Continental
Tribuna
Poveşti de la TV, cu Andy Popianoş (4)
To be or not TV

 

Bun găsit. Am început cu o replică pe care de mult timp am tot vrut să o readuc la viaţă, dar nu am găsit scenariul sau momentul oportun. Această replică mi-a fost transmisă de către un om care pe atunci se ocupa cu partea audio, cred că şi în ziua de astăzi a rămas neschimbat, ceea ce vreau să extrag din această vorbă aruncată la-ntâmplare - mai în glumă, mai în serios - este că am ajuns în realitatea lui 2019 să ne amintim de vremurile în care în oraş se puneau bazele televiziunilor. Acestea trebuiau să aducă oamenilor programe variate, astfel încât să fie imposibil "să nu găseşti ceva pe gustul tău" - aşa mi se spunea tot atunci. E drept că anii au trecut, iar poveştile care poate meritau să fie descoperite şi date în emisie nu şi--au mai găsit finalul acesta, multe dintre ele - dacă nu majoritatea - nici nu mai există. Ne-am schimbat şi noi ca oameni, fără să ne dăm seama, s-au schimbat şi realităţile, totul este mereu nou, iar dacă nu este, atunci cu siguranţă se poate prezenta de aşa natură încât să lase această impresie.

 

Vorbeam data trecută despre vocaţia unor oameni de a găsi ceea ce interesa cam pe toată lumea. Acum îmi face impresia că şi asta s-a schimbat. Interesul pe care-l acordăm anumitor situaţii ori lucruri este poate cel mai bun exemplu care ne poate demonstra cum am crescut fiecare dintre noi. Se spune că e o vârstă potrivită pentru orice, dacă ai pierdut-o, înseamnă că nu-ţi mai găseşti locul în nici o situaţie, pentru că nu ai de unde să ştii cum să reac­ţio­nezi în diferitele situaţii pe care nu le-ai băgat în seamă la vârsta potri­vită. Dar fiindcă aş vrea ca poves­tea să fie de bun augur, voi face referire la lucrurile acelea simple, care încă îţi vin să le între­prinzi - ca jurnalist - în ideea de a informa privitorul despre un su­biect pe care îl consideri important pentru comunitatea din care faci parte. Traficul este unul dintre su­biectele "nesfârşite" - mi se spu­nea, asta în contextul în care "dacă nu ai un subiect, poţi face un repor­taj despre trafic. Este imposibil să nu găseşti în acest subiect ceva care să nu fie la locul lui, uită-te şi tu în jurul tău". Dar despre trafic vom lua în considerare toate aspectele acestuia, indiferent că e vorba de traficul auto, cel pie­tonal, ş.a.m.d. Dacă pui în centrul atenţiei doar traficul auto, cu siguranţă vei ajun­ge la concluzia cunoscută de toată lumea, însă dacă ridici ochii din volan - vorba aia - cu siguranţă te vei  >>împie­dica<<  de alte aspecte ale unui su­biect "nesfârşit". De­parte de mine gândul de a spune ce-i de făcut în legătură cu acest subiect, aici se redă povestea de la tv - unde informaţia este însoţită de imagini de la faţa locului, pentru a informa cât mai bine potenţialii telespectatori.

Este relativ uşor să găseşti subiecte - încă - mai greu este să le ridici oamenilor o sprânceană sau măcar interesul de a fi intere­saţi de ceea ce ai să le transmiţi, fără să le aduci vreo atingere, să te rezumi în a prezenta subiectul exact aşa cum arată el, lăsând interpre­tările să fie discutate mai apoi, după ce subiectul se va şterge, odată cu genericul de final al programului unde a fost prezentat. Şi uite-aşa, tot la informaţie m-am întors, pentru că pe lângă restul programelor, scopul unei instituţii media este să aducă subiectele mai aproape de oamenii care-i sunt alături, să încerce să le atragă atenţia asupra unor detalii care pot face diferenţa, asta pe lângă buna dispoziţie pe care o aduc de fiecare dată când citim, ascultăm sau privim la tv, deoarece poate n-a fost chiar aşa de rău cum am văzut că s-ar fi întâmplat. To be or not tv - mă întorc la titlul articolului - poate că nu e rău să mai şi verificăm ceea ce spunem ori modul în care spu­nem un lucru cu potenţiale urmări asupra oamenilor de la faţa locului - unde s-a petrecut evenimentul de care se tot vorbeşte la tv. Şi uite-aşa, o vorbă aruncată, ne face şi să zâmbim, dar poate fi şi  luată în serios. 

Povestea de la tv va continua să fie spusă chiar de către realizatorii emisiunilor pe care le urmăream pentru a afla ce s-a mai întâmplat în legătură cu acel subiect despre care am aflat tot de la tv.Pentru că ai parcurs-o pe aceasta, vreau să îţi mulţumesc.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia