Tribuna
PNL
Străzile noastre
Dobrun, o parte case, o parte groapă
Dobrun, o parte case, o parte groapă

Punem pariu că aproape nimeni nu va şti ce înseamnă „Dobrun”-ul din numele acestei străzi sibiene? În fine, aş putea pune pariu şi cu nume de străzi ca „D. Stâncă”, „Ion Albabei”, „General Bălan”, „A Xenopol” ori „Huet”, dar nu despre cultura generală locală va fi vorba. Deci, ce e aceea Dobrun?. E firma dse panificaţie care are „Manutanţa”, un restaurant şi alte facilităţi în zonă. OK. Dar de unde vine numele? De la stradă. Am căutat pe internet şi am aflat că mai este o stradă Dobrun în Bucureşti şi că, la origine, este numele unui afluent al Lotrului (o dată) şi al unei comune din judeţul Olt (a doua dată), cu ansamblu de coluşari şi campionat de şah.
OK, hai să spunem că are legătură cu oraşul, şi ataşăm Dobrunul celorlalte toponime montane de pe străuile Sibiului ca Negoveanu, Moldoveanu, Negoi, etc.
Strada Dobrun, ca arhitectură, este, pe o parte, dreapta, cum vii de la blocul (cu) plombă relativ nouă, câteva locuinţe printre care şi câteva case-bloc datînd din anii 30, restul, cele din jumătatea de stradă spre Berăriei, fiind de dată mai recentă. Partea stângă este (încă) o valoare din punctul de vedere al ceea ce numim arheologie industrială şi ar fi putut şi mai şi, dacă ar mai fi fost în picioare vechea fabrică de bere, ajunsă acum o groapă de gunoi în plin centrul oraşului, cu boscheţi, ambalaje, saci menajeri plini sau goi şi oameni care îşi fac trebile pe după resturile zidurilor. După harta cea veche de la 1914, aici erau „Mil(itärische) Verpflegs Magazin und Dampfbäckerei”, adică, tradus aproximativ, „Magazia de raţii (de hrană) – sau depozitul de alimente şi brutăria (pe abur”. Şi uite aşa am aflat de unde vine, într-adevăr, numele de „manutanţă” al vechii fabrici. Manutanţă însemană brutărie militară şi lucrurile s-au legat. Deci clădirea Dobrun cu anexele nu este doar o valoare arhitectonică a industriei, ci şi a armatei. Aceeaşi hartă ne confirmă şi existenţa fabricii de bere, demolată nu de comunişti, ca „Habermann’s Brauerei”, respectiv fabribca de bere a lui Habermann. Pe „turnul” fabricii era un steguleţ din tablă pe care era trecut anul: 1907. Vizavi, unde sunt casele, era, spun localnicii, „terasa lui Thomas Binder”. Thomas Binder era, la fel ca Habermann, unul din faimoşii fanricanţi de bere ai Sibiului, firma „Thomas Binder şi Fiii” producând prima „serie” a berii Thomas. O reclamă la această bere se poate vedea pe latura unei case din spatele blocurilor care „închid” strada C. Noica. Cafe Habermann se afla la parterul Hotelului Bulevard.
În prezent, Strada stă aşa, jumătate frumoasă, jumătate jegoasă, pănă se va face ceva cu spaţiul acela. Aici se voia ba un mall, ba o parcare, ba un complex cultural, ba au fot probleme că nu se poate construi în apropierea zonei istorice, dar poţi avea o budă imensă în aer liber şi o groapă de gunoi, şi ziduri care chiar sunt o ruină. Sau e mai turistic aşa, ca să aibă şi căţeii vagabonzi din centru un loc de întâlnire, iar locuitorii locului o panoramă indeită spre parcul unde se pozează mirii după ce ies de la „Da”.
Interesantă este poarta de intrare în vechea fabrică de bere, care mai este în picioare, iar dacă ai curaj să treci dincolo de ziduri (că se poate), mai poţi admira arcadele vechilor pivniţe (care erau imense, dar nu mai sunt) şi ancadramentele geamurilor. Interesantă ar fi şi o plimbare prin incinta gropii, numai să fiţi atenţi să nu călcaţi în... ceva.
Ce mi-a plăcut este că aici, locuitorii de pe Dobrun nu sunt aşa de agresivi cu „excursioniştii” cu aparat foto. Ba chiar întreabă: „Dacă fotografiaţi şi scrieţi, se schimbă ceva”? Ce să le răspunzi?
comentarii
3 comentarii

Excelent articolul.Pacat ca Primaria Sibiu si-a perdut chitantierul tocmai cind a ajuns la locul cu pricina...
Aurel
21.02.2009 03:53
Pai a vrut sa-l piarda.
Altu
21.02.2009 13:47
...bravo d-le Chiselita!
Vasile Kasapul-Nicadorul
21.02.2009 15:11
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia