Tribuna
A venit toamna, acoperă-mi inima cu o carte
Liuba STARII
5567 vizualizari
A venit toamna, acoperă-mi inima cu o carte
Vara a plecat din sufletele şi din calendarele noastre, dar cine a spus că toamna e simbolul tristeţii? A venit timpul să ne învelim cu o plapumă călduroasă şi să ne alegem o carte captivantă. Am pregătit pentru cititoarele noastre câteva variante de volume perfecte pentru o seară de toamnă.

 

"Toamna"- Ali Smith

Toamna. Anotimpul ceturilor şi al rodniciei. Doi vechi prieteni: Daniel, un centenar, şi Elisabeth, născută în 1984, privesc atât în viitor, cât şi în trecut, în timp ce Marea Britanie este divizată de o vară istorică, de evenimente care se întâmplă o dată într-o generaţie.Iubiri se nasc, iubiri se sting. Speranţa îşi dă mâna cu lipsa de speranţă. Anotimpurile se succed, ca întotdeauna. Meditaţie luminoasă asupra semnificaţiei abundenţei şi a recoltei. "Toamna" este primul roman din "Cvartetul anotimpurilor" al lui Ali Smith, o carte ce aruncă o privire atentă asupra timpurilor noastre, o poveste de neuitat despre înaintarea în vârstă, timp şi iubire."

"Priveşte-mă"- Nicholas Sparks

Colin Hancock încearcă să lase în urmă un trecut tumultuos, numeroasele decizii proaste care aproape l-au băgat în închi­soare şi să-şi facă ordine în viaţă. Implicarea într-o relaţie serioasă e ultimul lucru la care se gândeşte. Maria Sanchez, fiica unor imigranţi mexicani, este imaginea perfectă a succesului: a absolvit Facultatea de Drept şi are o slujbă la o prestigioasă firmă de avocatură. Cu toate acestea, şi Maria a trecut printr-o întâmplare trauma­tizantă, care a determinat-o să se întoarcă în oraşul natal şi să pună sub semnul întrebării toate lucru­rile în care credea odinioară. O intâlnire întâm­plătoare, într-o zi ploioasă, le schimbă destinele şi îi face să îşi redefinească ideile, pe care le au unul despre celalalt şi, în final, despre propria persoană. Vor reuşi proble­mele din trecut să distrugă relaţia pe care încep să o construiască, sau dragostea îi va proteja chiar şi în cele mai grele momente?

"Pe când eram o operă de artă"- Eric Emmanuel Schmitt

Cine n-a visat să devină obiectul admiraţiei tuturor? Iată promisiunea pe care i-o face un artist excentric, zeu şi demon în acelaşi timp, unui tânăr disperat, în pragul sinuciderii. Primul, vrând mereu să scandalizeze, îi propune celui de-al doilea, dornic de o nouă existenţă, mai puţin anostă, să-l transforme într-o operă de artă. La urma urmei, nu are nimic de pierdut, în afară de libertate. Cu noua sa identitate de statuie vie, Adam bis devine mai celebru decât Gioconda. Dar, imediat ce începe să se simtă privat de dreptul la conştiinţă, omul din el se răzvrăteşte. Creaţia încearcă, astfel, să fugă de creator şi să-şi recâştige liberta­tea pierdută. Prin dragoste. Va mai putea însă să-şi redobândească umanitatea şi să descopere fericirea într-o lume stăpânită de narcisism şi de puterea zdrobitoare a imaginii?

 

"Pacienta tăcută"- Alex Michaelides

Viaţa Aliciei Berenson este aparent perfectă. Este o pictoriţă renumită căsătorită cu un fotograf de modă, trăieşte într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soţul ei, Gabriel, se întoarce acasă târziu de la o şedinţă foto, iar Alicia îl împuşcă de cinci ori în faţă şi apoi rămâne tăcută mai mulţi ani. Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicaţii transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginaţia publică şi o face pe Alicia celebră. Preţul tablourilor sale creşte astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă de tabloide şi de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei.Theo Faber este un psihoterapeut care a aşteptat mult timp oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească şi să dezvăluie misterul motivului pentru care şi-a împuşcat soţul îl poartă pe un drum plin de primejdii - o căutare a adevărului care ameninţă să-l distrugă. “Pacienta tăcută” este un thriller psihologic şocant despre un act de violenţă extrem al unei femei împotriva soţului ei şi despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act. După lansarea concomitentă în 38 de ţări din februarie 2019 cartea a primit foarte multe reacţii pozitive de la nume mari din domeniu. Drepturile de ecranizare au fost deja vândute unui producător câştigător de Oscar, al carui nume urmează să fie anunţat.

"Prietena mea genială"- Elena Ferrante

Primul volum din "Tetralogia napolitană, bestseller New York Times, urmăreşte destinul a două prietene în anii dificili de după Al Doilea Război Mondial în Italia: o sagă complexă, intensă şi emoţionantă, semnată de una din scriitoarele italiene cele mai iubite şi mai apreciate, "una dintre cele mai mari romanciere ale timpurilor noastre", după cum scrie The New York Times. Acţiunea tetralogiei începe în anii ‘50,                    într-un cartier sărac, dar plin de viaţă, din mahalalele oraşului Napoli, şi acoperă aproape 60 de ani, pe masură ce protagonistele - Lila, cea impulsivă si intreprinzătoare, şi Elena, povestitoarea îndrăgostită de romane - devin femei, soţii, mame şi apoi stăpânele propriilor vieţi, lega­te în tot acest timp de o prietenie profundă şi conflictuală."Prietena mea genială", cel dintâi volum al tetralogiei, le urmăreşte pe Lila şi pe Elena de la prima lor întâlnire decisivă, când aveau zece ani, apoi în anii de şcoală şi de-a lungul perioadei zbu­ciumate a adolescenţei. Prin vieţile acestor două femei, Ferrante spune povestea unui cartier, a unui oraş şi a unei ţări, o poveste ce suferă transformări care, la rândul lor, influenţează puternic relaţia dintre prota­goniste.

"Se numea Sarah" - Tatiana de Rosnay

Paris, iulie 1942: Sarah, o fetiţă evreică în vârstă de zece ani, este arestată în toiul nopţii, împreună cu părinţii ei, de poliţia franceză, dar nu înainte de a-şi încuia fratele în ascunzătoarea lor secretă, convinsă fiind că se va întoarce după numai câteva ore pentru a-l elibera. Paris, mai 2002: Julia, o jurnalistă americană, stabilită de mulţi ani la Paris şi măritată cu un francez, trebuie să scrie un articol despre razia de la Vel' d'Hiv, cu ocazia comemorării a 60 de ani de la acest eveniment de tristă amintire în istoria Franţei. În timpul investigaţiei sale, Julia descoperă întâmplător o serie de secrete de familie adânc îngropate, care o leagă de Sarah, şi simte nevoia de a reconstitui destinul tragic al fetei. Pe măsură ce se adânceşte în trecutul ei, lucrurile pe care le află o tulbură şi o fac să-şi pună întrebări cu privire la propria existenţă. "Se numea Sarah" este povestea înduioşătoare a două familii unite de un secret teribil, dar şi o tulburătoare pagină de istorie: Tatiana de Rosnay descrie o întâmplare reală din Franţa aflată sub ocupaţie şi rupe tăcerea care înconjoară un subiect dureros, uneori chiar tabu, din istoria francezilor.

Foto: Gabi HADIEV


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia