Tribuna
PNL
Interfaţă care leagă creierul de computer, testată în premieră! Elon Musk: "Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă"
Interfaţă care leagă creierul de computer, testată în premieră! Elon Musk:
Scenariile pe care filmele SF le ronţăie de ani buni sunt gata să devină realitate. O interfaţă capabilă să "lege" creierul de computer ar putea fi testată, în premieră, pe oameni, anul viitor, a anunţat iniţiatorul proiectului Neuralink, Elon Musk, citat de AFP, potrivit Agerpres. "Putem realiza o interfaţă creier-maşină completă", a declarat Musk, marţi seară, în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Ştiinţe din California unde miliardarul şi membrii echipei Neuralink au făcut o prezentare detaliată a stadiului în care au ajuns cercetările lor.

 

Musk spune că proiectul poate realiza un fel de simbioză cu inteligenţa artificială.

Antreprenorul futurist, creatorul maşinii electrice Tesla şi proprietarul SpaceX, a explicat că ceea ce el numeşte „dantelă neurală”, o uniune între creier şi computere, este o măsură esenţială împotriva „ameninţării existenţiale” a inteligenţei artificiale care, în opinia sa, reprezintă un pericol mai mare la adresa omenirii decât „pisicile domestice”.

Potrivit Neuralink, legătura dintre creier şi computer este asigurată prin intermediul unui senzor de dimensiuni extrem de reduse. Acesta poate implantat în creier printr-o incizie minusculă realizată de un robot special conceput pentru această operaţie de precizie.

"Aceştia sunt electrozi minusculi pe care robotul îi implantează cu uşurinţă", a explicat Musk, adăugând că mii de electrozi ar putea fi conectaţi în viitor la creier.

 

Telefon controlat cu ajutorul gândurilor

 

Tehnologia are planuri mari, ambiţii şi mai mari, iar limitele sunt împinse la extrem. Scopul acestui proiect este controlarea telefonului cu ajutorul gândurilor, însă tehnologia are în vedere extinderea acestei comunicări şi la roboţi. Adică şi roboţii să fie capabili să emită gânduri cu care să controleze telefoanele. 

"Are un potenţial enorm", a estimat miliardarul convins "că îl putem implementa la un om înainte de sfârşitul anului viitor".

Un neurochirurg din echipa Neuralink a vorbit şi de afecţiunile neurologice care pot beneficia de avantajele acestei tehnologii. Pe termen lung, însă, obiectivul este ca astfel de implanturi să fie îndeajuns de sigure, fiabile şi simple încât să poată intra în câmpul chirurgiei elective, pentru persoanele care visează să "adauge" creierului lor puterea unui computer superperformant.

Elon Musk crede că astfel de implanturi vor deveni, în curând, la fel de comune precum chirurgia oculară cu laser.

Proiectul Neuralink a fost demarat în 2017, an când Elon Musk a vorbit pentru prima dată de ideea unei interfeţe care să conecteze creierul la computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia