Continental
Tribuna
Italia, cea mai sănătoasă ţară din lume! Cum arată clasamentul primelor 10 state de pe Terra
Bloomberg Global Health Index a publicat, zilele trecute, clasamentul celor mai sănătoase state din lume, după ce a scotocit localităţi din 163 de ţări din toată lumea. Cine s-a săturat de poluarea, mizeria, ambuteiajele, cocalarii şi celelalte "miresme" care ne colorează vecinătăţile n-are decât să înşface valiza şi să-şi aleagă ţara şi oraşul visat. Mai ales că analiza celor de la Bloomberg a luat în calcul speranţa de viaţă, cauzele decesului, subnutriţia, tensiunea arterială şi consumul de tutun.

Clasamentul celor mai sănătoase 10 state din lume este deschis de Italia, însă ordinea arată aşa:

10. Luxembourg
Un stat mic, înghesuit între Franţa, Belgia şi Germania în care activităţile fizice practicate în şcoli şi zone publice sunt la ordinea zilei. Alimentaţia nu mizează pe un consum tocmai dietetic, cei mai mulţi dintre localnici fiind obişnuiţi cu brânzeturile, carnea şi cartofii.

9. Israel
Peştele, legumele şi grăsimile nesaturate nu lipsesc din dieta de bază. Un studiu aparţinând Centrului Volcani arată că 80% dintre respondenţi au declarat că mănâncă zilnic fructe şi legume.
În comparaţie cu ce se întâmplă în alte state, israelienii au unele dintre cele mai scăzute niveluri de colesterol din lume, iar dietele aici se îmbunătăţesc odată cu înaintarea în vârstă. Mai ales de la 50-60 de ani, adulţii sunt foarte preocupaţi  de toate detaliile care alcătuiesc o alimentaţie sănătoasă.

8. Suedia
Cât sport fac suedezii nu mai face nimeni. Cel puţin asta arată rezultatele unui studiu realizat de Consiliul European în urmă cu cinci ani. Dieta de bază este una săracă în carbohidraţi şi bogată în grăsimi potrivite, astfel încât suedezii ocupă locul al doilea în topul ţărilor nordice cu speranţa de viaţă ridicată.

7. Japonia
Vestiţi pentru vârstele înaintate la care ajung cei mai mulţi dintre locuitori, Japonia are o reţetă simplă: exerciţii fizice practicate regulat şi o dietă din care excesele lipsesc cu desăvârşire. Studiile recente arată că aproximativ un sfert din populaţie depăşeşte vârsta de 65 de ani.
Japonezii se feresc să se îndoape la masă, iar ideea aia şi românească, şi stupidă, cu "Nu lăsa nimic în farfurie, că-ţi laşi puterea!" probabil că nici nu poate fi tradusă. Cei din Prefectura Okinawa spun că cel mai bine e să mănânci până când gradul de saturaţie ajunge la 80%, metodă prin care bolile sunt ţinute la distanţă. Şi amânate cum pe la noi, ăştia obişnuiţi să-şi căptuşească burdihanele cu cefe de porc şi sarmale, n-are cum să se întâmple.

6. Spania
E, aici ajungem la meniul mediteranean, cu nelipsitul ulei de măsline. În combinaţie cu legumele proaspete, carnea slabă şi de o bună calitate, nu mai are nevoie decât de vestitele vinuri locale pentru ca dieta să poată zâmbi regulamentar, cu caninii la vedere. Statisticile spun că, dintre toate statele europene, spaniolii consumă cele mai puţin produse de tip fast-food.

5. Australia
În primul rând, plaje cum altele nu mai prea sunt. Peisajele Australiei au făcut-o să devină destinaţia anului 2016, cel puţin aşa a decis Traveler. Iar un mic dejun savurat pe o plajă de copertă înseamnă localnici şi rezidenţi mulţumiţi şi sănătoşi.

4. Singapore
E cel mai scump loc din lume, dar şi cel mai sănătos din toată Asia. Oraşul este apreciat pentru mâncarea sănătoasă, uşor de găsit                              24 de ore, oriunde doreşti. Exerciţiile fizice şi, în general, mişcarea, nu sunt tocmai un as gata să iasă din mânecă.

3. Elveţia
Considerată cea mai bună ţară din lume, Elveţia este o prezenţă care nu mai miră pe nimeni în acest clasament. Are un sistem de sănătate pe care noi, de pildă, n-o să-l putem atinge încă vreo mie-două de ani, iar speranţa de viaţă e ca o iederă pe care ascensiunea n-o mai satură. Prospeţimea cu care Alpii răsuflă peste Elveţia cu siguranţă că are şi ea "vina" ei.

2. Islanda
Aici e şi mai simplu: aurora boreală  şi bucătăria nordică. Doi aşi care au trimis Islanda direct pe podium. Locuitorii nu-şi refuză aproape niciodată ieşirile în natură, iar mişcarea combinată cu o dietă bazată pe fructe de mare proaspete nu avea cum să dicteze alt rezultat. Aş adăuga peisajele cum doar în Ţara Elfilor ai ocazia să întâlneşti. Curăţenia şi ordinea sunt, încă la ele acasă, cu toate că "hainoştri" au aflat deja că Islanda poate fi mult mai rentabilă dacă hăbăucii de localnici încă nu-şi încuie nici măcar maşinile, darmite casele.

1. Italia
Se spune despre copiii născuţi în Italia că au şanse mari să prindă 80 de ani. Cu o condiţie: să şi rămână acolo, nu care cumva să-şi ia şi tălpăşiţa. Dacă nu şi-o iau şi rămân pe dieta bogată în fructe de mare, legume şi ulei de măsline, colesterolul le va mulţumi în fiecare zi, iar sănătatea nu va afla prea curând cum arată un cabinet medical la interior. De peisaje nu mai pomenesc, cine-a fost ştie cam despre ce minuni e vorba. Cine nu, să meargă tot la Balcic, că n-aş vrea să-mi regăsesc Italia şi mai aglomerată.
Deci, nu uitaţi: Balcic, recomand, e tare de tot.
A, era să uit de Paralia! Dar să luaţi cefe de porc cu cartofi prăjiţi şi ketchup, plus o roabă de mici la desert, nu care cumva kalamari ori vreo mousakka, ne-am înţeles?
... Cum? Dacă e şi România în clasament? Păi, n-aţi reţinut că aici vorbim de state cu apucături şi deprinderi sănătoase??

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia