Tribuna
Lucruri mici dintr-un oraş (relativ) mare
Cărămizile de la Lazăr
Cărămizile de la Lazăr

Am tot pomenit, de câte ori am avut ocazia, despre acei huligani ai secolelor trecute, care ba se iscăleau cu nimele întreg, ba îşi scrijeleau blazonul, monograma ori anul în care au trecut pe acolo, pe ziduri interioare, exterioare, stâlpi ori garduri. Am găsit aşa ceva în Turnul Sfatului. Am mai găsit, la fel, ceva similar, pe poarta din spatele Catedralei Metropolitane Ortodoxe, la poarta care dă în str. Alexandru Xenoopol. Şi iată că nici gardul de cărămizi de vizavi de colegiul Gheorghe Lazăr nu şi-a lăsat surprizele la o parte.
Un cerc făcut cu compasul; Popa Valer; N.C. 1936; “Lupu Emil cl. I B a mâncat 100 de oi” (?!?); Rudolf Pöhm; Ion Pascu (indescifrabil) 1927; două stele ale lui David, una lângă alta; Klepner Ferdinand cl. a II-a 28 iunie 1923 Sibiu; acelaşi Klepner Ferdinand cu un an înainte, in 1923; Iuga (?) Petru 20/VIII 1924; Popa Nicolae; George Brumar; Romeo 13 august 1922; Niculae Sălişte…
Elevii gimnaziului de băieţi Gheorghe Lazăr au devenit nemuritori din cauza creioanelor care i-au luat pe dinainte prin pauze. Dacă stăm să ne gândimm, cred că fiecare şcoală mai veche are locurile ei de unde sar amintiri. Chiar aşa, e greu de aflat cine a luat premiul I cu coroniţă în 1923. Dar Klepner Ferdinand şi-a scris cu creionul numele pe zidul grădinii casei Filek. A fost mai câştigat…


Pe strada Movilei

Mai mulţi sibieni şi ex-sibieni, ne-au creuti să facem plimbări prin diverse locuri odinioară pline de istorie. Unul dintre ele, pomenit deseori, a fost strada Movilei.
Aş spune că a fost una din cele mai frumoase străzi din Sibiu. Un loc mai mult decât romantic, comparabil cu o stradă din cetatea Sighişoarei. Acum a apus. Şi frumuseţea, şi romantismul. Dar, totuşi, putem da o tură.
Cum cobori de pe scara care dă din Piaţa Aurarilor, faci stânga. Te întâmpină o casă frumoasă, romantică şi părăsită. Geamuri sparte, ziduri crăpate, tencuială căzută până la zugrăveala din secolul al XVIII-lea. Pietre “de protecţie” care apărau casa de osiile căruţelor. Şi un pavaj care de mult, de mult de tot, prin anii 90, era din piatră de râu. Acum e piatră de râu mai rară, pământ scormonit mai mult, romantismul a lăsat locul unei părăsenii dărăpănate de sorginte locală şi, sincer, nu prea îţi vine să crezi că locul e în buricul târgului. Mai e panoul reminiscenţă cultural-europeană care nu mai arată nimic de lângă liceul “3”. Mai e chiar liceul numit “3”… Mai este zidul care desparte partea “de sus” de cea “de jos” a aceleiaşi străzi. Mai sunt ceva case vechi care, deşi dărăpănate, sunt mai vii decât surorile sale moderne sau “reabilitate” aşa, de ochii lumii ori ai anului 2007. Pasajul Şcolii (Schuller, de fapt) ar trebui să dea o notă de farmec romantic. Va mai da până arcada aceea de imediet după tunel (sau imediat înainte, depinde din ce direcţie vii, va cădea lejer. Vecinătatea cu burlanul ni i-a fost de bun augur. Pe Movilei zice se că se mai află, alături de resturi de ziduri de fortificaţie (centura a III-a), şi două resturi de turnuri. Sau construcţii care multă vreme au fist considerate ca turnuri de apărare. Unul încă se iţeşte printre colţurile caselor. Despre el s-a scris şi în ziare. Cum că, dacă vor continua să cadă cărămizi, se va duce şi el. Nu contează. Doar e zonă istorică, nu? Strada Movilei se opreşte în Felinarului. Iar de acolo poţi ajunge sau pe Magheru, sau pe 9 Mai. Depinde cum rvei să ajungi mai iute la gară…
A, şi ce am remarcat a fost acele lampadare-felinar care bântuie partea centrală a oraşului şi care, estetic, nu se potrivesc cam cu nimic din ce avem. Mai ales aici, unde nu ştii la ce să fii atent: la casele “istorice”, la pisica ce se uită speriată la tine de pe un balcon, la stâlpul cu “Nu atingeţi stâlpii, nici firele, chiar căzute la pământ”, la zidul de cărămidă care face “burtă” pe unele porţiuni ori la arhitectul şef al oraşului, care trecea agale pe acolo…
Oricum, în ciuda celor spuse aici, strada Movilei e un loc unde vom reveni. Măcar pentru a selecta frumosul dintre gunoaie…



Explicaţie foto Principal1: Gardul cu semnături de la Lazăr
Explicaţie foto Principal2: Turnul de pe Movilei
Explicaţie foto Principal3: Strada Movilei “de jos”






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA