Tribuna
Insulele Feroe, închise pentru două zile: "Să nu devenim o nouă Islandă, cu hoteluri şi apartamente urâte! Vrem să protejăm ciobanii şi oile lor"
Insulele Feroe, închise pentru două zile:
Turişti mulţi, probleme multe. Şi o soluţie inedită găsită de autorităţile din Insulele Feroe: mai multe regiuni, inclusiv 11 obiective turistice foarte căutate de turişti, au fost închise temporar. Oficial, explicaţia a sunat aşa: pentru "lucrări de mentenanţă". Cu voluntari care au ales să-şi plătească singuri transportul şi să muncească gratuit alături de localnici.

 

Autoritatea de turism a Insulelor Feroe a anunţat că numărul turiştilor a crescut cu mai bine de zece procente în ultimii ani, aşa încât e nevoie de suplimentarea eforturilor de conservare a regiunilor pitoreşti de pe arhipelagul aflat sub jurisdicţia Danemarcei, relatează BBC News, citat de digi24.

Insulele Feroe au găsit însă o modalitate inedită pentru a continua să atragă turişti fără a-şi periclita priveliştile pitoreşti, mediul şi viaţa de zi cu zi a localnicilor.

"Închis pentru mentenanţă, deschis turiştilor voluntari"

Pe site-ul oficial al Insulelor Feroe a fost afişat mesajul „Închis pentru mentenanţă, deschis turiştilor voluntari”, odată cu lansarea unui program

pentru cei interesaţi să dea o mână de ajutor şi să contribuie la conservarea mediului din arhipelag.

Toate obiectivele şi atracţiile turistice au fost închise între 25-27 aprilie 2019,  iar locuitorii insulelor, ajutaţi de turiştii voluntari s-au apucat de treabă.

Apelului lansat de autorităţi i-au răspuns câteva mii de oameni din 25 de ţări. Dintre aceştia au fost selectaţi 100, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani. Şi-au plătit singuri zborurile spre Insulele Feroe, pentru a lucra alături de localnici în ultimul weekend din aprilie, primind, în schimb, cazare şi mâncare gratis.

Au lucrat împărţiţi în mai multe echipe, pe culori, şi s-au răspândit, alături de localici, pe toate cele 18 insule ale arhipelagului.

Voluntarii au construit şi reparat garduri, au construit scări, au reparat străduţe pietruite, au săpat şanţuri pentru scurgerea apei, pentru a face rutele turistice mai sigure. O potecă îngustă, aproape distrusă de alunecările de teren, a fost consolidată.

Alţii au construit puncte turistice speciale pentru vizitatori, pentru a proteja astfel natura şi sanctuarele păsărilor care trăiesc în arhipelag.

Pentru că proiectul de refacere a insulelor a fost un succes, autorităţile au anunţat intenţia de relua iniţiativa în 2020.

Cea mai mare teamă a autorităţilor este ca nu cumva Insulele Feroe să se transforme într-o nouă Islandă, ţară vizitată anual de peste 2 milioane de turişti.

"Nu vrem să devenim o nouă Islandă. Trebuie să menţinem lucrurile aşa cum au fost mereu aici. Nu vrem hoteluri urâte şi apartamente care să pună stăpânire pe insulă. Vrem să protejăm ciobanii şi oile lor", a declarat un reprezentant al turismului din Insulele Feroe.

În Torshavn, capitala pitorească a Insulelor Feroe, trăiesc doar 20.000 de oameni şi există doar două hoteluri, în timp ce alte două sunt în curs de construcţie.

"Deşi îi primim bucuroşi pe turiştii din toată lumea pentru a se bucura de experienţa unei vizite pe Insulele Feroe, suntem totuşi conştienţi că trebuie să protejăm şi să conservăm ce avem aici pentru a ne asigura un viitor sustenabil", a declarat premierul Insulelor Feroe, Aksel Johannesen.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia