Tribuna
Lumea ca balci: Marella Agnelli - o existenţă de poveste
N. I. DOBRA
1977 vizualizari
Lumea ca balci: Marella Agnelli - o existenţă de poveste

Probabil că puţini sunt cei care n-au auzit de Gianni Agnelli (1921-2003), nepotul lui Giovanni Agnelli fondatorul societăţii Fiat şi fiul lui Eduardo Agnelli şi al prinţesei Virginia Bourbon del Monte, cel care a făcut din Fiat cea mai importantă companie italiană şi unul dintre primii constructori de automobile din Europa, a creat un adevărat imperiu, incluzând presă (La Stampa), editură, club de fotbal (Juventus Torino) etc.

La banii lui, fireşte, a dorit să aibă ca soţie tot o femeie cu sânge albastru (cum a fost maică-sa), aşa că a ales-o pe Donna Marella Caraciollo di Castagneto, prinţesă din înalta societate (n. 4 mai 1927), femeie frumoasă, distinsă, cultivată. Tatăl ei, Don Filippo Caracciollo, era al 8-lea prinţ di Castagneto, al 3-lea duce di Melitto, iar maică-sa, Margaret Clarke, o americancă dintr-o familie înstărită.

L'Avvocato - cum era numit Gianni - a fost şi a rămas un curvar, iar mass-media l-a taxat de fiecare dată când călca alături de consoartă, dar aceasta era prea mândră şi prea sus-pusă pentru a se deranja să comenteze, conform tradiţiei vechii nobilimi. Bineînţeles că nunta lor, în 19 noiembrie 1953, care a avut loc la Osthoffen, lângă Strasbourg, a fost pe larg urmărită în presa acelor ani. Nu se poate spune că au avut o căsnicie perfectă, dar au păstrat aparenţele, având între prieteni personalităţi din toate mediile: Jackie Kennedy, Giscard d'Estaing, Fidel Castro, (!), Gorbaciov, pictori, scriitori, muzicieni - toţi fiind invitaţii lor la unele petreceri şi croaziere cu yachtul lor. Pentru ei nu era o problemă  să urce în avionul privat pentru a merge să mănânce la Saint-Tropez, să schieze la Saint -Moritz, la vernisajul unei expoziţii la Londra ori să cineze la Maxim's în Paris.

Au avut doi copii: Edoardo (n. 1954), care s-a sinucis în anul 2000, supărat că Gianni l-a şters de la succesiune, fiindcă nu era om de acţiune, fiind pasionat de literatură, de filozofie, de fotografie şi pe Margherita, contesă de Pahlen (n.1955), care le-a "dăruit" opt nepoţi. Unul dintre aceştia, John, a fost desemnat de Gianni să-i urmeze în fruntea afacerilor. În ciuda bogăţiei, Marella Agnelli n-a fost ocolită de necazuri: mai întâi sinuciderea fiului, apoi moartea soţului, în 2003, apoi cearta pentru moştenire cu fiică-sa, care a purtat-o prin tribunale, dar a trecut peste toate, găsindu-şi refugiu în grădinărit,  participând la licitaţii şi colecţionând lucrări de artă modernă, întâlnindu-se cu prietene de rangul ei. Satisfacţia cea mai mare a văduvei a fost că s-a înţeles foarte bine cu nepotul, John Elkann - rezultat din căsătoria fiicei sale cu scriitorul Alain Elkann - cel care conduce în prezent societatea Fiat. Renumitul scriitor american şi evreu, Truman Capote, a numit-o pe Marella "lebăda europeană numărul unu”, datorită ţinutei, dar şi distincţiei sale, eleganţei cu care se îmbrăca şi se purta. De ce v-am spus istoria acestei familii, fiindcă prinţesa s-a stins din viaţă la începutul acestui an, în 23 februarie, în casa din Torino, la vârsta de 91 de ani. În faţa morţii toţi suntem egali.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia