Tribuna
Se apropie Crăciunul! Ce gătim? (II)
Liuba STARII
6910 vizualizari
Se apropie Crăciunul! Ce gătim? (II)
Continuăm să alcătuim meniul de sărbătoare și să ne facem planuri gastronomice pentru masa festivă. Mai avem o săptămănă ca să exersăm și să încercăm câteva rețete noi. Poftă bună și spor la gătit!

 

Ouă umplute cu ficăţei de pasăre

INGREDIENTE: nouă ouă, 25 g de unt, trei-patru ficăţei de pasăre, 10-12 măsline verzi, o linguriţă de muştar, pătrunjel, sare, piper, ceapă verde.

MOD DE PREPARARE: Într-o oală cu apă şi un praf de sare, se pun la fiert opt ouă. Se lasă să fiarbă bine, aproximativ zece minute. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se curăţă de coajă. Ouăle fierte se taie în două, iar gălbenuşurile fierte se scot uşor şi se pun într-un cas­tron. Se pasează cu o furculiţă şi se freacă cu untul şi un găl­benuş crud. Se adaugă ficăţeii fierţi şi măslinele verzi tăiate cubuleţe. Se potriveşte la gust cu sare, piper, muştar şi pătrunjel verde tocat mărunt. Se umplu albuşurile cu această compoziţie şi se ornează cu măsline şi câteva fire de arpagic. Se aşază pe un platou şi se servesc la aperitiv.

Raţă pe varză

INGREDIENTE: o raţă de 1-2 kg, o ceapă mare, o varză murată de 1 kg, o varză proaspătă de două kg, 300 ml de suc de roşii,

200 ml de apă, sare, piper, cimbru, boia dulce, o frunză de dafin.

MOD DE PREPARARE: Pre­încălzeşte cuptorul la tempe­ratură mare. Spală şi freacă raţa pe interior şi exterior cu condi­mente şi ulei. Pune-o la cuptor într- o tavă în care ai turnat în prealabil o cană cu apă. Las-o la copt timp de 60 de minute, după primele 30 întoarce-o pe partea cealaltă, să se coacă uniform. Varza murată se taie fideluţă şi se pune la călit în puţin ulei la foc mediu spre mare, pentru circa 20 de minute, cu capac şi amestecând din cinci în cinci minute. Separat se taie şi se căleşte şi varza proaspătă până se înmoaie. Taie ceapa solzi­şori. Combină într-un castron sucul de roşii, apa şi condimen­tele. Combină varza murată şi varza proaspătă cu sosul mai devreme făcut. Scoate un pic raţa deoparte, pune varza pat pe fundul tăvii şi pune raţa la loc peste. Lasă la cuptor totul timp de 90 de minute. Dacă observi că varza se usucă, mai scade focul şi toarnă puţină apă. În­toarce din când în când raţa, să se rumenească egal. Când e gata, se porţionează raţa şi se serveşte alături de varza din tavă şi o porţie de mămăliguţă fierbinte.

Chec de carne

INGREDIENTE: 400 g de carne tocată, opt bucăţi de ciuperci, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, ceapă, ţelină cu frunze, un căţel de usturoi, un morcov, două ouă, două linguri de pesmet, mărar, 100 g de unt, sare, piper.

MOD DE PREPARARE: Într-o tigaie se topeşte untul şi se că­lesc ceapa tăiată mărunt, ţelina tăiată rondele, ardeii tăiaţi cu­buleţe, morcovul ras şi ustu­roiul. Se lasă aproximativ cinci minute, după care se acoperă şi se mai lasă cinci minute. 
Într-un vas se pun carnea, ouăle bătute, legumele călite şi ciu­per­cile necălite, dar tăiate mă­runt. Se amestecă bine, se pune mărar şi se potriveşte de sare şi piper. Amestecul se pune într-o tavă (de cozonac) unsă puţin şi tape­tată cu pesmet şi se pune în cuptor pentru o oră.Se lasă să se răcească în tavă, apoi se taie.

Cotlet de porc în sos dulce-acrişor

INGREDIENTE: un kg de cotlet de porc, sare de mare grun­joasă, piper negru şi alb, boabe şi măcinat, cimbru verde, cinci-şase cartofi roşii, două-trei nectarine, 75 g de unt, două linguri de zahăr brun, 50 ml de ulei de floarea-soarelui, 100 ml de vin alb demi-dulce, 100 g de costiţă afumată.

MOD DE PREPARARE: Pentru început, se curăţă cotletul de grăsime şi de pieliţe. Se trece printr-un jet de apă rece, se scur­ge şi se şterge pe un prosop absorbant de bucătărie. Se pune în tava unsă cu ulei de floarea-soarelui. Se condimen­tează cu sare, piper şi cimbru, se stropeşte cu restul de ulei şi cu vinul demi-dulce. Se înţeapă cu un cuţit ca să se pătrundă, se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la macerat, 60 de minute. Cartofii se spală şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcorească şi se taie felii potrivite. Nectarinele se feliază asemănător cartofilor şi se călesc în untul topit în prealabil. Se adaugă zahărul brun şi se lasă să scadă. Se stropesc cu puţin vin demi-dulce şi se dau de-o parte.Între timp, se scoate cotletul şi se bagă în cuptor. După ce s-a pătruns bine cotletul, se adaugă pe margine cartofii şi nectarinele. Se toarnă sosul lăsat de nectarine şi se lasă să se rumenească. Cotletul se serveşte cu nectarinele şi cartofii copţi. Se ornează cu frunzuliţe proaspete de cimbru.

Pulpă umplută

INGREDIENTE: o pulpă de miel de circa 1 kg,  600 g de ficat de vită sau de pui, o cană de vin roşu, sare, piper, rozmarin, ceapă verde, patru-cinci linguri de ulei de măsline, o ceapă roşie, două linguriţe de miere.

MOD DE PREPARARE: Se curăţă ficatul şi se pune să fiarbă în apă, acoperit cu un capac, la foc potrivit. După ce a fiert, se scurge de apă, se lasă să se răcească şi se taie cubuleţe.  Pulpa de miel se spală bine, se curăţă de pieliţe şi se desface cu atenţie de pe os, astfel încât să se poată umple. Se con­dimentează cu sare, piper, rozmarin, se unge cu miere şi ulei şi se lasă câteva minute la frigider. Se spală ceapa verde şi roşie, se taie mărunt şi se pun într-o tigaie să se călească cu uleiul de măsline. După ce s-a înăbuşit, se amestecă cu ficatul tăiat cubuleţe. Compoziţia se pune pe bucata de carne şi se înfăşoară cu atenţie să nu se desfacă.Pulpa umplută se aşază într-o tavă de friptură, se unge cu ulei, miere şi se presară sare şi piper pe toată suprafaţa. Se stropeşte cu apă şi vin şi se bagă în cuptor, la foc mic. Din când în când, se stropeşte cu vin şi, spre sfârşit, se presară cimbru şi rozmarin. Se serveşte caldă sau rece, cu salată verde.

Secretele gospodinelor

Nu ai un sucitor/făcăleţ pentru a întinde aluatul? Nicio proble­mă, poţi folosi o sticlă de vin!

********

Tortul/prăjitura se va tăia perfect dacă foloseşti un cuţit cald!

********

Pentru a avea rezultate mai bune atunci când coci o prăjitură/ un tort/ brioşe/chec etc., lasă untul şi ouăle la tempe­­ratura camerei peste noapte!

********

Busuiocul proaspăt se păs­trează mai bine la temperatura camerei dacă îi sunt ţinute tulpinile în apă!

********

Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcin­telor şi cornuleţelor, unge-le deasupra cu cafea cu lapte înainte de a le pune la cuptor!

********

Este recomandat ca friptura să nu se săreze înainte de a fi coaptă, deoarece sarea o va face să se usuce excesiv şi să îşi piardă aroma!

********

Atunci când e necesar să adaugi apă în mâncare, este indicat să foloseşti apă fierbinte!

********

Ţine ceapa în lapte înainte de a o prăji pentru a fi mai gustoasă şi mai crocantă!

Sursa: https://retete.unica.ro/

Foto: Pixabay






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia