Tribuna
SEVIS
Şi teatrul mondial sărbătoreşte azi. Prin Maria Elena Bjornson
Andra MARINESCU
3374 vizualizari
Şi teatrul mondial sărbătoreşte azi. Prin Maria Elena Bjornson
16 februarie este data naşterii mai multor celebrităţi. De pildă, tot în această zi, dar în anul 1949, şi-a deschis cartea vieţii Maria Elena Bjornson, la Paris, una dintre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii, din cadrul teatrului mondial. Aceasta era jumătate româncă, deoarece mama ei era din Cluj, iar tatăl un norvegian de succes. Maria rămâne cunoscută pentru musicalul "Fantoma de la Operă", care a obţinut, în anul 1988, două premii Tony, datorită costumelor şi decorurilor.

66 de ani se împlinesc astăzi de la naşterea Mariei. Povestea ei de succes poate fi moştenită, deoarece bunicul din partea tatălui a fost un dramaturg reuşit, fiind câştigător al Premiului Nobel pentru literatură, Bjornstjerne Bjornson. Statuia lui stă astăzi aşezată în faţa Teatrului norvegian din Oslo. Potrivit National Magazin, familia din partea mamei a fost una veche de arhiduci, bunicul fiind Avocatul Poporului şi Şeful Justiţiei din România, iar străbunicul, Nicolae Prodan de Kinsbunn directorul Teatrului Naţional Român şi bun camarad cu George Enescu.
1970, start succesului
Debutul în carieră a fost în anul 1970, la Citizens Theatre din Glascow, unde a realizat scenografii pentru "In the jungle of citizen", "Cinderella", "Life of Galileo", "Puss in Boots" şi "The Crucible". A dat startul celebrităţii odată cu "The Tempest", în 1983. Încântat de creaţia Mariei, Cameron Mackintosh i-a propus să lucreze pentru scenografia "The Phantom", care a fost şi prima ei producţie comercială.
Potrivit www.mariabjornson.com, ea nu a avut niciodată o relaţie cu tatăl ei, deoarece acesta a sedus-o pe mama ei, Mia, lăsân-d-o însărcinată. Cei doi se cunoscuseră la Paris, după ce Mia fugise să se refugieze din ţară. Niciodată tatăl nu  a vrut să îşi recunoască fata, plătindu-i doar, pe lună, 12 lire pentru întreţinere. După ce a avut un succes remarcabil în "The Phantom", Maria află că tatăl murise, dar îi lăsase o avere substanţială: o fermă de vulpi, case de vacanţă pe coasta Norvegiei şi două fabrici. Una de perne şi saltele şi alta de flori de mătase.
Mama moare în urma unui accident vascular celebral, după ce fusese îngrijită, zi de zi, de fiica ei.
În jurul anului 1995, Maria îl cunoaşte pe Malcolm Key, artistul care a ajutat-o să depăşească momentele grele şi de tristeţe. Şi-a dedicat, totuşi, talentul pentru lumea scenografiei până în ultima zi de viaţă. Nici varicela nu a împiedicat-o să se dedice, lucrând fără pauză chiar şi 15 ore. Pe 13 decembrie 2002, şi-a găsit sfârşitul, tocmai când era în mijlocul trudei pentru trei producţii.

comentarii
1 comentarii

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul
Maria
17.03.2015 17:46
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia