Tribuna
Se apropie Crăciunul! Ce gătim? (III)
Liuba STARII
6231 vizualizari
Se apropie Crăciunul! Ce gătim? (III)
Crăciunul bate la uşă. Au mai rămas două zile până la momentul în care toată familia se va reuni la o masă festivă. Am început să planificăm meniul de sărbătoare din timp. În ediţiile anterioare v-am propus câteva idei de deserturi şi bucate din carne. A venit timpul să ne gândim şi la preparatele delicioase din peşte. Poftă bună şi spor la gătit!

Clătite umplute  cu somon afumat şi salată

INGREDIENTE: 80 g de făină, două ouă, 250 ml de lapte, sare, ulei, şase bucăţi de somon afumat, 100 g de cremă de brânză, o lin­gură de brânză de vaci, o legătură de pătrunjel, o lâmâie, sare, piper, un ardei gras roşu.
MOD DE PREPARARE: Se pune făina într-un vas, se face o adânci­tură în mijlocul ei şi se sparg ouăle înăuntru. Se adaugă uleiul, sarea şi un pic de lapte. Se amestecă bine până se omogenizează, după care se adaugă restul de lapte puţin câte puţin până ce va căpăta con­sis­tenţa unei smântâni. Se pune în tigaie o linguriţă de ulei, se în­cinge bine şi se toarnă cu un polo­nic aluatul pentru clătite. Se mi­xează brânza de vaci cu crema de brânză, se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt, sucul de lămâie şi piperul alb.Se unge fiecare clătită cu crema de brânză şi deasupra de aşază o felie subţire de somon afumat. Se rulează şi se pun la rece.

Roşii umplute cu salată de peşte

INGREDIENTE: opt roşii cherry, o cutie de ton în suc propriu, o ceapă albă, usturoi (după gust), o lingură de smântână, sare, piper.
MOD DE PREPARARE: Micilor roşii li se taie un căpăcel cu un cuţit bine ascuţit, li se scoate miezul şi se presară cu sare la interior. Se lasă cu gura în jos să se scur­gă.Tonul se scurge din sucul sau uleiul în care a fost conservat şi se mixează cu ceapa albă şi usturoiul tocate mărunt. Pasta fină care s-a obţinut se amestecă cu smântâna şi piperul.Se umplu roşiile şi se dau la rece pentru 30 de minute.

Salata rusească de hering
INGREDIENTE: 700 g de hering afumat, 350 g de ceapă albă, 500 g de morcovi, 500 g de cartofi, 700 g de sfeclă, şase bucăţi de ouă, 450 g de maioneză, o legătură de mărar.
 MOD DE PREPARARE:  În vase separate se pun la fiert sfecla, cartofii, morcovii, apoi se taie bucăţi cartofii şi morcovii, iar sfecla se trece prin răzătoarea cu ochiuri mari. O parte din sfeclă, în jur de două linguri, se mixează bine şi se amestecă cu 100 g  de maioneză. Ceapa se taie mărunt, ouăle se fierb tari şi apoi se taie cuburi mici. Într-un vas de sticlă, dacă este posibil, se pun straturi alternative de cartofi, maioneză, hering, ma­ioneză, ceapă, maioneză, morcovi, maioneză, ouă, maioneză, sfeclă. Ultimul strat, de decor, este ma­ioneza amestecată cu sfecla, ceea ce-i va da culoare. Se decorează cu mărar şi se pune la rece pentru câteva ore.

Plăcintă cu sardine
INGREDIENTE: două rulouri de aluat de foietaj, 350 g de sardine în ulei, macrou afumat, cinci ouă crude, două ouă fierte, 200 ml de smântână, 100 g de caşcaval ras, sare, piper.
MOD DE PREPARARE:  Cele două rulouri de aluat se decon­gelează, iar unul din ele se aşază într-o tavă de cuptor. Sardinele se scurg bine, iar peştele afumat se curăţă de oase. Ouăle fierte se curăţă, se fărâmiţează uşor şi se amestecă cu peştele afumat şi sardinele mărunţite. Într-un vas, se bat cele cinci ouă crude, se ames­tecă cu smântâna şi caşcavalul. Se potriveşte gustul de sare şi  piper. Apoi, se amestecă cu peştele şi ouăle crude Amestecul de peşte se toarnă în tavă, se acoperă cu al doilea aluat de foietaj şi se coace 30 de minute. Se lasă să se răcorească în tavă.

Ruladă de ton cu cremă de măsline
INGREDIENTE: patru cutii marii de ton, două-trei lămâi, sare, piper, mărar, 80 g de margarină, 300 g de măsline verzi.
MOD DE PREPARARE: Se desfac conservele de ton şi se lasă să se scurgă într-o sită de plastic. După ce s-au scurs de sucul propriu, se pun într-un bol, se toarnă sucul de la două-trei lămâi şi se amestecă cu o lingură de lemn, până se leagă. Se desfac măslinele de pe sâmburi şi se pun într-un bol cu margarină şi un praf de piper. Se zdrobesc cu mixerul până se obţine o pastă de consistenţa untului. Se adaugă în pasta de măsline şi mărarul tocat mărunt. Separat, se pregăteşte o formă de chec sau de cozonac, se tapetează cu hârtie de copt inclusiv pe margini. Se toarnă primul strat de ton, pasta de măsline şi următorul strat de ton. Se împachetează bine, se pre­sează şi se lasă la rece două ore. Se scoate din formă, se taie felii po­trivite cu grijă să nu se zdro­bească şi se ornează cu felii de lămâie şi fire de mărar.

Macrou la cuptor
INGREDIENTE: 800 g de macrou, ceapă albă, două lămâi, 50 ml de ulei, sare, piper, două-trei foi de dafin, 300 ml de vin alb, 400 g de cartofi, salată verde, pătrunjel.
MOD DE PREPARARE: Se de­congelează peştele, se trece prin câteva jeturi de apă şi apoi se lasă să se scurgă în sită. Se aşază în tavă şi se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, se stropeşte cu ulei, vin, apă şi zeama de la două lămâi şi se dă la în cuptor pentru aproxi­mativ 60 de minute, la foc potrivit. În acest timp, se curăţă ceapa, se taie solzişori şi se căleşte în puţin ulei până devine sticloasă şi se lasă la rece. Cartofii se curăţă, se taie felii, se potrivesc cu sare, se stropesc cu ulei şi se rumenesc în cuptor. După ce s-a făcut macroul, se scoate pe un platou, se taie ron­dele şi se ser­veşte cu sosul de cea­pă şi cartofii copţi. Se ornează cu frunze de salată verde şi pătrun­jel verde

Rulouri de peşte  cu spanac
INGREDIENTE: 800 g de file de cod, două lămâi, 50 g de smân­tână, patru linguriţe de ulei, spanac, praz, o ţelină mică, opt-zece măs­line verzi cu ardei, o lingură de unt, ardei iute, sare, piper, pătrunjel verde.
MOD DE PREPARARE: Se spală peştele şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se tapetează cu un şervet absorbant, se pune într-un castron, se stropeşte cu zeama de lămâie, se presară cu sare şi piper şi se lasă la marinat zece minute. Pentru umplutură, prazul tăiat mă­runt se căleşte în ulei. Se adaugă ţelina tăiată julien sau dată pe răzătoare şi măslinele tăiate felii. Se amestecă uşor până se pă­trund bine legumele, se opeşte focul, se adaugă smântâna şi se condimentează după gust cu pă­trunjel verde, sare, piper şi ardei iute fin tocat. Spanacul se spală.Pe fiecare bucată de peşte se pun câte două frunze de spanac şi câte o lingură de umplutură. Se rulează apoi şi se prind cu scobitori să nu se desfacă. Se prăjesc rulourile în­tr-o tigaie încinsă cu ulei, se or­nează cu ceapă gratinată şi se servesc cu garnitură de orez. Cea­pa se taie rondele, se dă prin sare şi se rumeneşte uşor într-o tigaie cu unt.

Secretele gospodinelor

Dacă ai pus prea multă sare în supă, adaugă un cartof - acesta va absorbi sarea în exces
Prăjiturile din aluat, pregătite la cuptor nu cresc aşa cum trebuie dacă se deschide cuptorul înainte de a trece aproximativ trei sferturi din timpul necesar coacerii
Foloseşte în loc de lapte, apă minerală atunci când prepari clătitele, pentru că în felul acesta vor ieşi mai pufoase.
Albuşul se spumează mai bine şi mai repede dacă este ţinut la rece şi dacă nu trece nici un pic de gălbenuş
Adaugă o linguriţă de bicarbonat peste carne şi aceasta va fi fragedă după preparare
Adaugă sare peste peşte cu 10-15 minute înainte de a-l prăji sau pune pe grătar
Înainte de a prăji cartofii, este recomandat să îi scurgi de apă şi să îi ştergi cu un şervet uscat.
Dacă vrei ca supa sau ciorba de pasăre să fie mai gustoasă fierbe întotdeauna puiul întreg .
Sursa: https://retete.unica.ro/
Foto: Pixabay






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia