Tribuna
Lumea ca bâlci: Moartea tragică a unei actriţe în vogă
N. I. DOBRA
1583 vizualizari
Lumea ca bâlci: Moartea tragică a unei actriţe în vogă

Cei din generaţia mea cu siguranţă îşi amintesc cu emoţie de cele întâmplate la Los Angeles în noap­ tea de 8 spre 9 august 1969, când nişte descreieraţi, adepţi ai renumitului guru Charles Manson, au pătruns în vila de pe 10050 Cielo Drive, Benedict Canyon, ucigându-i cu sălbăticie pe locatari, între care era actriţa Sharon Tate, soţia regizorului Roman Polanski, însărcinată în luna a noua. Pentru cei tineri, iată istoria.

Sharon Tate s-a născut în 24 I 1943, Dallas, Texas, fiica unui ofiţer, mutat mereu dintr-un loc într-altul. În 1961 se aflau în Italia. Avea 18 ani şi dorea să devină actriţă. A primit un rolişor în filmul care tocmai se turna, "Barabbas". S-a "lipit" de un agent (sau el de ea?), care a sfătuit-o să meargă la Hollywood. Era o frumuseţe de adolescentă, blondă, inocentă, aşa că nu i-a fost greu să obţină un contract, nu cu marile case de film (MGM, Columbia, Fox), ci cu Martin Ransohoff, produ­ cătorul lui Roman Polanski: 750 de dolari pe săptămână, timp de şapte ani! I-a prezentat-o regizorului, acesta fiind renumit ca având trei pasiuni: cinemaul, schiul şi femeile. A invitat-o la restaurant, apoi s-au dus la ho­ tel, au tras ceva pe nas şi au petrecut noaptea împreună. Sharon i-a dat papucii amicului cu care fusese până atunci şi a văzut în regizorul evreu, cu 10 ani mai în vârstă, şansa ei de a se lansa în carieră. (Ce îi putea oferi Jay Sebring, unul dintre coaforii de la Holywood, fostul prieten?)

Raymond Roman Liebling, polonez de origine, cu ma­ ma ucisă în lagăr, şi-a început cariera în Polonia, după război, apoi s-a mutat în Franţa, în 1960 şi, în sfârşit, în Statele Unite, în 1968, la Hollywood, unde a fost primit cu braţele deschise, trei sferturi dintre pro­ ducători, regizori, actori fiind evrei de-ai lui.

Dacă până l-a cunoscut pe Polanski nu primise decât roluri în filme de mâna a doua şi în câteva seriale, de-acum şi-a început adevărata carieră. Mai mult, a reuşit să-l determine pe Roman s-o ia de ne­ vastă, căsătoria având loc în 20 I 1968, în Anglia, la Chelsea, într-un cerc restrâns de prieteni. La un mo­ ment dat, Polanski a remarcat: "Sunt mai mulţi fotografi decât nuntaşi!". Contractele au început să vină şi, odată cu ele, banii. Au cumpărat o vilă la Hollywood, un­ de aveau în permanenţă prieteni din branşă invitaţi. Roman i-a făcut cadou un Rolls alb, iar el conducea un Ferrari. În 1969, deşi era însărcinată, Sharon turna în Italia în filmul "12 plus unu". În 20 iulie, temându-se de avion, s-a îmbarcat pe transatlanticul Queen Elizabeth 2, pentru a se întoarce în Statele Unite. EI a rămas în Anglia, urmând, să se reîntâlnească în 12 august, data la care ar fi trebuit Sharon să nască. Ştiind că ei nu-i place singurătatea, a dat-o în grija unui bun prieten, Wojciech Frykowski, şi a logodnicei acestuia, Abigail Folger. De asemenea, fostul ei amic, Jay Sebring, devenit un intim al cuplului, dormea de multe ori la ei.

În 8 august, cei patru au mers la un restaurant cu specific mexican. El Coyote, situat pe Beverly Boulevard. S-au întors seara la vila lui Sharon. În jurul orei 24, sau mai târziu, a năvălit în casă o hoardă de des­ creieraţi, care i-a ucis pe toţi, scriind pe pereţi, cu sângele lor, "pigs" (porci). Charles Manson n-a partici­ pat la masacru, dar avea antecedente şi-a fost condam­ nat la moarte. Între timp, în California, pedeapsa cu moartea a fost abolită, aşa că a rămas cu închisoare pe viaţă. A murit în 19 noiembrie 2017, în închisoarea din Bakersfield, California, la vârsta de 83 de ani...

În ce-l priveşte pe Roman Polanski, acesta şi-a continuat activitatea şi... aventurile sexuale. În 1979 a fugit din America, pentru a nu fi închis sub acuza­ ţia că a violat o minoră.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia