Continental
Tribuna
Lumea ca bâlci
Unica soluţie: "sinuciderea revoluţionară”
N. I. DOBRA
2700 vizualizari
Unica soluţie:

Aşa le-a spus, la capătul unui discurs care a durat 45 de minute, Jim Jones celor 1.200 de "supuşi" ai săi, în 18 noiembrie 1978.
... James Warren Jones s-a născut în 13 mai 1931, în statul Indiana (SUA), într-o familie de condiţie modestă. A fost un elev bun şi un student peste medie la Indiana University Bloomington. De tânăr a fost atras de ideile socialiste, citind lucrările lui Marx, Engels, Lenin. În 1951 a început să participe la şedinţele şi întrunirile membrilor Partidului Comunist din Statele Unite. Hărţuit din această cauză, şi-a găsit refugiu ca pastor în cadrul Bisericii Metodiste. N-a rezistat mult, intrând în conflict cu mai-marii acesteia, care au re­fuzat ideea integrării negrilor. A cochetat o vreme cu baptiştii, după care s-a gândit să-şi creeze propria "religie", având la bază ideile socialiste, "o biserică deschisă pentru toate grupurile etnice". Vorbind la ra­dio, apărând în emisiuni tv, şi-a câştigat adepţi, dar şi duşmani. Împreună cu soţia sa, Marceline, au adoptat copii de diferite rase, ei având un singur fiu, pe care l-au botezat Stephan Gandhi. Ideologia sa a numit-o "socialism apostolic". Bineînţeles că în America aşa ceva nu putea fi tolerat, mai ales că mulţi erau tentaţi să adere la această nouă religie: "Dacă mă vezi ca pri­etenul tău, eu îţi voi fi prieten. Voi fi tată pentru cei care nu au tată. Dacă mă vezi ca salvator, eu voi fi salvatorul tău. Dacă mă vezi ca Dumnezeu, eu voi fi Dum­nezeul tău".
La un moment dat i-a venit ideea creării unei aşezări în afara ţării, pentru adepţii lui, iniţial nu­mit "Proiectul agricol al templului popoarelor". A ales o pădure din Guyana, a defrişat 700 de hectare (la 225 de kilometri de capitala Georgetown), punând bazele oraşului care să-i poarte numele - Jonestown. Ajunsese să aibă 1.200 de locuitori, şcoală pentru cei 300 de copii, spital, bibliotecă (10.000 de volume "alese"). Aproximativ 60 la sută dintre "enoriaşi" erau negri, integrarea acestora fiind ideea sa călăuzitoare. Banii veneau gârlă de Ia cei care părăseau existenţa normală, preferând viaţa în această comunitate "socialistă". Rudele celor îndoctri­naţi protestau la guvernul american să intervină, aces­ta a trimis observatori, care au raportat că totul este în ordine, că nimeni nu este ţinut cu forţa în acea co­lonie. Doar că, în 1978, congresmanul democrat Leo Ryan, alertat de mai mulţi alegători, s-a deplasat în Guyana. Din delegaţie făceau parte: asistentul său, nouă jurna­lişti, o echipă de la NBC TV şi câteva rude de-ale ce­lor consideraţi a fi ţinuţi cu forţa în "Templul po­poarelor" creat de Jim Jones. Toate bune şi la locul lor: au stat de vorbă, au vizitat "oraşul", au mâncat împreună cu Jim Jones şi "consilierii" lui, dar, la plecare, Ryan a întrebat dacă vrea cineva să părăsească Tem­plul şi vreo 15 s-au arătat dispuşi. Asta l-a înfuri­at la culme pe "Guru", acuzându-i de trădare. Când au ajuns la pista de decolare din apropiere, o camionetă s-a apropiat şi trei inşi au deschis focul asupra celor care aşteptau să urce în avion! Cinci inşi au fost ucişi: congresmanul Leo Ryan, Don Harris, jurnalist la NBC, Bob Brown, cameramanul său, care tocmai filma ata­cul, Greg Robinson, fotoreporter la "San Francisco Examiner" şi Patricia Parks, una dintre femeile care au vrut să părăsească "Templul". Ceilalţi au fost răniţi ori au reuşit să se adăpostească. Aviatorii, când au văzut că-i de rău, au pornit avionul şi-au plecat, lă­sând morţii şi răniţii în voia sorţii!... În acest timp, Jim Jones şi-a adunat "supuşii", spunându-le că va fi adusă armata şi le va fi nimicită comunitatea, aşa că "unica soluţie este sinuciderea revoluţionară". Au fost preparate băuturile afrodisiace şi otrăvitoare, în pahare din plastic, aşezate pe o masă lungă în faţa scenei de pe care le vorbise "Dumnezeul" lor. Cei care au încercat să fugă în pădure au fost împuşcaţi de membrii "Brigăzii roşii". Câţiva tot au scăpat şi au povestit scenele de coşmar, în care părinţii îşi otrăveau copiii, după care se sinucideau. Bilanţul morţilor: 909, dintre care 304 copii. Marceline, soţia lui Jones s-a otrăvit, iar el s-a împuşcat. Deasupra "tronului" său s-a găsit un citat din George Santayana: "Cei care nu-şi amintesc trecutul sunt condamnaţi să-l repete".

 

comentarii
2 comentarii

Si acest tragic eveniment intra sub incidenta teoriei conspiratiei. Am citit cartea despre acest Jones si secta lui. Totusi, a fost ceva ciudat in toata povestea si cred ca nu s-a spus tot adevarul.
gogu
06.10.2019 08:06
Gogu pintenogu e altul . Eu sunt doar simplu: Gogu. Ati citit cartea despre secta sinucigasa? Ceva nu era tocmai o.k....
gogu
07.10.2019 20:50
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

ULBS

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia