Tribuna
Epidemii descoperite înainte de producerea lor! Tehnologie americană de ultimă oră
Epidemii descoperite înainte de producerea lor! Tehnologie americană de ultimă oră
Dacă analizele de laborator au nevoie uneori şi de zile întregi pentru a depista o afecţiune, o companie americană vrea să dezvolte o tehnologie care să permită descoperirea epidemiilor înaintea ca acestea să se producă. Compania Karius pregăteşte o tehnologie de "biopsie lichidă" capabilă să depisteze epidemiile înainte să aibă loc, pornind de la identificarea patogenilor, scrie Forbes, citat de digi-world.tv.

 

"Problema cu bolile infecţioase e, evident, impactul masiv asupra umanităţii," a declarat Mickey Kertesz, cofondatorul şi CEO-ul Karius. Potrivit acestuia, bolile transmise prin bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi "sunt a doua cea mai frecventă cauză a deceselor la nivel mondial. Sta­tisticile arată că mai mulţi oameni mor din cauza bolilor infecţioase decât din cauza tuturor  tipurilor de cancer combinate.

Până acum, Karius a primit finanţare de 255 de milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologia de "biopsie lichidă".

Dacă majoritatea companiilor care utilizează acest tip de tehnică au în vedere cancerele, repre­zentanţii Karius spun că tehnologia pregătită de ei e capabilă să testeze o singură mostră de sânge pentru 1.400 de patogeni, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci.

Compania Karius a fost fondată în urmă cu şase ani, după ce Kertesz şi Tim Blauwkamp au descoperit că ADN-ul microbilor care pot cauza boli poate fi găsit în sângele pacienţilor infectaţi, chiar în stadiile incipiente ale bolii. O simplă mostră de sânge poate distinge între ADN-ul pacientului şi ADN-ul bolii, susţin cei doi.

"După ce au dezvoltat tehnologia iniţială, cei doi au introdus şi un motor de căutare bazat de inteli­genţa artificială ce revizuieşte ADN-ul microbilor şi îl compară cu 1.400 de mostre din baza de date", scrie Forbes.

În prezent, tehnologia Karius e limitată la de­tectarea ADN-ului, ceea ce înseamnă că nu poate detecta virusurile bazate pe RNA, precum coro­navirusul COVID-19, răspândit în doar câteva săptămâni pe mai multe continente. "Data viitoare când are loc o astfel de situaţie, vom putea să o detectăm rapid," a declarat Kertesz.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia