Tribuna
Lumea ca bâlci: Un inventator genial, dar nu cel mai bun părinte
N. I. DOBRA
2620 vizualizari
Lumea ca bâlci: Un inventator genial, dar nu cel mai bun părinte

Cel puţin aşa îl caracterizează Lisa Brennan-Jobs pe tatăl ei, în cartea pe care a publicat-o recent şi pe care a scris-o "fără iubire, dar fără ranchiună”. 

Steve Paul Jobs (1955-2011) s-a născut în San Francisco, părinţii lui biologici fiind sirianul Abdul Fattah Jandali (la vremea aceea student) şi Joanne Carole Schieble, americană cu origini germane (tot studentă). 

Cei doi, necăsătoriţi, ca să-şi poată continua studiile, l-au dat în adopţie pe copil familiei Clara şi Paul Jobs. Steve a urmat cursurile unui liceu din Cupertino, California, apoi ale Colegiului Reed din Portland, Oregon.  În vacanţe a lucrat la compania Hevlett-Packard din Palo Alto, California, unde l-a cunoscut pe Steve Wozniak. Împreună, cu bani împrumutaţi, au creat compania de calculatoare Apple, care a luat amploare şi i-a făcut milionari.

În prima tinereţe a avut o relaţie cu Chrisann Brennan, o artistă hippi, care, în 1978, a născut o fetiţă,  Lisa, pe care Steve n-a recunoscut-o ca fiind a lui.  Povesteşte Lisa în carte: "M-am născut într-o fermă din Oregon, la bunicii din partea mamei.  Am trăit ani de mare sărăcie, mama muncind ca servitoare sau menajeră. Ţin minte că ne mutam mereu dintr-un loc în altul, dintr-o locuinţă în alta. În acest timp, tata câştiga milioane. Când eu aveam 4 ani, el avea 200 de milioane de dolari. Mama l-a dat în judecată şi, după efectuarea testului ADN, s-a confirmat că el este tatăl meu. Cu toate acestea, abia după ce împlinisem 7 ani, a acceptat să-i port numele. I s-a stabilit să-mi plătească o contribuţie bănească de... 386 de dolari pe lună, ulterior majorată la 500 de dolari! Treptat,  tata s-a obişnuit cu ideea că are o fată şi, ulterior, în câteva rânduri, şi-a cerut iertare pentru comportamentul lui, dar asta destul de târziu, când aflase că are cancer la pancreas şi va muri."

Steven a susţinut-o financiar ca să urmeze cursuri la Universitatea Harvard şi la King's College din Londra, studiind literatura. A devenit jurnalistă şi scriitoare, iar despre ea şi tatăl ei s-au făcut câteva filme şi au apărut câteva cărţi. Se pare că Steve Jobs s-a purtat astfel cu Lisa-spun psihanaliştii-fiindcă el însuşi a fost un copil părăsit de părinţii biolologici.

"Se pare - continuă Lisa povestea - că m-a iubit totuşi, dar n-a ştiut cum să-şi exteriorizeze sentimentele. După ce s-a prăpădit, la 56 de ani, am aflat că, prin testament îmi lăsase şi mie câteva milioane de dolari, la fel ca şi fiicelor şi fiului, copii pe care i-a avut cu soţia lui legitimă, Laurene Powell, care a moştenit grosul de miliarde. Relaţiile noastre sunt destul de reci, aşa că nu ne prea vizităm".

În prezent, Lisa locuieşte în Brooklyn, este căsătorită şi are un băiat de un an şi jumătate, Thomas. Jurnaliştii de la revista Paris Match au întrebat-o dacă tatăl ei i-a lăsat suficienţi bani încât să poată trăi fără să muncească. A râs: "Vă daţi seama că la asemenea întrebare nu pot să răspund".

Încă o istorie despre reuşită, despre bani, despre bogăţie, cea a lui Steve Jobs, dar şi despre nefericire şi moarte. La ce i-au folosit miliardele când l-a lovit necruţătoarea boală?

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia