Continental
Tribuna
Lumea ca bâlci: Un tătar a cerut azil politic în Franţa
N. I. DOBRA
1751 vizualizari
Lumea ca bâlci: Un tătar a cerut azil politic în Franţa

Vă spuneam că în revista Paris Match, în această vară a fost inaugurată o nouă rubrică, dedicată străinilor care, printr-un concurs de împrejurări, au rămas şi s-au afirmat în Franţa. Primul ales a fost conaţionalul nostru Emil Cioran, următorul fiind renumitul balerin Rudolf Nureiev.

Rusia a avut şi are mulţi compozitori, cântăreţi, dansatori de talie mondială. Eu, nefiind un mare fan al baletului, tot am auzit de Anna Pavlova, Vaslav Nijinski, Maia Pliseţkaia, Mihail Barişnikov, care au făcut fu­rori pe scenele lumii.

Rudolf Hametovici Nureiev este considerat cel mai mare dansator al secolului trecut, balerin şi coregraf născut la 17 martie 1938 în Irkutsk, Uniunea Sovietică, dintr-o mamă rusoaică şi un tată tătar. A copilărit în Başkiria şi-a fost atras din copilărie de dans, dove­dind aptitudini deosebite. A urmat cursurile Şcolii de balet din Vaganova, patronată de renumitul Institut Kirov din Leningrad. În scurt timp s-a detaşat de co­legii de generaţie, iar în 1961 o întâmplare i-a determinat existenţa ulterioară. În 1961, trupa de balet Kirov trebuia să participe la un turneu la Paris, dar prim-balerinul Konstantin Sergheev s-a accidentat, aşa că în locul său a plecat Nureiev. Evoluţia lui pe scenă a impresionat pe toată lumea. (Am omis să precizez că balerinul avea asumate preferinţe homosexuale.) La Aeroportul Bourget din Paris, în 16 iunie 1961, în timp ce aşteptau îmbarcarea în avionul Aeroflot spre Mos­cova, în ciuda strictei supravegheri a agenţilor KGB, Nureiev a intrat în postul de poliţie al aeroportului solicitând azil politic. A fost scos pe o uşă din spa­te şi... dus a fost, trupa plecând spre casă fără el!

Un rol în acest scenariu l-a avut Clara Saint, logodnica chiliană a unuia dintre fiii lui André Malraux, la acea dată ministru al Culturii în Franţa şi bun amic al lui Charles de Gaulle. Nu s-a iscat niciun conflict diplomatic, nefiind vorba de un om de ştiinţă ori un spion care ar fi putut divulga cine ştie ce secrete, ci doar de un balerin homosexual. A fost imediat anga­jat de compania de balet Marquis de Cuevas, impresionând ca prim-balerin în spectacolele "Bayadera" şi "Frumoasa din pădurea adormită" ale Operei Garnier. La încheierea contractului, nu s-a mai mulţumit cu Pari­sul, mutându-se la Royal Ballet din Londra, atras fiind de celebra dansatoare britanică Margot Fonteyn. Deşi ea avea 42 de ani, iar el 23, au dansat împreună din 1962 până în 1979, când ea s-a retras oficial din activitate, la venerabila vârstă (pentru o balerină) de 60 de ani!

Rudolf Nureiev şi-a continuat prodigioasa cari­eră în Statele Unite. Avea bani în băncile din Elveţia, dobândise glorie, îşi cumpărase trei insuliţe Galli, un­de se retrăgea cu amicii lui şi nu erau puţini. În 1983 a fost numit director al Baletului Operei din Paris. S-a bucurat de cele mai înalte onoruri: Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

A murit în 6 ianuarie 1993, la doar 54 de ani, bol­nav de SIDA, fiind îngropat în cimitirul rus Sainte-Genevieve-des-Bois în Essonne.

Au rămas în urma lui mai multe spectacole de ba­let de referinţă, filmate: Romeo şi Julieta, Don Quijote, Spărgătorul de nuci, Lacul lebedelor etc.

comentarii
1 comentarii

Nureev a fost un dansator care si-a depasit limitele fizice ...
16.09.2019 20:48
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia