Tribuna
Lumea ca bâlci: Nici în Norvegia monarhia nu stă pe roze
N. I. DOBRA
944 vizualizari
Lumea ca bâlci: Nici în Norvegia monarhia nu stă pe roze

După "agitaţia" din Marea Britanie, cu dezertarea fiului cel mic al prinţului moştenitor Charles şi a soţiei sale mulatre de la obligaţiile pe care le in­ cumba rangul, iată că o altă monarhie se află în impas.

Norvegia este o ţară mică (circa 5.300.000 locui­ tori), dar prosperă, din nordul Europei, cu oameni harnici într-un peisaj ostil, trăind în principal din pescuit, exploatarea petrolului şi a gazelor naturale, creşterea oilor. Este regat încă din anul 872, actualul suveran fiind Harald al V-lea, sistemul politic fiind monarhia constituţională (cea mai comodă pentru orice rege, care... participă, dar nu se bagă!) Numai că, cei din Casa Regală, dacă nu prea au ocupaţie... îşi fac, pe lângă ce le dă Dumnezeu, ca să nu trăiască chiar fără griji.

Chiar în ziua de 25 decembrie, cea a Crăciunului, Ari Behn, fostul soţ al prinţesei Martha-Louise, fiica cea mare a regelui, s-a sinucis!

Cine a fost acest Ari Behn? Pe adevăratul nume Ari Mikael Bjorshol, s-a născut în 1972 în Danemarca, din părinţi norvegieni. Pasionat de scris şi de pictură, a studiat în Marea Britanie, apoi la Universitatea din Oslo. Şi-a schimbat numele în Behn, a fost şofer pe TIR, magazioner, barman. La 27 de ani a publicat un volum de povestiri care s-a bucurat de succes, în câteva săptămâni vânzând 100.000 de exemplare. Nonconformist, trăind în medii dubioase, consumând alcool şi droguri, la o petrecere cu amicii, a cunoscut-o pe Martha-Louise, care s-a îndrăgostit lulea de el. În ciuda opoziţiei familiei regale, cei doi s-au căsătorit în 2002 şi au avut împreună trei fiice, în prezent de 16, 14, respectiv 11 ani. Dar, în 2017, au divorţat, ţinând totuşi legătura. El a decăzut fizic şi moral, nereuşind să renunţe la droguri şi alcool, în cele din urmă comiţând gestul fatal şi bulversând întreaga familie care se pregătea de sărbători. Cele mai afectate au fost fiicele lui, care îi pregătiseră cadouri-surpriză de Crăciun.

În privinţa văduvei, prinţesa Martha-Louise, aceasta, după divorţ, s-a cuplat cu un anume Durek Verrett, un şaman negru american bisexual, cu care umblă prin ţară, ţinând conferinţe (?!), la care norvegienii se duc atraşi mai mult de prinţesă, biletul de participare costând 70 de euro...

Ca şi când aceste supărări n-ar fi suficiente pentru bătrânul rege (82 ani), Haakon (46 ani), moştenitorul tronului, s-a căsătorit cu o hipiotă, Mette-Marit, cu care are doi copii. Numai că aceasta a fost diagnosticată cu "fibroză pulmonară cronică", maladie incurabilă. În plus, jurnaliştii au descoperit că, în perioada 2011-2013, Mette-Marit a făcut parte din anturajul miliardarului american pedofil Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în puşcărie spre a scăpa de condamnare.

Toate aceste derapaje n-au darul a le face viaţa liniştită suveranilor, mai ales că nici regele, nici regina, Sonja, nu sunt tocmai sănătoşi, într-o perioadă Haakon preluând chiar prerogativele tatălui său. În ce-i priveşte pe norvegieni, aceştia îşi văd de viaţa lor, frământările din cadrul Casei Regale privindu-le ca fapte diverse, deşi nu le este indiferent ce va urma, majoritatea lor fiind monarhişti convinşi.

(Apropo, dacă tot este preocupat guvernul nostru de reducerea cheltuielilor în toate domeniile, nu s-ar putea scoate din ecuaţie banii alocaţi aşa-zisei Case Regale a României, care, în fapt, nu mai există decât cu numele, ultimul rege, Mihai, murind fără moştenitor de sex masculin, aşa cum prevedea legea.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia