Continental
Tribuna
Cum să eviţi căderea excesivă şi degradarea părului în sezonul rece
Liuba STARII
6255 vizualizari
Cum să eviţi căderea excesivă şi degradarea părului în sezonul rece
Pentru mai multe femei coafura este o carte de vizită. Reprezentantele sexului frumos visează la un păr mătăsos, voluminos, strălucitor şi sănătos. Din păcate, sezonul rece vine cu surprize neplăcute, precum căderea excesivă, degradarea şi ruperea firelor de păr. Indiferent de tipul părului - subţire, fin, aspru sau gros - trebuie să îi acorzi foarte multă atenţie şi să-l pregăteşti de scăderea drastică a temperaturilor.

"În primul rând, părul trebuie tuns. Regula ar fi ca la 8-10 săptămâni să tăiem un centimetru. Eu recomand ca toamna să scurtaţi părul cu 3 centimetri pentru regenerare şi refacere rapide", recomandă Antoaneta Stoican, reprezentantul "Wella Professionals" România.
Pentru problema deshidratării şi a aspectului casant nu trebuie să îţi lipsească masca. Aceasta poate fi îmbogăţită cu două-trei picături de ulei-tratament şi lăsată să acţioneze minimum cinci minute, astfel încăt să aibă rezultate maxime. Ideale în acest sezon sunt variantele nutritive sau de regenerare, care să infuzeze firele cu ingredientele active de care au nevoie pentru a se reface în totalitate. În cazul excesului de sebum este importantă spălarea părului de minim două ori pe săptămână. Părul nespălat arată încărcat şi poate produce mătreaţă. Există şampoane uşoare ce curăţă delicat şi au un efect nemaipomenit asupra scalpului.
"Căderea părului poate fi corectată în primul rând prin tuns. Aceasta este cauzată, de cele mai multe ori, de netăierea la timp a vârfurilor. Vârfurile se hrănesc din rădăcină, dar când acestea sunt foarte degradate, încep să tragă din vitaminele de la rădăcină, o slăbesc, iar firul cedează şi cade", mai spune Antoaneta Stoican.

Secretele strălucirii

Unul dintre cele mai importante lucruri este şamponul pe care îl foloseşti. Dacă ai părul gras apelează la produse care pot reduce cantitatea de sebum de la nivelul scalpului, iar dacă ai părul uscat trebuie să achiziţionezi produse care hrănesc părul. Fiecare tip de păr are nevoie de un anumit tip de şampon. Începând de astăzi, dacă nu ai făcut deja acest lucru, trebuie să renunţi să îţi speli părul cu apă fierbinte, pentru că aceasta usucă foarte mult părul şi îi fură din strălucire. Indicat ar fi să te speli cu apă călduţă. Dacă eşti adepta provocărilor, o practică utilă este ca părul să fie clătit cu apă rece, deoarece această procedură închide instantaneu cuticu­ lele.Pentru strălucire este recomandat să foloseşti la clătire oţet, de preferat cel de mere. Acesta curăţă scalpul, face părul mai strălucitor, reduce senzaţia de mâncărime şi previne îngrăşarea.

Măştile naturale pot face minuni pentru părul tău

Poţi obţine o mască reparatoare amestecând ingredientele următoare: o lingură cu ulei de nucă de cocos, o lingură de vitamina A şi E uleioasă, o lingură cu ulei de măsline, o lingură cu ulei de jojoba, o lingură cu ulei de dovleac şi trei linguri cu miere de albine. Aplică tratamentul nutritiv doar pe lungimea părului, nu pe scalp, pentru că astfel va creşte secreţia de sebum şi părul se va îngrăşa. Poţi lăsa masca de păr să acţioneze timp de două ore sau, dacă vrei să obţii un rezultat mult mai vizibil, o poţi ţine toată noaptea pe păr. O altă mască pe care o poţi prepara chiar la tine acasă este cea din avocado, o lingură cu ulei de măsline, o lingură cu ulei de nucă de cocos, două linguri cu miere şi un gălbenuş de ou. Aceasta hrăneste firele de păr şi redă frumuseţea părului. De următoarea mască probabil nu ai auzit, însă iaurtul este destul de benefic pentru părul tău pentru că hidratează în profunzime părul. Se ştie că iaurtul conţine oxidanţi, vitamine şi calciu, iar, în plus, ajută la reducerea excesului de sebum. Poţi incepe cu iaurtul amestecat cu o lingură cu ulei de cocos şi o lingură cu miere. Aplică masca pe păr si lasă timp de 20 de minute să acţioneze, după care şamponează părul şi clăteşte-l bine.Un pas important de care nu trebuie să uiţi este că, după şamponare, trebuie să aplici pe păr o mască hidratantă sau un balsam pe care să le laşi timp de zece minute să acţioneze. Masca are un rol foarte important în această rutină.

2.5 litri de apă pe zi

Părul trebuie pieptănat cel puţin de trei ori pe zi, pentru că acest lucru stimulează circulaţia sângelui, dar nu trebuie pieptănat părul ud, pentru că rişti să îl rupi, deoarece atunci este foarte fragil. O dată la trei luni este nevoie ca vârfurile despicate să fie tăiate, pentru că astfel scapi de părul deteriorat, iar acesta va prinde mai mult volum, dar şi vitalitate.Pentru sănătatea părului tău, cât şi a organismului trebuie să consumi cel puţin 2.5 litri de apă pe zi. Este necesar să te hidratezi constant.Uscătorul de păr poate fi inamicul tău şi îţi poate distruge părul. Dacă vrei să oferi strălucire părului , renunţă la uscător şi lasă părul să se usuce în aer liber. Foloseşte foehnul numai atunci când te grăbeşti. Nu utiliza elastice din cauciuc pentru a-ţi prinde părul. Foloseşte numai materiale moi pentru asta. Elasticele din cauciuc agaţă firul de păr, iar atunci când le îndepărtezi, chiar mai multe fire sunt smulse. Nu utiliza niciodată un ondulator sau o placă de întins pe părul ud sau umed. Căldura de la device poate depăşi cu uşurinţă punctul de fierbere a apei. Conţinutul de apă din interiorul firului de păr poate "fierbe" dacă se aplică un instrument fierbinte şi poate produce pagube serioase.

Balsamul necesită mai mult timp

Dacă ai dubii în alegerea produsului potrivit, foloseşte produse destinate exclusiv tipului tău de păr. Dacă nu ai părul normal, produsele care nu se adresează acestui tip de păr nu sunt pentru tine. Nu există produse de îngrijire a părului perfecte pentru orice tip de păr. O persoană cu părul aspru şi uscat are nevoi foarte diferite faţă de una cu părul subţire, sănătos. Balsamurile care pretind că acţionează în profunzime vor acţiona numai dacă există suficient timp şi căldură pentru a fi absorbite în firul de păr. Cele mai multe femei care aplică un balsam la duş nu-l lasă să acţioneze mai mult de unul sau două minute. Asta e bine, dar nu te aştepta ca firul de păr să-l absoarbă. Dacă ai părul deteriorat, este foarte important să laşi balsamul pe păr să acţioneze cât mai mult timp posibil.
 

foto: Gabi HADIEV

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia