Tribuna
PNL
Lumea ca bâlci
"Femeile şi banii - punctele nevralgice ale lui Carol al II-lea”
N. I. DOBRA
5576 vizualizari

Aşa l-au caracterizat unii istorici pe regele cel mai deştept dintre cei pe care i-a avut România modernă (Carol I, Ferdinand şi mezinul Mihai). Este adevărat, la o privire superficială: a renunţat la tron de patru ori iubind o femeie ori alta. Pentru Zizi Lambrino a dezertat din armată şi a fugit cu ea în Rusia, ca să se căsătorească la Odesa. Plodul acelei aventuri a fost Mircea Lambrino, pe care l-a recunoscut. A fost silit să divorţeze, dar s-a înamorat de prinţesa grecoaică Elena, cu care s-a căsătorit şi l-au avut pe Mihai, un moştenitor de tron nefericit. Apoi, a cunoscut-o pe roşcata, pistruiata, zvăpăiata Elena Wolf-Lupescu, care l-a aiurit de tot, făcându-l să renunţe la aproape tot: titlu, tron, onoruri, ţară, nevastă, copil... Nu şi la bani, fiindcă a avut grijă, când şi-a luat lumea-n cap, să nu plece cu mâna goală (cum nici Mihai, fiu-său, când a abdicat, n-a plecat în curu gol, cum îl tot vaită monarhiştii de carton de azi, că de n-avea, nu făcea un cârd de fete şi nu locuia într-o vilă din cea mai "scumpă" ţară, Elveţia).
Împotriva a ce spun şi scriu istoricii zilelor noastre, românii l-au iubit pe Carol al II-lea, primul Hohenzollern născut şi botezat ortodox, pe pământ românesc, cel care era un fel de răzvrătit al familiei, înalt, frumos, deştept, cu simţul umorului, ştiind să se facă plăcut vulgului. Un singur lucru nu le-a plăcut românilor din toate clasele şi categoriile sociale: că s-a cuplat cu "Lupeasca”, cu "Duduia”, cu "Jidoavca".
În 1930, când Iuliu Maniu şi alţi câţiva fruntaşi politicieni au decis să-I readucă din exil şi să-l instaleze pe tron pe Carol - detronându-şi propriul fiu! - o singură condiţie i-au pus: să renunţe la Elena Lupescu. Şmecher, Carol a acceptat condiţia, dar metresa se afla în "bagajele" lui când a ajuns în România. Hai că politicienii de profesie au înghiţit găluşca, dar mai exista un general Ion Antonescu, poreclit "Câinele roşu", nu fiindcă ar fi avut afinităţi comuniste, ci pentru că realmente avea părul de culoarea morcovului. Acesta l-a silit să abdice încă o dată, încoronându-l pe blegomanul Mihai, pe care îl putea manipula după voia lui.
A plecat cu iubita lui şi cu un tren cu de toate. Legionarii, care oricum îi puseseră gând rău şi l-ar fi mâncat de viu, pentru că îl făceau vinovat de moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, au încercat să-l ucidă în gară la Timişoara, numai că trenul nu a oprit. Carol a băgat-o pe amantă în vana băii şi s-a culcat peste ea pentru a o feri de gloanţele atacatorilor...
Ceea ce mi se pare nu doar surprinzător ci şi de domeniul absurdului este că regele cu amantă evreică a semnat legi crâncene împotriva evreilor şi, concomitent, făcea afaceri în beneficiul lui cu industriaşi sau bancheri evrei.
Carol al II-lea, în altă conjunctură istorică, ar fi putut fi un rege mare, fiindcă avea calităţile necesare: inteligenţă, diplomaţie, oportunism, personalitate. După 10 ani de domnie cu incontestabile merite în domeniul încurajării culturii, Carol a fugit ca un borfaş de rând, lăsând în urmă o Românie ciuntită de nemţi şi de ruşi, stoarsă, umilită. Era nevoie de un ins integru, patriot român, decis să facă ordine în ţară şi să recupereze ce li se luase românilor împotriva voinţei lor. Acela a fost Ion Antonescu, pe care nu avem voie să-l pomenim decât în şoaptă, ca să nu-i supărăm pe nepoţii... Elenei Lupescu!
Ale istoriei ciudăţenii!

 

comentarii
6 comentarii

Copiind din Magazin Istoric, nu vei înțelege nici cum dădea amantul amantei evreice legi antisemite, nici cât de români erau românii care-l iubeau pe deșteptul Carol al 2lea. Și după cum îl prezinți te contrazici singur căt de deștept a fost.
12.12.2019 23:36
Judecat de societate pentru ca iubea banii si femeile, Carol al 2-lea s-a linistit si a renuntat la tron pentru ca si-a gasit implinirea alaturi de "Duduia" cu care a ramas pana la finalul vietii.
xxl
13.12.2019 08:16
Hmmm... A facut multe pt. cultura si tineret> a donat o parte din terenul domeniilor regale Facultatii de Agronomie ( in epoca postdecembrista Puiu Popovici a pus mana pe acel teren si a construit vilute si s-a umplut de bani si acum sta la Londra), a ajutat Revista Fundatiilor Regale... Avea si el un ... tic... si nu-l suporta orice femeie.. Lupeasca avea ea vreun talent deosebit de l-a subjugat...
14.12.2019 22:10
L-a ajutat pe Arghezi ( Ergezi ) să-și cumpere o casă cu grădină...lucru mare , căci din leafa de poet (? ? ) acesta n-ar fi reușit prea curând...
Hergane Gorduna
15.12.2019 12:54
Blegomanul Mihai ?? Păi regele Mihai era admirat de însăși Iosif Vissarionovici, după reușita acțiunii insurgente din 23 August 1944 !
Când te apreciază chiar I.V. Stalin pentru curaj, înseamnă că ești cineva !
Agenteur-X7
15.12.2019 13:04
L-a admirat si l-a decorat. Oare de ce? Pt. ca i-a acceptat conditiile dupa ce Groza i-a arata ca buzunarul lui e umflat nu de la chei, ci de la pistol...
@Agenteur X7
15.12.2019 20:00
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia