Tribuna
PNL
Lumea ca bâlci
Viaţa de gardian într-o puşcărie din Franţa
N. I. DOBRA
2413 vizualizari
Viaţa de gardian într-o puşcărie din Franţa

Reporterii de la revista Paris Match au vrut să afle cum decurge o zi "de muncă" a unui gardian de la închisoarea Condé-sur-Sarthe, una de maximă siguranţă, inaugurată relativ recent, respectiv în anul 2013. L-au abor­dat pe un anume Bertrand, de 14 ani în branşă, dintre care 6 în acest penitenciar, care, iniţial, era destinat deţinuţilor cu pedepse mici, dar care, în prezent are printre puşcăriaşi unii condamnaţi pe viaţă pentru crime şi atentate teroriste.
"Existenţa de gardian este foarte puţin diferită de cea a unui condamnat şi nu-i plătită după pericolul la care suntem expuşi în permanenţă. Eu primesc 1.430 euro net pe lună şi sunt în permanenţă stresat, mereu cu ochii în patru, ca să previn atacul unui deţinut periculos. Un condamnat pe viaţă nu mai are ce pierde dacă mai ucide un om, fie el puşcăriaş ori gardian. De aceea, sunt tot mai puţini cei care se înscriu la Şcoala Naţională de Administraţie a Penitenciarelor, deşi examenul de admitere este uşor, constând dintr-un chestionar de cultură generală, o probă sportivă, o discuţie între candidat şi membrii comisiei de examinare şi un test psihiatric. Iar dintre cei admişi, circa o treime renunţă în primul an de serviciu.
Deţinuţii sunt singuri în celule, dispun de baie, WC, dulap pentru obiecte de uz personal. La ora 7 di­mineaţa sunt deschise celulele şi cei care vor pot ieşi până la ora 20. Sunt 13 ore în care noi trebuie să fim mereu printre ei: în curtea în care se plimbă, în sala de sport, în clubul unde îşi petrec cea mai mare parte a timpului, acolo având frigider, televizor, automat de cafea... Acolo pot să mănânce din ce pri­mesc de-afară, să fumeze, dar tot acolo pot izbucni din senin încăierări. Unii îşi fabrică tot felul de arme albe şi te poţi aştepta la orice. Bineînţeles că infractorii periculoşi au alt regim şi nu sunt amestecaţi cu cei de drept comun cu pedepse mărunte. Ori­cum, riscurile sunt inerente în meseria asta şi, după atâţia ani petrecuţi în acest mediu, îmi dau seama că am devenit irascibil, iritabil şi asta se răsfrânge asupra vieţii mele de familie...".
Gazetarii au ataşat reportajului lor câteva date statistice asupra situaţiei penitenciarelor din Franţa: sunt 188 de închisori, în care sunt 70.652 de deţinuţi (68.094 bărbaţi şi 2.558 femei); sunt angajaţi 41.000 de agenţi (30.000 sunt gardieni, 11.000 perso­nal auxiliar); procentul de ocupare a locurilor din închisori este de 116 la sută, adică numărul deţinuţilor depăşeşte numărul locurilor; în anul 2018 au avut loc 8.883 acte de agresiune între deţinuţi, 4.314 agresiuni asupra gardienilor şi 588 de revolte ale puşcăriaşilor, la 50 dintre acestea fiind necesară intervenţia forţelor de securitate din afara penitenciarelor pentru a le pune capăt.
La noi, dacă nu mă înşel, sunt în jur de 50 închisori, dar n-am ştiinţă să existe o evidenţă similară, ca să pu­tem face o comparaţie între Franţa şi România, dar bănuiesc că, în ultima perioadă, datorită valului de emigranţi care au invadat Occidentul, acolo criminali­tatea a crescut.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia