Tribuna
Se apropie Crăciunul! Ce gătim?
Se apropie Crăciunul! Ce gătim?
© pixabay.com
Cu paşi repezi se apropie una dintre cele mai aşteptate sărbători de iarnă. Copiii sunt în aşteptarea cadourilor, iar gospodinele sunt în căutarea reţetelor pentru mese festive. Unele preferă bucatele tradiţionale, altele se inspiră de la chefii renumiţi din străinătate. Dacă vă apucaţi să scrieţi meniul şi aveţi nevoie de câteva idei, le puteţi găsi în acest articol! Poftă bună şi spor la gătit!

Negresele lui Moş Crăciun

INGREDIENTE: trei ouă medii, 150 g de zahăr,100 g de făină, trei linguri cacao,1/2 plic praf de copt.
MOD DE PREPARARE: Încinge cuptorul la foc mediu şi tapetează o tavă mare cu hârtie de copt şi ulei. Amestecă pe bain marie ciocolata menaj şi untul cu zahărul, până la topirea completă. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească. Separat, se amestecă gălbenuşurile cu sarea, esenţa de vanilie, pudra de cacao şi alte arome. Toarnă ciocolata după ce s-a topit, amestecă bine, apoi adaugă făina cu praful de copt. Bate albuşurile şi înglobează încet, fără să spargi toate bulele de aer. Se toarnă aluatul de negrese în tavă şi dă la cuptor pentru circa 20 de minute. Se testează dacă este gata cu o scobitoare. Între timp, cât negresa este la cuptor se bate frişca lichidă cu puţin zahăr (dacă nu este deja îndulcită) şi esenţă de vanilie.Când negresa s-a răcit de tot, se desface din tavă, se taie cuburi şi pe fiecare cub se pune cu un poş puţină frişcă, o căpşună şi vârf de căciuliţă din frişcă.

Prăjitură împletită cu Nutella

INGREDIENTE:  două galbenuşuri, 30 g de unt, 180 ml de lapte, 35 g de drojdie, 75 g de zahăr, 450 g de făină, 250 g de Nutella.
MOD DE PREPARARE: Amestecă făina cu zahărul. Încălzeşte laptele, adaugă untul şi apoi drojdia. Amestecă ingredientele lichide cu cele pudră şi gălbenuşurile până obţii un aluat elastic. Lasă la crescut aluatul într-un vas uns cu ulei. Împarte aluatul în patru şi rulează sub formă de discuri. Alternează straturile de aluat şi pastă de Nutella pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Împleteşte prăjitura cu Nutella şi lasă la crescut 20 de minute. Încinge cuptorul la foc mediu şi dă prăjitura cu Nutella la copt pentru circa 15-20 de minute.

Cozonac trandafir cu stafide

INGREDIENTE: 600 g de făină, două ouă,150 g de zahăr pudră, 100 g de unt, 200 ml de lapte,un plic drojdie uscată, două pliculeţe de zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie şi portocale, o fiolă de esenţă de rom,100 g de stafide.
MOD DE PREPARARE: Se cerne făina de două-trei ori, laptele se încălzeşte puţin, se amestecă cu zahărul, zahărul vanilat, esenţa de rom şi coaja de lămâie şi de portocală. Ouăle se bat cu praful de sare. Stafidele se pun la înmuiat în puţin coniac sau apă călduţă cât să le acopere. Se amestecă făina cu plicul de drojdie uscată, cu untul la temperatura camerei, cu ouăle bătute şi laptele. Coca rezultată se frământă bine, circa 45 de minute, după care se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ o oră. În timp ce aluatul creşte, stafidele se pun la scurs. Se unge masa de lucru cu puţin ulei, la fel şi ambele mâini, se întinde aluatul în foaie, folosind podul palmelor, se presară stafidele şi se face sul. Se taie sulul format în şapte bucăţi egale.Se ia o cratiţă mai largă şi cu pereţi mai joşi, se unge cu ulei, se tapetează cu hârtie de copt, se pune o bucată de aluat în mijloc şi se completează pe margini cu restul bucăţilor de aluat. Se lasă din nou la crescut, acoperit, până creşte suficient, se unge cu ou bătut, se presară deasupra puţin zahăr tos, se dă la cuptor aproximativ 45-50 de minute (în cuptorul încălzit în prealabil), la foc mic. Primele 20 de minute nu se umblă la cuptor.

Fursecuri pentru Moş

INGREDIENTE: 250 g de făină, 50 g de unt, 100 g de zahăr pudră, un ou, o lingură de miere, o linguriţă de scorţişoară măcinată, un pliculeţ de praf de copt,  zahăr pudră şi zeamă de lămâie.
MOD DE PREPARARE: Se freacă untul cu zahărul şi mierea, se adaugă oul. După aceea se amestecă bine cu făină şi praful de copt şi scorţişoară. Se lasă coca zece minute la frigider. Se intinde coca de cca 3-5 mm. Se taie în diferite forme şi se pune în tava tapetată şi cu hârtie de copt. Fursecurile cresc la cuptor, trebuie să lăsăm loc între ele. Le scoatem, le lăsăm la răcit. Apoi se colorează şi se glazurează: se amestecă zahărul cu câte puţină zeamă de lămâie până se formează o glazură care poate fi picurată din pungă sau pos.

Chec umplut

INGREDIENTE: 500 g de făină, două ouă, un plic de drojdie, o ceaşcă de lapte, 150 g de unt topit, 100 g de zahăr, un pliculeţ de praf de copt, esenţă de rom, trei pliculeţe de zahăr vanilat, 100 g de lămâie zaharisită (fin tocată), 100 g de migdale măcinate, 100 g de stafide, un albuş, 150 g de marţipan, 50 g de fistic, 50 g de unt topit, 50 g de zahăr pudră.
MOD DE PREPARARE: Se pune făina într-un castron, se frământă drojdia cu degetele şi se presară deasupra. Laptele se încălzeşte şi în el se pun untul, ouăle bătute, zahărul şi puţină sare şi se amestecă cu făina şi drojdia până se obţine un aluat omogen. În aluat se mai adaugă, romul, zahărul vanilat, lămâia zaharisită şi stafidele şi se mai frământă câteva minute apoi se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la dospit aproximativ o oră. Albuşul se bate spumă cu zahărul vanilat, se taie marţipanul şi, împreună cu migdalele şi fisticul, se amestecă bine până se omogenizează. Se dă drumul la cuptor la o temperatură de 175° C, se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Aluatul se netezeşte pe planşetă cu sucitorul şi pe deasupra se toarnă pasta de marţipan şi se rulează aluatul. Se aşază în tavă şi se bagă în cuptorul încins. Când checul s-a copt, se scoate din cuptor şi se stropeşte cu unt topit pe deasupra iar după aceea se cerne zahărul pudră. La sfârşit, se lasă să se răcească pe un grătar. Se poate păstra pufos într-o folie de aluminiu.

Steluţe cu nucă şi scorţişoară

INGREDIENTE: patru albuşuri, 200 g zahăr de pudră, 325 g de nucă măcinată, două linguriţe de scorţişoară pisată.
MOD DE PREPARARE: Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bat în continuare până se obţine o spumă densă. Se separă patru linguri de spumă şi se pun deoparte, la rece. Se păstrează pentru ornat.Restul albuşului bătut spumă se amestecă cu nuca măcinată şi scorţişoara. Aluatul obţinut se întinde într-o foaie groasă de 1 cm, care se acoperă cu o folie transparentă şi se păstrează la rece două ore. Se mai întinde aluatul puţin şi se taie în formă de steluţe. Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit, 25 de minute. Cu cinci minute înainte de a fi gata se ornează cu albuşul păstrat, bătut din nou, dacă s-a lăsat.

Sursa: https://retete.unica.ro/






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia