Tribuna
Poveşti de la TV, cu Andy Popianoş
Poveşti de la TV, cu Andy Popianoş
Începutul este considerat cel mai important moment, iar despre începutul carierei sale pe micul ecran ne va vorbi astăzi :

Laura Dobrotă - Consultant de Marketing şi PR - "un business născut dintr-o mare pasiune a mea - marketingul. Totul a început cu un Master în Administrarea Afacerilor şi a continuat, în mod natural, cu descoperirea unor oameni talentaţi în programare, foto-video şi design grafic,  alături de care, de patru ani, creez şi dezvolt branduri pentru clienţi din România şi din străinătate. M-au ajutat aici şi experienţa din televiziune, care m-a făcut să înţeleg cu adevărat ce înseamnă "imagine", şi studiile în limba engleză. Aşadar, totul s-a construit în timp, frumos, nu uşor, dar frumos... călăuzită fiind de un Dumnezeu minunat, care a ştiut înainte ca eu să imi dau seama ce mi se potriveşte cel mai bine.

Dar înţeleg că vrei să povestim despre TV, nu despre ceea ce fac eu acum... Debutul meu în televiziune a fost în toamna anului 2003, la TV 9, o televiziune locală, afiliată Realitatea TV, condusă de regretatul Ioan Biriş. El a fost cel care mi-a îndrumat primii paşi în această lume complexă şi "pestriţă", care se cheamă "televiziune", şi despre culisele căreia nu ştiam mai nimic. Tocmai terminasem formarea mea ca viitoare profesoară de engleză, însă un anunţ de angajare, văzut de tatăl meu în ziar, a schimbat traiectoria mea profesională. La insistenţele lui, m-am prezentat la concurs alături de alte 70 de tinere, dintre care, după câteva săptămâni cu probe de intonaţie şi dicţie, am rămas doar două. Au urmat câteva zile de formare la Bucureşti cu Mona Nicolici şi primul jurnal de ştiri - dar nu oricum, ci prezentat în direct. Domnul director Biriş a ales să-mi facă o "surpriză" şi a "uitat" să mă anunţe cu o zi înainte că totul va fi în direct. Au fost emoţii mari, vreo două bâlbe, însă şi debutul unei pasiuni şi convingeri că asta vreau să fac pentru multă, multă vreme din acel moment încolo. Însă domnul Biriş ne-a părăsit fulgerător după numai o lună de emisie. Fără omul care construise totul acolo, lucrurile au început să se strice, influenţa politică să îşi pună tot mai mult accentul, aşa că mi-am dat demisia cu gândul că minunata mea "carieră" în televiziune avea să se sfârşească în acel punct" spune Laura.
"După o săptămână însă, un telefon de la noul proprietar al Antenei 1 Sibiu, Vasile Presecan, pe care nici măcar nu îl cunoşteam, mi-a readus şansa de a face meseria de care mă îndrăgostisem... pentru încă un deceniu.
La Antenă (Antena1 Sibiu n.a.) am fost prezentator de ştiri şi moderator pentru interviuri pe teme economice, politice şi culturale, producător şi realizator pentru emisiunea "Sibiu Capitală Culturală Euroapeană" şi corespondent TV pentru Antena 1 şi Antena 3. Am avut onoarea să am interviuri cu Dan Puric, Ion Besoiu, Ion Caramitru, Florin Piersic... - oameni de valoare în faţa cărora, îţi dai seama, din respect, nu puteai să mergi decât foarte bine documentat. Oricum, aveam obiceiul să mă pregătesc pentru interviuri şi emisiuni ore în şir - însă nu am resimţit asta niciodată ca pe o muncă. Nu îmi venea să cred că sunt plătită pentru a face ceva ce iubeam atât de mult. Mai greu mi-a fost în ultimele luni de sarcină în care statul la calculator nu era cel mai comod lucru.:) Dar nu mă lăsam... Foarte interesant este că şi acum, băiatului meu, Tudor, care are deja şapte ani, cel mai mult îi place să mă audă citindu-i ştiri, de fapt, "intro-uri" de ştiri - aşa cum le numeam noi, de pe aplicaţia Biziday... Cred că i-au rămas nişte amintiri "sonore" din cele opt luni de sarcină, în care prezentam ştirile "împreună" râde Laura Dobrotă.

...ar fi interesant să îţi povestesc cea mai mare boacănă pe care am făcut-o la Antenă. Şi nu am făcut-o în timpul unei transmisii locale. Nu... M-am făcut de minune pe plan naţional, la una dintre principalele ediţii ale Observatorului. Chiar înainte cu câteva minute de transmisiunea în direct, povesteam cu cameramanul de serviciu, Marius Băilă şi nu ştiu ce glumeam noi acolo despre şoferii din intersecţia de lângă sediu. Toate bune, numai că în momentul în care am început să vorbesc pe post, în loc de "şeful statului" (Traian Băsescu), am spus "şoferul statului" şi nici nu am realizat că am greşit... Ştii conceptul de "act ratat" al lui Freud? Ei bine,  l-am trăit pe propria piele în cel mai nepotrivit moment. Am apărut apoi la Cronica Cârcotaşilor, care făcuseră şi un montaj grafic foarte amuzant cu preşedintele Băsescu pe post de şofer într-un camion.
Da... Una pesta alta, a fost o perioadă foarte frumoasă. Îmi aduc cu drag aminte de colegii cu care mă văd şi acum, la zilele de naştere ale copiilor noştri şi mă bucur mult că redactorul-şef Andrei Naiţă a rămas în continuare ca şi corespondent al Antenei 1 împreună cu cameramanul Marius Băilă. E ca şi cum după atâţia ani, povestea Antenei 1 Sibiu merge mai departe, aşa... într-o formulă minimală, însă cu aceeaşi oameni care au făcut o pasiune din munca lor.
Multumesc, Andy pentru că ai avut această iniţiativă de "a revizita" timpuri trecute, pe care, din feedback-ul pe care încă îl primesc de la foşti telespectatori, foarte mulţi şi le doresc să se petreacă din nou. Dar vezi... cred că a menţine o televiziune profitabilă în ziua de astăzi este foarte greu, mai ales că obiceiurile de consum s-au schimbat şi totul migrează tot mai mult spre zona de YouTube - ceva gen "văd ce vreau, atunci când vreau"...
Dar poveştile oamenilor care au apărut la TV în Sibiu vor continua să fie spuse chiar de ei. Momentan însă mă opresc aici.
Mulţumesc.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia