Tribuna
Ciocolata caldă – un strop de fericire în cana ta
Ciocolata caldă – un strop de fericire în cana ta
Ciocolata caldă este o băutură perfectă pentru serile răcoroase de toamnă şi un strop de fericire în zilele triste. Prepararea ei nu necesită mult timp, dar îţi oferă o stare de bine şi te cuprinde cu mirosul şi gustul delicios.

Printre efectele benefice ale ciocolatei calde se numără creşterea microcirculaţiei la nivelul pielii, iar pudra de cacao provoacă creierul să elibereze endorfine, care ne dau senzaţia de relaxare. Dacă boabele de ciocolată conţin multe minerale şi vitamine, pudra de cacao reprezintă o sursă de energie.

În trecut, acest deliciu a fost un lux rezervat doar elitelor. "Superio­ritatea ciocolatei calde, atât
pentru sănătate cât şi pentru alimentaţie va deveni în curând la fel de preferată precum ceaiul şi cafeaua din America în Spania",
scria Thomas Jefferson în 1785.  

Istoria acestei băuturi începe în America de Sud, unde se cultiva din vechi timpuri arborele de cacao. În anii 1600, spaniolii din Mexic obişnuiau să bea ciocolată. În secolele XVI-XVII, importul de cacao a devenit un monopol pentru Spania. În această ţară s-a deschis şi prima fabrică de fiert ciocolată, iar de aici aveau să se inspire francezii şi austriecii. Cacaoa se consuma la acea vreme doar sub formă de băutură. De-abia în secolul al XVIII-lea au apărut experienţe cu ciocolata în stare solidă, datorită olandezului C.J. van Houten. În mod oficial, de-abia în 1847 a fost inventată tableta de ciocolată, de către fraţii Nestle din Elveţia.

De la condimente până la alcool

Laptele şi ciocolata sunt ingredientele de bază ale acestei băuturi, dar se mai adaugă şi pudră de cacao, zahăr, scorţişoară şi arome de vanilie şi rom. Pentru patru porţii avem nevoie de 200 g de ciocolată neagră şi 800 ml de lapte. Cea mai simplă reţetă: punem laptele şi zahărul la fiert şi adăugăm ciocolată şi restul ingredientelor imediat ce laptele începe să fiarbă, amestecând continuu cu un tel până se formează o spumă groasă la suprafaţă. Topind ciocolata în lapte şi nu pe flacără directă, evităm să o ardem. Laptele trebuie să fie integral. Astfel, ciocolata va fi mai cremoasă şi mai consistentă. Laptele de soia nu va avea niciun gust, dar laptele degresat poate fi o opţiune. Sau putem să le combinăm. Dacă nu consumi lapte, foloseşte apă, iar la final adaugă frişcă ori o linguriţă de smântână, pentru a face ciocolata caldă mai groasă şi mai savuroasă. Dacă folosim ciocolată cu lapte, s-ar putea să obţinem o băutură mult prea dulce. Ciocolata neagră, în schimb, poate fi adaptată gustului nostru. Dacă folosim pudră de cacao, ciocolata caldă va fi subţire şi cu textură nisipoasă. În loc de zahăr putem folosi miere sau sirop de arţar. Condimentele (ardei iute, vanilie, nucşoară, coajă rasă de portocale, cardamom) vor contribui la intensificarea aromei. De asemenea, putem să adăugăm un pic de alcool  (rom, whisky, amaretto, sirop de mentă, coniac).

"Taie ciocolata în bucăţi egale, pentru a se topi uniform. Dacă topeşti ciocolata la bain marie, fixează aragazul la foc mic pentru a evita formarea de cocoloaşe şi amestecă bine cu un tel sau cu o lingură de lemn atunci când ciocolata începe să se topească.Variante de îndulcitori în loc de zahăr alb: zahăr brun, miere, sirop de arţar. Nu folosi prea mult de la început; mai bine pui mai puţin şi reglezi gustul pe parcurs, decât să te trezeşti cu o băutură prea dulce.Ce arome poţi folosi pentru ciocolata caldă: combină şi experimentează cu ce arome preferi ca să obţii ciocolata caldă care este exact pe gustul tău! Pentru o textură supercremoasă şi fină, adaugă amidon de porumb. Ciocolata caldă va deveni astfel varianta lichidă a unei budinci. Din cantitatea totală de lapte, păstrează o jumătate de cană de lapte rece şi dizolvă în ea amidonul (două linguri la 800 ml lapte). Amestecă până se formează o cremă şi adaug-o în laptele de pe foc după ce ai pus ciocolata. Amestecă bine cu telul până ciocolata devine fină şi cremoasă", spun specialiştii ecuisine.ro

Foto: Gabi HADIEV

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia