Tribuna
Ce mâncăm în week-end? Foccacia aromată cu ierburi de Provence, ulei de măsline și sare de mare
Alexandra CHEŞCU
2553 vizualizari
Ce mâncăm în week-end? Foccacia aromată cu ierburi de Provence, ulei de măsline și sare de mare
Dacă ai poftă de ceva bun care îi va încânta pe toți ai casei, prepară o focaccia cu ierburi de Provence și ulei de măsline extravirgin. Această pâine plată este o încântare pentru simțuri, este ușor de făcut și se va mânca într-o clipită. Exact așa cum trebuie să se întâmple într-o zi de week-end și de post.


Ingrediente
*aproximativ 350 grame de făină albă
*1 linguriţă de sare
*1 linguriţă de ierburi provensale uscate (sau oregano, rozmarin, cimbru)
*3 linguri de ulei de măsline extravirgin
*aproximativ 100 ml de apă călduţă
*1 pliculeţ de drojdie uscată
*sare de mare (pentru ornat)

Instrucțiuni

1. Pune făina într-un bol mare şi adaugă în ea ingredientele uscate: drojdia, linguriţa de sare (rasă) şi ierburile uscate. Amestecă totul cu o lingură
2. Fă o gropiţă în mijlocul făinii şi adaugă o lingură de ulei de măsline. Amestecă totul şi apoi, puţin câte puţin, adaugă apa calduţă până când făina se adună.
3. Lasă lingura de-o parte şi, frământă aluatul cu mâna. Dacă e prea lipicios mai adaugă puţină făină. Ai grijă să nu fie nici prea tare, pentru că focaccia îşi va pierde "pufoşenia". Aluatul trebuie să fie elastic şi să se lipească uşor de mână (dar să-l poţi dezlipi)
4. Frământă aluatul vreo 10 minute, transformă-l într-o minge, acoperă-l cu un şervet de bucătărie curat şi lasă-l la odihnă vreo 2o - 30 de minute într-un loc călduţ, până îşi dublează volumul
5. Încinge cuptorul la temperatura lui maximă şi, dacă ai piatră de pizza pune-o şi pe ea în cuptor, la încins
6. După ce aluatul a dospit scoate-l din bol şi întinde-l nici prea mult, nici prea puţin (cam la un centimetru grosime)
7. Lasă-l să stea puţin (cam 5 minute) la dospit, aşa întins
8. Cu un deget fă-i "gropiţele" de focaccia şi cu ajutorul unei pensule unge aluatul cu ulei de măsline pe toată faţa. Fă operaţiunea asta în momentul în care focaccia ta se află pe piatra de pizza sau în tava în care ai pus hârtie de copt
9. După ce ai uns-o cu ulei, presară peste ea puţină sare mare şi ierburi aromatice
10. Dă-o la cuptor, la 200 de grade, până se rumeneşte (aproximativ 20-30 de minute)
SFAT: Indiferent dacă ai pus în cuptor la copt pâine, chifle, ciabatta, focaccia sau altele asemenea, într-o tavă de dedesubt toarnă o 1/2 de pahar de apă fierbinte, pentru a forma puţină umezeală în cuptor.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA