Continental
Tribuna
"Oaza tinereţii". Localnicii trăiesc până la 140 de ani, nu se îmbolnăvesc şi arată mereu tineri!
Nu e rodul imaginaţiei pe care un film SF a lăsat-o să zburde, ci o realitate care locuieşte undeva la graniţa dintre India şi Pakistan. Valea râului Hunza este supranumită "Oaza tinereţii" pentru că localnicii nu ştiu ce-s ălea boli, arată mereu tineri, iar durata de viaţă a ajuns la 140 de ani.

Majoritatea locuitorilor au depăşit vârsta de 100 de ani, ceea ce, prin partea locului, pare un detaliu cât se poate de firesc.
Prin anii 1920, un doctor scoţian i-a descoperit pe aceşti neobişnuiţi oameni şi a ales să trăiască alături de ei pentru a le înţelege viaţa. După documentări întinse pe perioada mai multor ani, medicul a stabilit că principalul "vino­vat" pentru longevitatea localnicilor este dieta.
Scoţianul a descoperit că aceştia se hrănesc cu puţină carne cu legume şi că două mese pe zi le sunt suficiente. De asemenea, înotul în apele reci, aproape îngheţate ale râului care spintecă valea, este o activitate cât se poate de normală, completată de o plimbare de aproximativ 15 - 20 de kilometri pe zi.
În cartea sa, "Hunza-people who do not know disease", R. Bircher descrie viaţa localnicilor din Hunza:
- dieta e dominată de fructe şi legume
- mănâncă multă hrană nepreparată, crudă
- consumă foarte puţină sare
- alcoolul şi dulciurile sunt consumate foarte rar
După o expediţie petrecută în 1963 în Hunza, o echipă de medici din Franţa a stabilit că speranţa medie de viaţă a localnicilor este de 120 de ani.
14 ani mai târziu, mai mulţi oameni de ştiinţă au concluzionat în cadrul unui congres despre cancer că printre localnicii din "Oaza tinereţii" cancerul nu a fost depistat în niciuna din formele sale.
..................................
Hunza este o vale muntoasă din regiunea Gilgit-Baltistan, situată în extremitatea nordică a Pa­kis­tanului. Se crede că în rândul locuitorilor din Hunza, centenarii sunt o întâmplare comună şi că nu este neobişnuit ca persoanele în vârstă să ajungă la venerabila vârstă de 130 de ani. S-a raportat chiar că un număr semnificativ de persoane a supra­vieţuit până la vârsta incredibilă de 145 ani!
Aceşti oameni din Hunza nu sunt produsul legendei şi nici ţara în care locuiesc nu e vreo utopie mitică. Ei se numesc singuri Hunzas (pronunţat Hoonzas) şi trăiesc în ceea ce a devenit cunoscut drept acoperişul lumii - vârfurile munţilor din Himalaya. Hunza are o populaţie de numai 30.000 de locuitori şi este situată în extremitatea nordică a Pakistanului, unde converg graniţele Kaşmirului, Chinei, Indiei şi Afganistanului.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia