Tribuna
Lumea ca bâlci
Femei "comuniste" în inima Braziliei
Femei

Noiva de Cordeira este un sat situat în statul brazilian Minas Gerais, o ciudăţenie în zilele noastre, pen­tru că reprezintă o întoarcere la matriarhat. Fiindcă femeile s-au organizat după modelul kibutz-ului evre­iesc: o comunitate rurală colectivă, muncind împreună şi împărţind roadele muncii în mod egal, neexistând ierarhii şi îngrădiri religioase. Într-o ţară în care 7 la sută din populaţie câştigă mai puţin de 2 dolari pe zi, aceste femei au preferat să încerce un altfel de mod de viaţă, contrar capitalismului. Fiecare este liberă, cu condiţia să participe la viaţa comunităţii, adică la munca pe ogor şi la creşterea animalelor: vaci, porci şi păsări. Una se ocupă cu învăţarea copiilor, altele gă­tesc, mănâncă împreună într-o sală semănând a cantină.
În week-end, când li se întorc bărbaţii de la locurile de muncă în Belo Horizonte, capitala statului, situată la 85 de kilometri de sat, îşi petrec timpul în familie, după care revin la activităţile cotidiene.
Doi reporteri de la revista Paris Match au stat câteva zile în acest sat "comunist" şi li s-a părut că totul decurge normal, iar femeile sunt mulţumite. Flavia Emediato a fost ghid şi le-a relatat: "Noi nu dorim altceva decât egalitate, între noi şi între noi şi bărbaţi. Prin această comunitate vrem să dovedim că femeile sunt capabile de a se organiza şi de a munci în folosul familiilor. Nu există ierarhii, nici privile­gii, nici îngrădiri religioase. Fiecare se roagă în singurătate lui Dumnezeu, fără a avea nevoie de un îndrumător. Unii cred că suntem o sectă, dar se înşală. Singurii care câştigă şi aduc bani pentru comunitate sunt bărbaţii, fiindcă avem nevoie pentru cumpărarea de utilaje, pentru carburant, dar repartiţia se face în mod egal".
Întreaga comunitate numără 300 de suflete, dar două sunt pericolele care pândesc: unii ar dori să se alăture celor din Noiva de Cordeira, or resursele să­tenilor sunt limitate, ajungându-le doar lor să tră­iască, iar, pe de altă parte, Ministerul Turismului din Brazilia ar vrea să transforme satul într-un punct de atracţie, ceea ce ar perturba viaţa bucolică pe care o duc în prezent locuitorii lui.
Cea care a fost cu ideea creării acestui mod de viaţă în comun şi fără prejudecăţi este Delina Fernandes Pereira, care, la 14 ani, a fost măritată forţat cu un pastor evanghelic în vârstă, care a terorizat-o realmente cu dogmele lui de fanatic religios. Revolta s-a produs în 1994, prima fiind chiar fiica cea mare a preotului, Rosa: şi-a tăiat părul şi şi-a scurtat rochia. Mai mult, a apărut cu o ţigară în colţul gurii, adevărată blasfemie! Încet, "pas cu pas", exemplul ei a fost urmat şi de alte femei, în frunte cu mama sa, Delina. Aşa s-a produs emanciparea, popa prăpădindu-se în izolare şi singurătate.
"Bineînţeles că apar şi conflicte inerente - spune Flavia - dar le stingem în adunări de terapie colectivă. Cine ne bănuieşte că alcătuim o sectă greşeşte, pen­tru că nu există nici interdicţii, nici cultul unei personalităţi, nimeni nu face prozelitism".
Dacă mă întrebaţi pe mine, vă spun că nu cred în reuşita unui asemenea "falanster" al femeilor, fără să fiu sexist. Mai multe nu vă spun.

comentarii
3 comentarii

De citit ziarul ,,Tribuna de Minas Gerais,,
Agenteur-X7
20.03.2020 12:59
De văzut pe Google SARDAX DEVIANTART, unde matriarhatul este prezentat cu o aleasă măiestrie...
Hakerru
20.03.2020 13:13
De ce nu? Femeile astea nu sunt bigote, nu sunt nici amazoane. Muncesc la un fel de CAP, cresc copii, au soti, se roaga.... E ca si cand ar munci intr-o corporatie, doar ca impart roadele muncii si nu le persecuta vreun misogin impotent...
feminista
20.03.2020 21:24
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia