Tribuna
Resurse Pământului, EPUIZATE!
Resurse Pământului, EPUIZATE!

 

Omenirea consumă azi ce pot oferi 1,75 planete ca Terra. "Dacă reuşim să mutăm Earth Overshoot Day  câte 5 zile anual, planeta va fi sigură pâîn 2050"

29 iulie 2019. Omenirea a epuizat în acea zi "bugetul" pe care natura i-l oferă, iar asta se întâmplă cu trei luni mai devreme faţă de estimări, arată datele Global Footprint Network (GFN), potrivit www.descopera.ro.

Earth Overshoot Day (n.r. EOD - Ziua Suprasolicitării Pământului) reprezintă data când omenirea a depăşit capacitatea de regenerare a Pământului din acel an.

Această zi a sosit cu trei luni mai devreme, nedoritul "record" fiind înregistrat la data de 29 iulie 2019. Ce-nseamnă asta? Că planeta a ostenit şi că abia mai poate îndura ritmul în care am ajuns s-o "hămălim". Statisticile arată că, în prezent, umanitatea consumă natura de 1,75 ori mai rapid decât pot regenera ecosistemele Terrei. Cu alte cuvinte, am ajuns să folosim  "bugetul" pe care îl oferă 1,75 planete, dar avem doar una.

"Acest lucru devine din ce în ce mai vizibil: culorile care ne definesc dispar şi, odată cu ele, natura pe care ne bazăm. Impactul consumului excesiv se vede: lipsa apei în anumite zone, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii solurilor, defrişările şi fenomenele negative cauzate de dispariţia pădurilor, dispariţia speciilor, colapsul unor stocuri de peşte şi schimbările climatice”, explică reprezentanţii WWF România într-un comunicat, potrivit descopera.ro.

Oficialii WWF România atraga atenţia că excesele diminuează resursele rămase, dar şi capacitatea lor de regenerare.

Epuizarea stocurilor şi acumularea de deşeuri şi emisii, în special cele de dioxid de carbon, nu pot continua la nesfârşit, ci doar până în momentul când ecosistemele se degradează definitiv, iar următorul pas este instalarea colapsului.

"Este important să acţionăm acum, la toate nivelurile. Dacă reuşim să mutăm Earth Overshoot Day  câte 5 zile în fiecare an, umanitatea se va putea încadra din nou în limitele resurselor unei singure planete pe an, până în 2050", arată sursa citată.

WWF a lansat recent campania "Culori pe cale de dispariţie", proiect care aduce în atenţia publicului cinci cauze pentru care acţionează în România - păduri, Dunăre şi Deltă, ursul brun, sturionii şi zimbrii.

 

Cine poate stopa epuizarea resurselor

Poluarea produsă de maşini "îmbolnăveşte" aproximativ 17% amprenta ecologică a omenirii.

Dacă la nivel mondial, am renunţa la jumătate din maşinile care circulă zilnic în toată lumea şi ne-am asuma că o treime din distanţa parcursă, în prezent, cu maşina este înlocuită cu transportul public, iar restul de mersul pe jos sau bicicleta, EOD s-ar muta cu 11,5 zile mai târziu.

Hrana este alt factor, iar "contribuţia" ei la amprenta umanităţii este estimată la 26 de procente.O treime din hrana produsă în lume, pentru consumul uman, este risipită şi înseamnă 9% din amprenta noastră.

Dacă în toată lumea, risipa alimentară ar fi redusă la jumătate, la nivel de retail şi consumatori, EOD ar fi cu 10 zile mai târziu. Dacă am înlocui 50% din consumul de carne cu hrană vegetariană, am muta data 15 zile (din care 10 zile doar pentru că am reduce emisiile de metan de la animale).

Emisiile de carbon reprezintă cel mai mare duşman al planetei. Statisticile arată că, în prezent, amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii.

"Dacă am reduce emisiile de carbon din amprenta noastră cu 50%, am ajunge să consumăm resursele a 1,2 planete, în loc de 1,75, iar EOD ar fi mai târziu cu 93 de zile. De asemenea, dacă ar fi folosite corespunzător, tehnologiile existente pentru clădiri, procese industriale şi producerea de electricitate ar putea muta EOD cu 21 de zile, fără să se piardă din productivitate sau confort", se mai arată în raportul Global Footprint Network.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA