Tribuna
PNL
Obiectivul obiectiv
Plimbări la pas prin târg
Plimbări la pas prin târg

Unde sunt uşile CEC-ului

Totdeauna m-am întrebat unde au dispăriut, după renovarea actualului sediu al Primăriei Municipiului Sibiu, vechile uşi din lemn ale fostului CEC de la parter, şi mai fost Banca Agricolă / Bodencreditanstalt. Erau fruumoase, albastre, rezistente şi ar fi fost păcat să dispară aşa, în neant, precum vechii stâlpi de felinare din Piaţa Mică sau “lampa” de sub turnul care duce la Piaţa Aurarilor. Dar ne-am dumirit. Vizitând, mai de curiozitate, mai de oroare, dincolo de “afară e vopsit gardul” din Piaţa Mică Nr.22, le-am găsit, cuminţi şi expuse oricărei intemperii. Ba chiar relativ întregi. Deci le-am imortalizat aici, că nu se ştie ce le va rezerva viitorul. Apropo, Piaţa Mică 22 este aşa cum o ştim. Varză. La fel ca şi grădina prin care intri din pivniţă, unde sunt zoduri din prima şi a doua incintă de fortificaţii. Nu-I nimic, bine că e zugrăvită pe dinafară, să avem cu ce să ne ocoşim la turişti…

De ce îi spune “Parcul Morţilor”…


Se află în teritoriul încadrat de străzile Reconstrucţiei, Lungă, puţin din Câmpului şi I.L. Caragiale. Nu are un nume specific, dar, în toponimia “underground” locală îi spune “Parcul Morţilor”. Sună horror, dar ştim că aici era un cimitir romano-catolic, care a fost “evacuat”. Iar pentru cei care ar mai avea îndoieli cu privire la destinaţia iniţială a acestui loc, frumos în principiu dar ultra-neîngrijit în fapt, avem şi argumente vizibile: Urmele locurilor de veci încă mai sunt vizibile, marginile vechilor morminte, din care mai nou cresc copăcei, flancând latura dinspre Reconsctrucţiei. Ca în imaginea alăturată.

Remember Cântecele Munţilor, anii 80

Nu, nu e vreo nuntă sau vreo manifestaţie gen “fiii satului”. Dansatorii (mai exact dansatoarele) din imagine, care “performează” pe acordurile viorilor cu goarnă se află în plin centru al Sibiului, într-o zi de vară de pe la finele anilor 80.  Era una din ediţiile Festivalului Cântecele Munţilor, care, sincer, a fost şi este unul din cele mai de succes evenimente folclorice din România. Şi atunci, tot ca acum, publicul sibian a invadat străzile pentru a vedea jocuri şi costume tradiţionale, parcă în ciuda promotorilor de folclor urlat şi behăit despre familie, avere, neamuri şi bani.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia