Tribuna
Poveşti de la TV cu Andy Popianoş (7): Televiziune în Sibiu

Bun găsit. Această poveste vrea doar să atingă câteva amănunte de pe vremea când în oraş se făcea şi televiziune. Locală. Studioul învecinat celui de radio avea parcă o altă viaţă - indiferent că vorbim de începu­turi cu adevărat sau chiar şi în cazul unor scurte intervenţii în programul naţional al vreunui post de televiziune. Şi trebuie să recunosc, dacă la început nu prea înţele­geam ce atâta treabă au oamenii pentru a produce o emisiune, odată ce am avut onoarea să apar şi eu la televizor am început să pricep altfel cum stă treaba asta. Pe lângă platouri, lumini şi alte detalii, munca de teren a reporterilor are o contribuţie desăvârşită în realizarea unui produs bun. Acest termen "desăvârşit" am fost rugat să-l introduc în poveştile de la tv de mult timp pentru că până la urmă aşa şi este. Pentru un subiect anu­me, ai nevoie de multă răbdare şi energie până a ajunge să cunoşti cu adevărat toată povestea. Şi aceste calităţi stau în seama reporterului trimis la faţa locului pentru a ne transmite nouă cât mai multe detalii legate de ceea ce poate doar am auzit că se întâmplă.

Munca de pe teren a unui reporter este poate cel mai clar detaliu al muncii despre care vorbeşte toată lumea. Orice vedem şi în ziua de astăzi pe micul ecran în cadrul emisiunilor tematice este verificat şi răs verificat, pentru a putea prezenta informaţia respectivă cu certitudinea că chiar aşa s-au întâmplat lucrurile. Din punctul de vedere al reporterului nu ar trebui să existe o altă variantă, deoarece în puterea sa stă aflarea adevărului sau a poveştii care i se transmite cel mai apropiat de ceea ce s-a întâmplat într-un anumit caz. După munca aceasta de scotocire, vine partea de verificare a informa­ţiilor primite, de-abia mult mai târziu se trece la redactarea textului şi a alegerii imaginilor pe care toată lumea le va vedea la ştiri. Şi acesta este doar un traseu din cele multe, pentru ca ceva să apară pe micul ecran, iar noi să putem să vedem ce ni s-a pregătit.

Este un traseu firesc - pe care reporterii îl cunosc - dar care de multe ori poate deschide alte întrebări legate de respectivul subiect, iar eu, scriind aceste rânduri îmi amintesc de oamenii cu care m-am întâlnit şi erau exact aşa. Flămânzi să afle din cât mai multe surse cu putinţă ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Astfel încât munca pe care au depus-o în această privinţă să aibă ca rezultat informarea cât mai clară a celui care se uită la televizor să vadă ce s-a întâmplat la el în oraş.

Revenind în platou, atmosfera pe care vreau s-o transmit de aici este de calm sau linişte. Luminile poziţionate exact cum tre­buie pentru a scoate în evidenţă  şi decorul ales cu atenţie, iar în centrul atenţiei - omul. Prezentatorul care este pregătit să transmită celor care vor fi cu ochii pe el la ora stabilită exact ceea ce trebuie să spună. Iar pentru asta s-a pregătit o perioadă îndelungată şi a trecut şi testele care i-au fost încredinţate, toc­mai pentru a fi mai mult decât pregătit când va auzi numărătoarea inversă "3, 2, 1, emisie".

Pentru toate aceste amănunte, omul care apare la televizor trebuie să aibă  şi înclinaţie dar cel mai important - răbdare cu sine pentru a ajunge să fie o persoană pe care lumea o va saluta şi aprecia când va merge pe stradă. Este dificil  - îmi spunea mai demult - o persoană care a lucrat mult timp la tv, dar tot ea ţinea să adauge "dar nu imposibil". Aşa am aflat şi eu că dacă-ţi doreşti cu adevărat poţi ajunge să-ţi îndeplineşti dorinţa, dar acest lucru nu se va întâmpla de pe azi pe mâine. Este nevoie să lucrezi cu tine pentru a-ţi demonstra ţie în primul rând că eşti pregătit pentru provocare, iar după aceea vei reuşi - bazându-te pe încrederea în tine - să demonstrezi oricui îţi pune la îndoială cunoştinţele că eşti pregătit pentru aşa o provocare.

Povestea de la tv de astăzi poate fi interpretată ca un îndemn (şi eu sunt mirat de cuvintele care-mi vin astăzi) pentru ceea ce poţi face, odată ce te cunoşti atât de bine şi experienţa îţi stă la dispoziţie să o răsfoieşti. Poveştile vor continua să fie spuse în aceste rânduri, şi pentru că ai parcurs-o pe aceasta, vreau să îţi mulţumesc.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA