată şi bărbaţilor care le iubesc pe femei, într-un stil accesibil.

"Femeia perfectă este o fiţoasă! Ghid de supravieţuire pentru femeile normale" - Anne-Sophie Girard, Marie-Aldine Girard

Două autoare inteligente şi cu un excelent simţ al ironiei, surori, Anne-Sophie şi Marie-Aldine Girard, şi o intenţie mai mult decât lăudabilă: decomplexarea femeilor care se consideră imperfecte. Acestea sunt ingre­dientele de bază ale unei cărţi ce a stârnit încă de la apariţie enorm de multe comen­tarii, zâmbete, polemici, şi mai ales simpatie din partea cititorilor, indiferent de vârstă sau sex, căci nu e o carte care se adresează exclusiv femeilor. Poate fi foarte bine citită şi de bărbaţii care vor să afle secretele jumătăţilor.

"Ce zic bărbaţii, ce înţeleg femeile. Cum să depăşiţi problemele de comunicare" - Linda Papadopoulos

Linda Papadopoulos, psiholog specializat în terapie cognitiv-comportamentală, pune într-o lumină nouă o chestiune veche de când lumea, care afectează o mare parte dintre femei şi bărbaţi: problemele de comunicare dintre aceste două tabere, în funcţie de faza în care se află relaţia lor: prima întâlnire, momentul în care se creează intimitatea fizică şi momentul emoţionant în care facem cunostinţă cu părinţii celuilalt şi traiul în doi, după căsătorie.

"Femeia modernă vs grijile excesive" - Holly Hazlett-Stevens

Calea către o viaţă liniştită şi implinită începe cu acest volum, care are capacitatea extraordinară de ne a ajuta să conştientizăm grijile cele mai profunde şi să le depăşim. Ştiaţi că femeile sunt de două ori mai pre­dispuse să sufere de o tulburare de anxie­tate, în comparaţie cu bărbaţii? Fetele nu sunt mai anxioase în perioada copilăriei, însă lucrurile se schimbă în vâltoarea ado­lescenţei. În prima parte a vieţii, ele sunt îndrumate să fie mai puţin asertive şi mai puţin independente decât băieţii, iar odată ajunse la maturitate sunt încurajate să fie mai sociabile şi mai empatice. Acest tip de "educaţie" socială pregăteşte un teren priel­nic pentru dezvoltarea fricilor. De asemenea, cercetările evidenţiază faptul că femeile se îngrijorează şi se gândesc cu intensitate la anumite lucruri într-o măsură mult mai mare decât bărbaţii. Uneori, reflectând reuşim să facem alegeri importante şi să punem la punct un plan. Alteori, putem ajunge la o varietate largă de posibile probleme şi sce­narii dezastruoase. Atunci când îngrijorarea atinge cote înalte, poate să stea în calea rezolvării active a unei probleme şi poate să conducă la persistenţa unui sentiment de frică.Holly Hazlett-Stevens imbină psihologia cu soluţiile practice, învăţându-ne cum să oprim îngrijorarea şi anxietatea din a ne mai afecta relaţiile, munca şi bucuria de a trăi. Informaţiile şi exerciţiile prezentate în a­ceastă carte au la bază studii şi cercetări, o bogată experienţă clinică şi muncă de teoretizare desfăşurată de numeroşi spe­cialişti.

"Dumnezeu numără lacrimile femeilor"- Pia Degermark

"Cartea Piei Degermark vine să ne spună că locul eroului din tragedia tradiţională l-a luat astăzi vedeta. În societăţile occidentale, în care monarhiile sunt constituţionale, iar urcarea şi coborârea treptelor puterii sunt reglate de regulile democraţiei, ironiile şi hazardul destinului se refugiază în viaţa actorului, a cântăreţului pop, a sportivului sau a top-modelului, într-un cuvânt, în viaţa personajului profan în care se acumulează, pentru o vreme, gloria lumii.Cum arată o viaţă din care o bună parte se petrece în cele mai bogate cercuri ale societăţii, în care la nunţi grădinile de vară sunt împodobite cu zeci de mii de garoafe aduse cu avionul din Olanda, iar pârtiile de la St. Moritz sunt coborâte de către eroi urmaţi de un schior profesionist care duce tava cu paharele pline de şam­panie? După care, cealaltă parte a vieţii se petrece în falsificări de cecuri, între hoţi, al­coolici şi narcomani, în cămine sociale, în sana­torii de dezintoxicare şi la închisoare. Cum e cu putinţă aşa ceva?", a spus Gabriel Liiceanu.

"Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii" - Aurora Liiceanu

Hadley Hemingway şi Zelda Fitzgerald par să aibă în comun un singur lucru: amândouă au fost căsătorite cu scriitori celebri. În rest, sunt complet diferite: Hadley e o femeie care a asimilat valorile mediului din care provine şi nu îşi doreşte decât o viaţă liniştită alături de soţ şi de copii; Zelda e autonomă, excentrică, încalcă toate regulile şi încearcă mereu să se desprindă de personajele feminine create de celebrul ei soţ, care o folo­seşte ca sursă de inspiraţie pentru cărţile sale. Comparând personalităţile şi relaţiile lor cu partenerii de cuplu, Aurora Liiceanu ne arată că Hadley şi Zelda reprezintă de fapt două tipuri feminine pe care le putem recunoaşte cu uşurinţă şi astăzi, dacă privim atent în jurul nostru.

"Povestea unei supravieţuitoare. Află acum ce drepturi ai! Învaţă să reacţionezi!" - Eleonora Pokola

Violenţa domestică a căpătat amploare în ultimii ani, fenomenul neţinând cont de statutul economic, vârstă sau educaţie. Prin informaţii legate de metodele de combatere, prin recunoaşterea din timp a unor semnale de alarmă şi prin puterea dată de exemple reale în care te poţi regăsi, ai deja un avans considerabil în lupta cu acest fenomen. Primul pas pentru a câştiga bătălia este să te informezi! Povestea unei supravieţuitoare este reală şi se poate întâmpla să fie expe­rienţa oricui. A celor care îndrăznesc să învin­gă o boală cumplită şi în tot acest timp să ţină piept violenţelor partenerului de viaţă, într-un context neprielnic oricărei lupte. Într-o lume aparent fără ieşire, se loveşte de pro­bleme care nu încetează să apară, găsind soluţii atunci când nu mai există speranţă sau trăind experienţe limită în clipe în care ar avea nevoie de toată susţinerea.

"Cum e să fii fată"- Cristina Andone

În ultima vreme, sunt aduse în discuţie din ce în ce mai mult identitatea feminină, întrebările legate de familie, de ceea ce în­seamnă maternitatea pentru femei, de atri­butele feminităţii. Nouă autoare ne împăr­tăşesc în această carte surprinzătoare şi captivantă perspectiva lor asupra lumii la feminin: Cristina Andone, Ioana Chicet-Maco­veiciuc, Adela Dan, Raluca Feher, Miruna Ioani, Andra Nistor, Melinda de Ross, Dana Săvuică, Victoria Serman.

"De ce bărbaţii se însoară cu scorpii"- Sherry Argov

"'De ce bărbaţii se însoară cu scorpii' nu este o altă carte de genul "cum să pui mâna pe un soţ". În niciun caz nu ai să găseşti în cartea asta o sugestie cât de mică cum că nu poţi fi o femeie completă până nu îţi găseşti "jumătatea". Dimpotrivă. Vei vedea că vom sfărâma convenţiile, te vom ajuta să înţelegi mai bine de ce unele relaţii nu duc nicăieri şi vom moderniza concepţiile tale referitoare la modul în care îşi alege un bărbat sufletul pereche.Scoate-ţi pantofii din picioare, aşază-te confortabil şi pregăteşte-te pentru o discuţie serioasă, ca între fete", spune autoarea volumului.

"Carte de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate" - Margaret Yardley Potter

"Titlul original al acestei cărţi,'At Home on the Range', reflectă spiritul glumeţ şi scli­pitor care răzbate din întregul text. Publicului american sintagma îi este foarte familiară, fiindcă Acasă, în prerie e imnul oficial al sta­tului Kansas. Fie şi ca pură referire la cânte­cul în cauză, titlul evocă nostalgia, valorile tradiţionale, ataşamentul faţă de casă şi familie. Dar autoarea l-a ales pesemne şi pentru că range face trimitere la maşina de gătit cea de încredere, maşina de gătit a bunicii, cu o mulţime de ochiuri, guri, compartimente, grătare şi accesorii de fontă. Cartea promitea, aşadar, să îmblânzească "monstrul" din bucătărie, să-şi facă cititoa­rele să se simtă "ca acasă" într-o bucătărie mult mai greu de folosit decât cea modernă, dar şi să împărtăşească reţete vechi de familie, cu iz de reuniuni de sărbători şi mese festive pentru întoarcerea copiilor acasă", spune Anca Bărbulescu.

Foto: Gabi HADIEVcomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica