Tribuna
Calitățile miraculoase ale plantelor aromatice. De la ameliorarea inflamațiilor până la reglarea tensiunii
Liuba STARII
2823 vizualizari
Calitățile miraculoase ale plantelor aromatice. De la ameliorarea inflamațiilor până la reglarea tensiunii
Plantele aromatice sunt adorate de mai multe gospodine din România și nu numai. Condimentele contribuie la îmbunătățirea gustului bucatelor și le oferă o aromă unică și apetisantă. Specialiștii femeia.ro au aflat de ce trebuie să consumăm mai multe plante aromatice și la ce ne ajută calitățile lor.

 

50 de soiuri de busuioc

Originar din India şi Iran, busuiocul a cucerit Europa cu gustul său amărui şi uşor picant, dar în special datorită triumfului său în bucătăria italiană. De la busuiocul grecesc liliputan până la busuiocul a cărui frunză poate ajunge la zece cm lăţime, există mai mult de 50 de soiuri.Busuiocul acţionează mai întâi asupra sistemului nervos, cu un efect benefic asupra simptomelor specifice, cum ar fi iritabilitate, depresie, anxietate. O altă zonă de influenţă este sistemul digestiv – linişteşte flatulenţa, stomacul deranjat, colicele şi indigestia. Această plantă se combină cu uşurinţă cu multe alimente uşoare: roşii, mozzarella, şuncă, brânză feta.

O putere antioxidantă

Pătrunjelul conţine vitamine (B9, K şi C) şi minerale (fier şi mangan), această plantă are o mare putere antioxidantă – conţine apigenină (un flavonoid care se remarcă prin proprietăţile sale anticancerigene), luteină şi beta-caroten care te ajută să lupţi împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulelor. Frunzele sale proaspete sau uscate se dezvăluie cu simplitate în supe reci sau fierbinţi, salate de roşii sau vinegrete, omlete, dar şi alături de crustacee sau legume: cartofi cu smân­tână proaspătă, roşii la cuptor cu pesmet, ciuperci.

Menta are grijă de sistemul digestiv

Menta îmbogăţeşte savoarea tocăniţelor de carne sau legume, iar cea mai potrivită combinaţie este cu vinete. Desigur, conferă prospeţime băuturilor (alcoolice sau nu) şi shake-urilor. Menta are grijă de sistemul digestiv, prin stimularea secreţiei sucurilor gastrice, dar şi pentru că ameliorează sen­zaţia de greaţă, balonarea şi diareea. De asemenea, ei i se atribuie proprietăţi antio­xidante. Este benefică şi când eşti răcită, pentru că menta conţine mentol, un decon­gestiv natural, care ajută şi la tratarea tusei productive. Menta se potriveşte cu salatele de fasole verde sau cu mâncărurile de mazăre sau de cartofi. Poţi să adaugi mentă şi în reţetele bogate în grăsimi sau zahăr. În India, de exemplu, menta este amestecată cu iaurt pentru un desert delicios.

Mărarul ameliorează inflamaţia

Folosit drept somnifer în Antichitate (grecii îşi acopereau ochii cu frunze de mărar pen­tru a adormi), mărarul se caracterizează printr-un gust unic, proaspăt şi condimentat.De ce este bun pentru sănătate? Frunzele sale aromatice sunt utilizate pentru combaterea tulburărilor digestive, prin stimularea secreţiei biliare (eficace atunci când grăsimile îşi pun amprenta asupra digestiei). Alte avantaje – ameliorează inflamaţia şi previne oxidarea ţesuturilor. Mărarului îi plac aromele marine (peşte, crustacee), texturile cremoase (brânză de vaci, smântână) şi unele legume cum ar fi dovleceii şi castraveţii. Combinaţia perfectă: frunze de mărar amestecate cu castraveţi şi iaurt. Încearcă o infuzie de mărar, servită cu o felie de somon afumat.

Rozmarinul ajută la reglarea tensiunii

Rozmarinul are un efect antiinflamator şi ajută la reglarea tensiunii persoanelor hipotensive (aşadar, atenţie, în cazul în care suferi de hipertensiune!). Acest stimulent are, de asemenea, beneficii recunoscute în tulburările gastrice. Sosuri, carne la grătar, marinade. şi, la fel ca cimbrul, rozmarinul are şi aliaţii săi în deserturi. O ramură în gemul de caise, la plăcinta de piersici, într-un preparat din foietaj sau într-o cană de ciocolată caldă este suficientă pentru a răspândi aroma sa captivantă.

Cimbrul este o sursă de fier

Originar din bazinul Mării Mediterane, cimbrul este renumit de mii de ani pentru utilizările sale în bucătărie, medicină şi cosmetică. Astăzi, efectele sale sunt recunoscute în calmarea tusei cauzate de bronşită, a tusei convulsive şi inflamării căilor respiratorii. De asemenea, ajută în atenuarea tulburărilor digestive şi gastro­intestinale.Cimbrul este una dintre plantele care conţine cei mai mulţi antioxidanţi, inclusiv acidul rosmarinic şi acidul cafeic, două flavonoide. Este, de asemenea, o sursă bună de fier. Proaspăt sau uscat, cimbrul este folosit pentru aromatizarea uleiurilor. Acesta aduce o atingere proven­sală legumelor de toamnă, precum şi preparatelor din carne la grătar, marinadelor şi peştelui alb. Cimbrul se combină uşor cu fructe, cum ar fi piersici, dar poate fi adăugat şi în prăjiturile de citrice, în miere sau, mai surprinzător (dar delicios), la sosurile de caramel.

Hasmaţuchi măreşte aciditatea lămâii

Hasmaţuchi are o aromă foarte delicată de anason şi măreşte aciditatea lămâii. Cu cât este mai mică planta, cu atât este mai aromată. Este bine să o consumi proas­pătă. Se potriveşte perfect în salate, cu roşii, brânzeturi proaspete, creveţi, crustacee. Este, de asemenea, delicioasă în omletă sau mărunţită în sosul de vin alb.

Coriandrul nu acceptă gătitul îndelungat

Gustul său de citrice este deosebit de răcoritor, dar aroma sa se disipează pe măsură ce se usucă. Coriandrul nu acceptă gătitul îndelungat: maxim trei minute. Se potriveşte cu carne de porc, carne de vită, pasăre, peşte şi creveţi.

Oregano se asortează cu mai multe feluri de mâncare

Acesta conţine timol, un compus aromatic din familia fenolului. În regiunile medite­raneene, frunzele mici au o aromă uşoară, astringentă, camforată. Aperitiv, diuretic, aromatizat, oregano face sosurile, grătarele şi marinadele mai digerabile. Se asortează perfect cu peşte gras, miel, pui, feta, dovlecei, ulei de măsline, usturoi, măsline şi pizza.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

targul de cariere

classic junior festival

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia