Tribuna
AFF
Sibiul şi un fotograf: Ion Miclea
Sibiul şi un fotograf: Ion Miclea

Printr-o întâmplare fericită am intrat, temporar şi cu titlu de împrumut, via fotograful franco-sibian Louis Guermond, în posesia unui album fotografic despre Sibiu. Exact aşa se şi numeşte „Sibiu”. Este scos la Editura Dacia din Cluj în anul 1972 şi, cred, un „must have” pentru orice pasionat de fotografie în general şi de Sibiu în special. Apropo, l-am văzut la vânzare pe okazii.ro la numai 6 lei, ceea ce este, sincer, revoltător de ieftin.
Dar să vedem puţin cine a fost acest Ion Miclea. Ca sursă am folosit, desigur Internetul, în special portalul fotografic francez studio-plus.fr (îmtreţinut în mare parte de acelaşi Louis Guermond şi unde găsim o mulţime de nume, biografii şi fotografii de fotografi români şi împlicit sibieni şi un articol publicat în Jurnalul Naţional.
Ion Miclea a debutat la publicaţia “Făclia” din Cluj în 1954, după care, în 1962, s-a “mutat” profesional la “Contemporanul”, în Bucureşti. Unde a lucrat până în 1990. A fost cunoscut ca “fotograful lui Ceauşescu”, dar albumele ce le-a publicat de-a lungul vieţii îi arată adevărata sa valoare. Spunea că ar fi bine ca lumea ca lumea “să perceapă fotografia ca artă şi nu ca un lucru care se face la nunţi şi botezuri”. A murit la 69 de ani, în anul 2000. A fost căsătorit cu actriţa Lucia Mureşan.
A fotografiat oraşe, monumente, peisaje, locuri din ţară sau de pe mapamond, a imortalizat vizita preşedintelui american Richard Nixon în România, din 1969 şi l-a însoţit pe Ceauşescu în vizitele sale din 1971 în China, Coreea de Nord, Vietnam şi Mongolia, plus cele ulterioare. În 1976, anul bicentenarului independenţei Stateklor Unite, Ion Miclea a fost invitat de serviciul de presă al Casei Albe, împreună cu alţi 11 fotografi din lume să facă albumul său despre Statele Unite, fiind singurul invitat din blocul estic. Era singurul fotograf român cu o pagină în Enciclopedia Elveţiană a marilor fotografi din secolul XX. A fost medaliat cu Meritului Cultural şi ordinul Muncii, Crucea de Merit a R.F. Germania, medalia “Homayon” din partea Şahului Iranului, Cavaler al Ordinului Alaouite din Maroc, Orania Nassau din Olanda şi Cavaler al Republicii Italiene.
Albumul “Sibiu” are, pe lâncă cea artistică, o valoare documentară. Trecând peste tributurile plătite istoriei “milenare” a poporului român şi a ilustrării “realizărilor din anii socialismului”, avem aici un Sibiu într-adevăr istoric. Imaginile vor vorbi de la sine, aşa că nu insistăm asupra farmecului vitrinelor vechi şi socialiste, a oamenilor care poartă amprenta vremurilor, a “Mustăriei” de “La Turn”, a felinarului de sub bolta Scărilor Aurarilor, a Turnului Gros de pe vremea când era “Clubul Uzinelor Independenţa” sau a parcului din Piaţa Mare. Ci spunem că multe din albumele vechi, chiar dacă nu au avut autori cu posibilităţile tehnice de acum, sunt mult mai vii decât kitschurile fotografice publicate în ultima vreme. Ceva-ceva vom arăta aici. Restul…

comentarii
1 comentarii

ce oameni mari a avut Sibiul pina de curand: modesti talentati, premiati. Acum e vremea fanfaronilor si semenarilor.
tristeti provinciale
26.02.2011 12:06
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA