Tribuna
Sevis
Locuinţe gratuite sau la preţuri de un dolar, în opt oraşe! Ce condiţii trebuie îndeplinite
Rămase fără locuitori, mai multe oraşe din toată lumea au ajuns să recurgă la soluţii inedite în încercarea de a-şi repopula comunităţile. Oricât de ciudat ar părea, nu doar de la noi se pleacă pe capete. Fenomenul e răspândit şi la case mai mari unde autorităţile vin cu oferte tentante, cel puţin la prima vedere.

Mai multe oraşe au început să doneze sau să vândă case nelocuite sau mici apartamente la preţuri extrem de mici, în speranţa că vor reuşi astfel să repo­pu­leze comunitatea. Unele administraţii locale oferă inclusiv pachete speciale care să-i încurajeze pe cumpărători să renoveze locuinţele vechi şi să se mute în oraşele respective, scrie Business Insider, citat de digi24. Cine poate refuza o casă ori un apar­tament la preţ de un dolar? Oricât de tentant pare, renovarea unei locuinţe vechi poate ajunge să coste mai mult decât una nouă. Unde mai pui că în oraşele în care populaţia s-a redus dramatic, locurile de muncă sunt tot mai greu de găsit. Opt oraşe oferă gratuit proprietăţi sau cer preţuri extrem de mici:

Tokyo, Japonia


Niciodată în istoria ei, Japonia nu a ajuns la peste 8 milioane de case nelo­cuite sau abandonate, aşa cum se în­tâmplă în prezent.
În Tokyo, ansamblurile rezidenţiale sunt construite într-un ritm extrem de alert, însă una din 10 locuinţe este ne­locuită. Cel puţin aşa arată concluzia unui raport dat publicităţii de Japan Times.
Principalul motiv îl reprezintă popu­laţia în scădere a Japoniei, ceea ce se tra­duce printr-un număr redus de cumpă­rători.
În prezent, Tokyo oferă locuinţe gra­tuite, prin intermediul unei baze de date online, dar şi locuinţe scoase la vânzare cu preţuri care pornesc de la patru euro.

New Haven, Connecticut


Persoanele care aleg să-şi cumpere o casă în New Haven pot primi până la 10.000 de dolari ca să poată acoperi avansul pentru locuinţă. Subvenţia este acordată sub forma unui împrumut cu dobândă zero, împrumut care este şters după o perioadă de cinci ani.
Pentru locuinţele renovate şi care beneficiază de transformări energetice, autorităţile oferă sume de până la 30.000 de dolari.

Tulsa, Oklahoma


Nomazii digitali pot primi până la 10.000 de dolari pentru a se muta în oraş, prin intermediul unui program numit Tulsa Remote. Aceştia  beneficiază şi de o reducere de 33% la închirierea u­nei locuinţe, cu costurile pentru utili­tăţi incluse în preţ. Ca să poată prinde aceste avantaje, tot ce au de făcut cei interesaţi e să locuiască în Tulsa vreme de un an.

Buffalo, New York


Un dolar. Atâta costă, în Buffalo, locuinţele deţinute de primărie care nu servesc publicului. Cine vrea o astfel de locuinţă trebuie să o renoveze, aşa cum cere legea, şi să locuiască în Buffalo cel puţin trei ani.

Baltimore, Maryland


De două ori în fiecare an, autorităţile locale selectează 30 de persoane care primesc discounturi atractive şi 5.000 de dolari pentru achiziţionarea primei locuinţe. O condiţie pe care o au de îndeplinit cei selectaţi este ca veniturile lor să fie mai mici cu 80 de procente faţă de media zonei.

Harmony, Minnesota


12.000 de dolari. Asta e suma maximă pe care rezidenţii din HArmonz o pot încasa pentru a-şi cumpăra o locuinţă în oraş. În acest fel, autorităţile speră să repopuleze micul orăşel din sudul statului Minnesota. În prezent, în localitate nu trăiesc mai mult de 1.000 de persoane.

Gary, Indiana


În august, autorităţile din Gary, Indiana, au anunţat că vând case cu preţul de un dolar. Amatorii trebuie să fie dis­puşi să renoveze proprietăţile achiziţio­nate în termen de maxim un an şi să locuiască în oraş cel puţin cinci ani. De asemenea, ei trebuie să aibă un venit anual de cel puţin 38.750 dolari.

Italia. Case la ţară cu preţul de un euro fiecare

Ollolai (foto) este un micuţ sat de pes­cari din Sardinia, ameninţat să rămână fără locuitori. În ultimii 50 de ani, populaţia a scăzut de la 2.250 de locuitori la doar 1.300 şi continuă să scadă. Guvernul a decis astfel să scoată la vânzare toate proprietăţile aban­donate din localitate, care pot fi achi­ziţionate cu doar 1,25 dolari sau 1 euro. Însă există şi o condiţie: cumpărătorii trebuie să renoveze proprietatea în decurs de trei ani.
Renovarea poate ajunge la sume de aproximativ 25.000 de euro, însă preţul nu pare să-i descurajeze pe cei interesaţi să aibă o casă în Italia. unde locuinţele sunt foarte scumpe.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia